Φρενήρη ρυθμό αποκτά εκ νέου η διπλωματία γύρω από το Ουκρανικό. Προφανής στόχος όλων δε, παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι εκτιμήσεις περί επικείμενης ρωσικής εισβολής, είναι να αποτραπεί ένας πόλεμος, ο οποίος θα έχει άδηλη κατάληξη και δεν ωφελεί κανέναν – κυρίως τους Ευρωπαίους.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τους τρεις διαδοχικούς γύρους συνομιλιών ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία την περασμένη εβδομάδα – διμερώς με τις ΗΠΑ, σε επίπεδο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ – η εκτίμηση ήταν ότι το αδιέξοδο είναι πλήρες και η πολεμική απειλή πιο άμεση παρά ποτέ. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι αυτό αποτελεί την ύστατη και μη προτιμητέα επιλογή – για Μόσχα και Κίεβο, Ουάσιγκτον και Βερολίνο.

Η σκυτάλη στις ΗΠΑ

Έτσι, μετά την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας στις πρωτεύουσες της Ουκρανίας και της Ρωσίας, χθες και σήμερα, τη σκυτάλη φαίνεται πως παίρνει ο Αμερικανός ομόλογός της. Ο Άντονι Μπλίνκεν, συγκεκριμένα, αναμένεται να βρεθεί αύριο στο Κίεβο, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνομιλίες με την Μπέρμποκ και τη νέα γερμανική κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, θα μετέχει της διάσκεψης του αποκαλούμενου «κουαρτέτου» (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία), με στόχο μια ενιαία θέση απέναντι στη Ρωσία. Με αυτή ακριβώς τη θέση δε, ο Μπλίνκεν αναμένεται ότι θα βρεθεί την Παρασκευή απέναντι στον Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη, καθώς η ρωσική εφημερίδα Kommersant έγραψε πρώτη ότι η συνάντηση έχει «κλειδώσει», κάτι που στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε.

Είχε προηγηθεί, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, τηλεφωνική επαφή ανάμεσα στους δύο κορυφαίους διπλωμάτες, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και το σκηνικό που διαμορφώνεται. Σε αυτήν, πιθανότατα, διαπιστώθηκε και η αναγκαιότητα μιας δια ζώσης συνάντησης, από την οποία θα κριθούν πολλά.

Οι απαιτήσεις της Μόσχας

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η Μόσχα έχει καταθέσει ένα πλαίσιο προτάσεων, που περιλαμβάνουν τις εγγυήσεις που ζητά από τη Δύση – που είναι κυρίως τρεις: Την απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών από την Ευρώπη, την μη ανάπτυξη συμβατικών όπλων και δομών του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της και τη δέσμευση για μη ένταξη στη Συμμαχία της Ουκρανίας (και της Γεωργίας). Όπως επανέλαβε δε και ο Λαβρόφ, αναμένει τις έγγραφες απαντήσεις της άλλης πλευράς – έστω κι αν είναι δεδομένο πως οι παραπάνω απαιτήσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, τουλάχιστον ως έχουν.

Οι πάντες μοιάζουν, λοιπόν, αποφασισμένοι να εξαντλήσουν τις δυνατότητες που δίνει η διπλωματία. Και η Μπέρμποκ, άλλωστε, μετά τη συνάντησή της με τον Λαβρόφ, διεμήνυσε ότι η Γερμανία «είναι έτοιμη για ένα ειλικρινή διάλογο με τη Ρωσία». Την πρόταση επανέλαβε ουσιαστικά και ο Όλαφ Σολτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ο φόβος των Ευρωπαίων

«Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διάλογο», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, έχοντας επίγνωση του τεράστιου κόστους που θα έχει για τη χώρα του μια πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένης της μη λειτουργίας του Nord Stream 2. Όσο για τον Γενς Στόλτεμπεργκ, κάλεσε τη Μόσχα σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τα 30 κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι, αναμφίβολα, καθοριστικές για τις περαιτέρω εξελίξεις στη γειτονιά της Ευρώπης, η οποία θα κάνει ό,τι μπορεί για να απαλλαγεί από αυτόν τον βραχνά. Εκτός του Σολτς, άλλωστε, το τελευταίο που θα ήθελε και ο Εμανουέλ Μακρόν στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου είναι ένας πόλεμος, στον οποίο αναγκαστικά θα εμπλακεί και η Γαλλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ – Πούτιν: Νέα σελίδα στις σχέσεις τους – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
Επικαιρότητα |

Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;

Ο Πούτιν δεν ανέχεται τους ξένους ηγέτες που του κάνουν διαλέξεις για τη ρωσική καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Τραμπ βλέπει έναν παρόμοιο αδίστακτα κυνικό