Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας ενέκρινε νομοσχέδιο για τη μετεγκατάσταση της πρωτεύουσας της χώρας από την Τζακάρτα σε μια περιοχή που βρίσκεται στη ζούγκλα του νησιού Βόρνεο.

Με βάση έναν νέο νόμο που εγκρίθηκε την Τρίτη, παρέχεται ένα νομικό πλαίσιο για το φιλόδοξο γιγάντιο έργο του προέδρου Τζόκο Βιντόντο, ύψους 32,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ορίζει πώς θα γίνει η χρηματοδότηση και η διαχείριση του όλου έργου.

Ο πρόεδρος επέλεξε να ονοματίσει την νέα πρωτεύουσα Νουσαντάρα, ένα όνομα στη γλώσσα των κατοίκων της Ιάβας, ενός από τα μεγαλύτερα νησιά του ινδονησιακού αρχιπελάγους.

«Η νέα πρωτεύουσα [θα] έχει κεντρική λειτουργία και είναι σύμβολο της ταυτότητας του έθνους, καθώς και ένα νέο κέντρο οικονομικής βαρύτητας», δήλωσε ο υπουργός Σχεδιασμού Σουχάρσο Μονοάρφα στο κοινοβούλιο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

«Σούπερ κόμβος»

Ανάλογα σχέδια μετεγκατάστασης της κυβέρνησης από την Τζακάρτα έχουν εξαγγελθεί διάφορα κατά το παρελθόν από προκατόχους του Βιντόντο αλλά κανένας από αυτούς δεν το προχώρησε. Η σημερινή πρωτεύουσα της Ινδονησίας είναι μια πολύβουη μητρόπολη 10 εκατομμυρίων κατοίκων που υποφέρει από χρόνια κυκλοφοριακή συμφόρηση, πλημμύρες, και ρύπανση, ενώ βυθίζεται λόγω υπερβολικής άντλησης των υπόγειων υδάτων.

Ο Τζοκόβι, όπως είναι ευρέως γνωστός ο πρόεδρος, ανακοίνωσε για πρώτη φορά το σχέδιο το 2019, αλλά η πρόοδος στον όλο σχεδιασμό καθυστέρησε λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η κυβέρνησή του οραματίζεται τη νέα πρωτεύουσα ως έναν «σούπερ κόμβο» χαμηλών εκπομπών άνθρακα που θα υποστηρίξει τους τομείς της φαρμακευτικής, της υγείας και της τεχνολογίας και θα προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη πέρα από το νησί Ιάβα την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας.

Επί του παρόντος, το 54% των σχεδόν 270 εκατομμυρίων ανθρώπων της Ινδονησίας ζει στην Ιάβα.

Η τοποθεσία της νέας πρωτεύουσας, περίπου 2.000 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Τζακάρτα, στην επαρχία Καλιμαντάν στο Βόρνεο, όπου ζουν 900.000 άνθρωποι. Βρίσκεται στο κέντρο της Ινδονησίας, σε μια από τις περιοχές που είναι λιγότερο επιρρεπείς στις φυσικές καταστροφές που πλήττουν τακτικά το τεράστιο αρχιπέλαγος των 17.000 νησιών.

Η κυβέρνηση έχει διαθέσει 180.000 εκτάρια (445.000 στρέμματα) γης για τη σχεδιαζόμενη πόλη και ο Τζοκόβι είχε προηγουμένως δηλώσει ότι η μετακίνηση του διοικητικού κέντρου θα διαρκέσει έως και μια δεκαετία. Το κράτος θα χρηματοδοτήσει το 19% του κόστους των 32,5 δισ. δολαρίων, με το υπόλοιπο να προέρχεται από συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και ιδιωτικές επενδύσεις.

Στο τίμημα περιλαμβάνονται νέα κυβερνητικά γραφεία και κατοικίες για περίπου 1,5 εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι υπήρξε περιορισμένη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο, ενώ οι περιβαλλοντολόγοι φοβούνται ότι η κίνηση θα επιταχύνει την καταστροφή των δασών που φιλοξενούν ουρακοτάγκους, αρκούδες του ήλιου και τις χαρακτηριστικές μαϊμούδες με προβοσκίδα, καθώς και την αύξηση της ρύπανσης που ήδη προκαλείται από την εξόρυξη άνθρακα και τη βιομηχανίες του φοινικελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου
Επικαιρότητα |

Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού