
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα την «πανδημία και εστίαση», όπως αυτή αποτυπώθηκε από τους Προέδρους 40 και πλέον Επιμελητηρίων όλης της χώρας.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου που ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, μαζί με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Γιώργο Καββαθά, είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν για τα προβλήματα του κλάδου τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη που ήταν προσκεκλημένος της τηλεδιάσκεψης.
Τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο υπουργός
Ο κ. Θ. Σκυλακάκης από την πλευρά του, τόνισε ότι η οικονομική πολιτική της χώρας είναι συγκεκριμένη, ο περσινός προϋπολογισμός είπε ότι ήταν κλειστός, ενώ εκτίμησε πως το 2022 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά.
Σε ότι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα εξετάζουν ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ.
Επίσης, θα υπάρξει αντίστοιχο πρόγραμμα ύψους 450 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη για ψηφιακές επενδύσεις στις ΜμΕ.
Όσον αφορά στις ανάγκες για την περιοχή της Β. Εύβοιας που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, ανακοίνωσε εξάμηνη χρονική παράταση για τις επιταγές που πρέπει οι υπόχρεοι να πληρώσουν.
Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Προς το συμφέρον της κυβέρνησης είναι να λαμβάνει λιγότερα κάθε μήνα από κάθε υπόχρεο, από το να μη λαμβάνει καθόλου γιατί αυτός θα έχει βάλει λουκέτο».
Όλοι οι ορόεδροι των Επιμελητηρίων που μίλησαν, διατύπωσαν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών με τα πιο μελανά χρώματα, την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης και των συνεπειών της λόγω της υγειονομικής κρίσης. Η έλλειψη προσωπικού, η ανάγκη μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων για να μην κλείσουν, οι επιδοτήσεις ενοικίων και ενεργειακού εξοπλισμού, αλλά και αναπτυξιακά προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης είναι μονόδρομος.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε πως είναι απόλυτη ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων αυτών όπως:
· Απαλλαγή ενοικίου των επιχειρήσεων όσο διαρκεί η πανδημία.
· Η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν οι επιχειρήσεις.
· Αύξηση του ποσοστού επιδότησης του ενεργειακού κόστους.
· Μείωση του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων .
· Αύξηση των δόσεων, από τις 72 στις 120, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.
· Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς που επεσήμανε ότι συγκριτικά ο χώρος της εστίασης έχασε περίπου 1 δις ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος οι επιχειρήσεις αυτές θα χρειαστούν μεγάλη βοήθεια για να σταθούν στα πόδια τους. Ζήτησε και ο ίδιος την υποστήριξη του κράτους στις επιχειρήσεις εστίασης που αντιμετωπίζουν υψηλότατο ενεργειακό κόστος εξ αιτίας των ανατιμήσεων.
Την τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν περισσότεροι από 40 Πρόεδροι Επιμελητηρίων.


Latest News

ΔΥΠΑ: Έναρξη υποβολής προτάσεων για νέα δράση κατάρτισης σε κλάδους αιχμής
H υποβολή προτάσεων ξεκινά σήμερα και η προθεσμία υποβολής θα λήξει την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025, σύμφωνα με την πρόσκληση της ΔΥΠΑ

Alter Ego Media: Οι 4 πυλώνες που φέρνουν ανάπτυξη και μερίσματα
Η διοίκηση της Alter Ego Media παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Οι 9 τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικού εμπορίου τροφίμων την επόμενη πενταετία
Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ

Mega-deal της Metlen με την Glenfarne για υβριδικό έργο ΑΠΕ στη Χιλή
Η συνολική αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 815 εκ. δολάρια, στη βάση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών όρων και αναπροσαρμογών

Η ελληνική σταδιοδρομία της Unilever – Από την «Ελαϊς» σε hub για 14 χώρες
Η Unilever Hellas είναι μία από τις λίγες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που συνεχίζουν να έχουν παραγωγική δραστηριότητα μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Ψάχνουν… χρυσάφι στον Ασπρόπυργο - Ο «πυρετός» επενδύσεων σε logistics και το αγκάθι
Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των οικοπέδων στον Ασπρόπυργο – Τα projects για τη δημιουργία logistics που μεταμορφώνουν την περιοχή

VIDCAST – BizSound: Το marketplace όλης της Ελλάδας | Η ιστορία του SHOPFLIX
Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον νέο CEO της SHOPFLIX, Γιάννη Στάθη. Συζητάμε για τα νέα καθήκοντα και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς