
Οι ελληνικές τράπεζες μεταμορφώνονται, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank σε σημερινή της έκθεση, εξηγώντας την απόφασή της να ξεκινήσει εκ νέου την κάλυψή του συνόλου του κλάδου.
Οι συστάσεις είναι αγορά για τις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank, με τιμές-στόχους 4,50 ευρώ και 1,55 ευρώ, αντίστοιχα. Παράλληλα, δίνει συστάσεις διακράτησης για τις μετοχές της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.
Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται τώρα στη μέση μιας μεταβατικής περιόδου, όπου τα ζητήματα του παρελθόντος από τη μία πλευρά παραμένουν βάρος, αλλά από την άλλη πλευρά, η εστίαση αρχίζει να μετατοπίζεται προς την κερδοφορία.
Το μειούμενο κόστος κινδύνου, με σαφή σύγκλιση μεταξύ όλων των τραπεζών έως το 2023-24, σε συνδυασμό με τη θετική επίδραση στον δανεισμό, η οποία προέρχεται από την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, είναι οι κύριοι παράγοντες που στηρίζουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας.
Η Deutsche Bank βλέπει ότι η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoTE θα διαμορφωθεί περίπου στο 7% το 2023, για τις περισσότερες συστημικές, παρά τα κάπως υποτονικά έσοδα.
Οι τιμές-στόχοι
Οι νέες τιμές-στόχοι τις οποίες δίνει η γερμανική τράπεζα είναι 1,55 ευρώ για την Alpha Bank, 4,5 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 1,55 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και 1,15 ευρώ για την Eurobank (από 0,80 ευρώ πριν). Για τις Alpha Bank και Εθνική τηρεί σύσταση Buy, ενώ για τις Πειραιώς και Eurobank τηρεί στάση hold.
Διαβάστε επίσης: Κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή για τις τράπεζες
Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η Deutsche Bank κάλυπτε μόνον την Eurobank -μέχρι σήμερα- και πλέον καλύπτει το σύνολο των ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Όπως τονίζει, συνολικά, διατηρεί μια εποικοδομητική άποψη για τις ελληνικές τράπεζες, αν και κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου είναι απίθανο να έχουν παρόμοιους δείκτες αποτίμησης με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Στα top pick της τοποθετεί την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, καθώς και οι δύο παρουσιάζουν ισχυρά κεφάλαια και κάλυψη (ιδιαίτερα η Εθνική) και πιθανών καλή κερδοφορία, με ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης.
Η Eurobank έχει το πιο ώριμο προφίλ, αλλά θεωρείται ότι αυτό έχει ήδη αποτιμηθεί από την αγορά, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς πιθανότατα θα υστερήσει σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, τα κεφάλαια και την κάλυψη και είναι έτσι δίκαια αποτιμημένη.
Πρόβλεψη για ισχυρή ανάπτυξη
Σημαντική στήριξη για τις προοπτικές του κλάδου αποτελεί, σύμφωνα με την Deutsche Bank, το μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά και η ισχυρή αγορά κατοικίας.
Μετά από μια σχεδόν δεκαετή υποαπόδοση της ελληνικής οικονομίας, τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται, όπως επισημαίνει, με τις επιδόσεις της να ξεπερνούν σταδιακά την ευρωζώνη το 2019 (προ πανδημίας), αλλά, το 2020, η πανδημία επιβάρυνε πολύ την ελληνική οικονομία, με το πραγματικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά -8,8% το 2020 έναντι -6,5% της Ευρωζώνης. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στη μεγάλη συμβολή των βιομηχανιών που σχετίζονται με τον τουρισμό στο συνολικό ΑΕΠ (πάνω από 20% προ Covid), με τον κλάδο να υποχωρεί κατά περισσότερο από 60% το 2020.
Διαβάστε επίσης: Ποιος κορωνοϊός; Οι κεντρικές τράπεζες θα είναι οι ρυθμιστές της οικονομίας το 2022
Ως αποτέλεσμα, η ανάκαμψη του ΑΕΠ της Ελλάδας είναι πιθανό να είναι υψηλότερη σε σχέση με την ευρωζώνη, δεδομένου ότι η οικονομία άνοιξε και οι περιορισμοί κινητικότητας άρθηκαν, οδηγώντας σε άνοδο των ταξιδιών.
Η Deutsche Bank προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ +8,7% το 2021, έναντι 5,1% της Ευρωζώνης.


Latest News

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς

Χατζηθεοδοσίου: Θετικά τα μέτρα στήριξης, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για τις ΜμΕ
Η αγορά περιμένει με αγωνία βελτιώσεις στον φορολογικό νόμο και στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύουν την προσπάθεια βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου

Edison: Ισχυρές οι προοπτικές της Theon το 2025
Η ζήτηση για στρατιωτικό εξοπλισμό συνεχίζει να αυξάνεται, ιδίως στην Ευρώπη, που αποτελεί το 82% των εσόδων της Theon, επισημαίνει η Edison

Intralot: Διαψεύδει δημοσιεύματα για διασυνοριακή συγχώνευση
Η απάντηση της Intralot στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Γεώργιος Μυλωνάς (ALUMIL): «Μπορούμε να προσαρμοζόμαστε σε κάθε αγορά»
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALUMIL μίλησε στο 10ο Οικονομικό Forum των Δελφών για τις νέες προκλήσεις και τάσεις στον κλάδο του αλουμινίου

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Αύξηση σε τζίρο και EBITDA – Νέα επένδυση στη Ροδόπη
Η ZΜΘ ενισχύει την παρουσία της στο εξωτερικό με είσοδο σε νέες αγορές υλοποιώντας αύξηση εξαγωγών κατά 15% και στρατηγικές συνεργασίες με διανομείς σε 12 χώρες

Πλώρη για το ΧΑ βάζει η Qualco - Στόχος η άντληση 70 εκατ. ευρώ
Ο όμιλος αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να χρηματοδοτήσει εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Επένδυση της ALTER EGO VENTURES στην eGaming Couch Heroes
H ALTER EGO VENTURES απέκτησε το 1% της eGaming Couch Heroes, με ιδρυτή και CEO τον Βαρδή Βαρδινογιάννη

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας