
Η αμερικανική κυβέρνηση προχωράει σε έλεγχο του τομέα cloud computing του κινεζικού γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba για να αποφασίσει εάν αυτός αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Την υπόθεση έφερε στο φως αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, το οποίο μάλιστα ως πηγές του αναφέρει συνολικά τρία πρόσωπα με επίσημη ενημέρωση επί του θέματος. Στόχος της νέας αμερικανικής έρευνας είναι να διαπιστώσει πώς η κινεζική εταιρεία αποθηκεύει τα δεδομένα πελατών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πιο συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον θέλει να ελέγξει εάν στα δεδομένα που συλλέγονται περιλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα Αμερικανών πολιτών αλλά και αν προκύπτουν θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Καίριας σημασίας θα είναι ο έλεγχος για το αν η κινεζική κυβέρνηση έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.
Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να επιβάλλουν τη λήψη μέτρων εκ μέρους της κινεζικής εταιρείας ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι έκθεσης των προσωπικών δεδομένων ή να απαγορεύσουν τη χρήση των σχετικών υπηρεσιών της Alibaba από Αμερικανούς πολίτες, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.
Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου είχε εκφράσει ανησυχίες για τις πρακτικές της Alibaba στον τομέα του cloud ήδη από την εποχή της διακυβέρνησης Τραμπ, ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επίσημη κινητοποίηση έρχεται τελικά από τη διακυβέρνηση Μπάιντεν.
Οι cloud υπηρεσίες της Alibaba στις ΗΠΑ είναι σχετικά μικρές με εκτιμώμενα ετήσια έσοδα περίπου στα 50 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner. Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο η Alibaba είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος πάροχος cloud υπηρεσιών, σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγει η εταιρεία ερευνών Canalys.
Σε περίπτωση που τελικά απαγορευτούν οι συναλλαγές αμερικανικών εταιρειών με την Alibaba Cloud θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα στις προοπτικές του συγκεκριμένου τομέα καθώς και στο κύρος της κινεζικής εταιρείας συνολικά. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η Alibaba έχει συνεργασία με κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες όπως οι Ford Motor, Red Hat (κλάδος της IBM) και Hewlett Packard Enterprise.
Όπως αναφέρει το Reuters, πριν ξεκινήσει η σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη, η Alibaba εμφανιζόταν με μεγάλες φιλοδοξίες για την αμερικανική αγορά. Το 2015 η κινεζική εταιρεία είχε λανσάρει κόμβο cloud στη Σίλικον Βάλει, τη Μέκκα της τεχνολογίας, τον πρώτο εκτός Κίνας, με σχέδια να ανταγωνιστεί τις αμερικανικές Amazon, Microsoft και Alphabet. Λίγο αργότερα δημιουργήθηκαν πρόσθετα κέντρα δεδομένων στη Βιρτζίνια.
Όλα αυτά τα επενδυτικά σχέδια άρχισαν να επιβραδύνουν όταν η διακυβέρνηση Τραμπ ξεκίνησε μία πολιτική κλιμάκωσης της έντασης με την Κίνα στο κομμάτι των εμπορικών συναλλαγών.


Latest News

Γιατί η Mediobanca καταγγέλει τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της στην ΕΚΤ
Η ιταλική τράπεζα έχει εκφράσει ανησυχίες ότι οι ενέργειες των δύο δισεκατομμυριούχων μετόχων θα μπορούσαν να τους δώσουν τον έλεγχο τριών μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ιταλία

UBS: Οι δασμοί Τραμπ θα φέρουν νέα αναταραχή - Χαμηλώνει τον πήχη για τον S&P 500
Η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει έναν νέο γύρο «αμοιβαίων» δασμών στις 2 Απριλίου, αφού επέβαλε μια σειρά δασμών στην Κίνα, το Μεξικό και τον Καναδά

Πώς οι δαπάνες της Γερμανίας αυξάνουν το κόστος δανεισμού σε όλη την ευρωζώνη
Οι επενδυτές προειδοποιούν ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να δυσκολέψουν ολόκληρη την ευρωζώνη να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες

Πληθωρισμό 3,5% και κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ «βλέπει» η Goldman Sachs
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος από τους δασμούς της 2ας Απριλίου είναι μεγαλύτερος από ό,τι πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά είχαν υποθέσει προηγουμένως, επισημαίνει η Goldman Sachs

Αν «υπαναχωρήσει» θα έχει μεγάλα προβλήματα - Η απειλή Τραμπ στον Ζελένσκι για σπάνιες γαίες
«Προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες κι αν το κάνει θα έχει μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα», δηλώνει ο Τραμπ για τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Η ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Switch 2
Η Nintendo στοιχηματίζει στη μετατόπιση της παραγωγής παιχνιδομηχανών από την Κίνα στο Βιετνάμ για να αμτιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς

Οδηγοί των Uber – Lyft στην Καλιφόρνια διεκδικούν απλήρωτους μισθούς
Οι οδηγοί των Uber και Lyft πραγματοποίησαν διαδηλώσεις από το Σαν Φρανσίσκο στο Σαν Ντιέγκο εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Με την εκλογή Τραμπ, οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν αναθαρρέψει
Οι αυταρχικοί ηγέτες παγκοσμίως φαίνεται ότι έχουν πάρει θάρρος από τις πράξεις και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Το αντιαμερικανικό αίσθημα ανεβαίνει στην Ευρώπη, ο Τραμπ πυροδοτεί την οργή
Αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που αρνούνται να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα λόγω των πολιτικλων του προέδρου Τραμπ