Η τουρκική startup εταιρεία gaming για κινητά αψηφά την οικονομική αναταραχή που πλήττει τη χώρα φτάνοντας σε αποτίμηση 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το επόμενο μεγάλο success story στον τομέα του gaming θα προέλθει από την Τουρκία, παρόλο που η χώρα υφίσταται μια αδυσώπητη οικονομική κρίση.

Η εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών για κινητά Dream Games με έδρα την Κωνσταντινούπολη συγκέντρωσε 255 εκατομμύρια δολάρια σε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης, όπως δήλωσε η εταιρεία στο CNBC. Οι επενδυτές αποτιμούν τώρα την εταιρεία στα 2,75 δισεκατομμύρια δολάρια, αξία σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη προ εξαμήνου, στον τελευταίο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Η εισφορά μετρητών έγινε από την Index Ventures, η οποία στήριξε για πρώτη φορά την εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2021. Στον χρηματοδοτικό γύρο συμμετείχαν επίσης τόσο υφιστάμενοι επενδυτές όπως Makers Fund, IVP, Kora και Balderton Capital, ενώ προσχώρησε ως νέος επενδυτής και η BlackRock.

Τα παιχνίδια για κινητά — και η τεχνολογία ευρύτερα — αποδεικνύονται ένα φωτεινό σημείο σε ένα κατά τα άλλα κολασμένο οικονομικό τοπίο στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι αντιμετώπισαν μια μεγάλη αύξηση τιμών σε βασικά αγαθά εν μέσω βουτιάς της αξίας της λίρας, καθώς το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο.

Η τουρκική τεχνολογία γίνεται παγκόσμια

Η Dream Games ιδρύθηκε το 2019 από πρώην στελέχη της Peak Games, μιας άλλης start-up κινητής τηλεφωνίας που εξαγοράστηκε από τη Zynga για 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Zynga αργότερα συμφώνησε να εξαγοραστεί από την Take-Two Interactive σε μια συμφωνία που ανήλθε σε 12,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Τουρκία φιλοξενεί τώρα μερικές από τις πιο πολύτιμες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας στον κόσμο, με την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Trendyol να εκτιμάται στα 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια και τη νεοφυή εταιρεία ηλεκτρονικών παντοπωλείων Getir αξίας 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Σονέρ Αϊντεμίρ, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Dream Games, έχει δημιουργήσει μια επιχείρηση μεγλύτερης αξίας και από το προηγούμενο εγχείρημά του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτυχία της Peak Games και άλλων τουρκικών εταιρειών έχει συμβάλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών στην αναπτυσσόμενη τεχνολογική βιομηχανία της χώρας.

«Στην Τουρκία, έχουμε χιλιάδες ταλαντούχους νέους», είπε σε συνέντευξή του στο CNBC. «Τα παιχνίδια για κινητά τούς δίνουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν ένα παγκόσμιο κοινό για πρώτη φορά.»

Με παρόμοιο τρόπο, η Getir, o τουρκικός γίγαντας του delivery, επεκτείνει την εμβέλειά της πέρα από την Τουρκία και σε άλλες αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις HΠΑ.

Ο Αϊντεμίρ είπε ότι «η Dream Games επηρεάζεται λιγότερο από την αστάθεια του τουρκικού νομίσματος, καθώς «το 99% των εσόδων μας προέρχεται από εκτός Τουρκίας». Η εταιρεία νοιάζεται για τους υπαλλήλους της, πρόσθεσε, προσφέροντας «ανταγωνιστικούς» μισθούς σε σύγκριση με άλλες εταιρείες.

«Υπάρχει τουλάχιστον μία ψηφιακή εταιρεία στην Τουρκία που αξίζει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, επομένως είναι προφανώς πηγή σπουδαίων ταλέντων για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε στο CNBC ο Στεφάν Κούργκαν, συνεργάτης της Index Ventures που ηγήθηκε της επένδυσης στην Dream Games.

Εμπνευσμένο από την Pixar

Η Dream Games κυκλοφόρησε τον πρώτο της τίτλο, ένα παιχνίδι παζλ που ονομάζεται Royal Match, τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Το σενάριο του παιχνιδιού θέλει τους παίκτες να ταιριάζουν ψηφίδες διαφορετικών χρωμάτων μέχρι να πάρουν αρκετούς πόντους για να προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο. Δηλαδή είναι παρόμοιο με το King’s Candy Crush Saga και το Toon Blast της Peak Games που ανήκει στην Activision.

Το Royal Match μπήκε πρόσφατα στα πέντε κορυφαία παιχνίδια για κινητά με τις υψηλότερες εισπράξεις στο App Store της Apple στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της App Annie. Τώρα παίζεται από 13 εκατομμύρια άτομα κάθε μήνα και αποφέρει περίπου 31 εκατομμύρια δολάρια σε μηνιαία καθαρά έσοδα, αφού η Apple και η Google εισπράττουν τέλος από την εφαρμογή.

Ο ιδρυτής των Dream Games δηλώνει ότι εμπνέεται από το στούντιο κινουμένων σχεδίων Pixar της Disney. «Δεν είμαστε σαν μια τυπική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών που εστιάζει στο κοινό του gaming», είπε. «Στοχοποιούμε σχεδόν τους πάντες σε όλο τον κόσμο».

To να κάνεις προϊόντα που να γίνονται viral και να δημιουργείς έσοδα είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας εταιρείας τυχερών παιχνιδιών για κινητά, είπε ο Κούργκαν της Index Ventures στο CNBC, ο οποίος ήταν προηγουμένως επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής στο King.

Τα κινητά είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών αξίας 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 50% της συνολικής αγοράς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Index επενδύει στο gaming. Η εταιρεία έχει επίσης επενδύσει σε εταιρείες όπως η Roblox, η King και η Supercell, η οποία ανήκει πλέον στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Tencent.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ThreatScene Greece: Ανακοίνωση νέου εξειδικευμένου τμήματος για την ναυτιλία
Τεχνολογία |

«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece

«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη