Project Syndicate
Καθώς η Ιταλία προσπαθεί να ελέγξει τις αυξανόμενες λοιμώξεις από τον Covid-19 – συμπεριλαμβανομένων και προσπαθειών υποχρεωτικού εμβολιασμού για οποιονδήποτε άνω των 50 ετών – εμφανίζονται ρωγμές στον ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Μια κρίσιμη δοκιμασία θα έρθει την επόμενη εβδομάδα, όταν τα 630 μέλη του ιταλικού Κοινοβουλίου, 321 γερουσιαστές και 58 περιφερειακοί εκπρόσωποι θα εκλέξουν νέο πρόεδρο.
Πολλά ονόματα έχουν αναφερθεί, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος φαίνεται να έχει την υποστήριξη του κεντροδεξιού μπλοκ, παρά τη μακρά ιστορία σκανδάλων και την καταδίκη για φορολογική απάτη. Ενας άλλος κορυφαίος υποψήφιος είναι ο ίδιος ο Ντράγκι, ο οποίος έχει χτίσει μια ισχυρή φήμη ως ικανότατος ηγέτης.
Μετά από δύο δεκαετίες στασιμότητας, οι οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας είναι λαμπερές. Μετά τη συρρίκνωση κατά σχεδόν 9% το 2020, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά περισσότερο από 6% το 2021, σε μεγάλο βαθμό λόγω της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης επόμενης γενιάς της ΕΕ με 750 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι φορείς χάραξης πολιτικής της χώρας θα πρέπει να δημιουργήσουν έναν ενάρετο κύκλο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και επενδύσεων. Η σταθερότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στον Ντράγκι. Ωστόσο, ο Ντράγκι μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός μόνο μέχρι τις γενικές εκλογές τον Μάρτιο του 2023, πράγμα που σημαίνει ότι έχει περίπου ένα χρόνο για να θέσει τα θεμέλια για πολλά έργα του σχεδίου ανάκαμψης. Επιπλέον, ο ευρύς κυβερνητικός συνασπισμός του Ντράγκι μπορεί να μην παραμείνει αποτελεσματικός – ή ακόμα και άθικτος – μετά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, θα μπορέσει ο Ντράγκι να δημιουργήσει έναν πιο συμπαγή συνασπισμό ικανό να εφαρμόσει το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης; Θα συνέχιζε η Ευρώπη να βλέπει την Ιταλία ως αξιόπιστο εταίρο εάν ο Μπερλουσκόνι γινόταν πρόεδρος ή εάν οι πρόωρες εκλογές παρήγαγαν μια ευρωσκεπτικιστική εθνικιστική κυβέρνηση; Μπορεί η Ιταλία να αποτρέψει μια νέα πολιτική – και, εν τέλει, οικονομική – κρίση;
Αυτά είναι μερικά από τα πιθανά σενάρια που αντιμετωπίζουν τώρα η Ιταλία και η Ευρώπη. Μερικά είναι χαμηλής πιθανότητας, αλλά η πιθανότητα να υλοποιηθούν δεν είναι μηδενική. Η ΕΕ έδωσε στην Ιταλία μια μοναδική ευκαιρία για επαναφορά της οικονομίας της. Ομως, η ακόμη αδύναμη πολιτική κατάσταση της χώρας δεν καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να την εκμεταλλευτεί.
Η Paola Subacchi είναι καθηγήτρια διεθνών οικονομικών στο Queen Mary Global Policy Institute του University of London
Latest News
Ψηφιακό ευρώ: ποια τα οφέλη του για εσάς
Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια, παρέχοντας – δωρεάν – μία και μοναδική επιλογή για τις ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ
Σενάριο σοκ για την οικονομία - Το χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές οικονομικών κινδύνων μπορεί να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Για μια επιχειρούσα κοινωνία
Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη φέρνει στο προσκήνιο τον δημιουργικό δυναμισμό ως δημόσια φιλοσοφία
Πράσινη μετάβαση με ψηφιακές τεχνολογίες
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού
Κληρονομιές: Ορισμένα νομικά θέματα και όχι μόνο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρονομιές
Ενεργός γήρανση, απασχόληση και ανεργία
Το επίπεδο της απασχόλησης αποτελεί έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για να εκφράσει την ικανότητα μιας οικονομίας να δημιουργεί απασχόληση και να διαθέτει μια δυναμική αγορά εργασίας
Η ανατροφοδότηση πολιτικών και οικονομικών θεσμών
Οι ανοιχτοί οικονομικοί θεσμοί δημιουργούν μια δυναμική που προετοιμάζει το έδαφος για την ανάδυση ανοιχτών πολιτικών θεσμών
Ανάκληση συντελεσμένης απαλλοτρίωσης: Τι ισχύει στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ
Για ποιους ισχύει η δυνατότητα ανάκλησης - Τι συμβαίνει με την υπέρ του Δημοσίου συντελεσμένη απαλλοτρίωση
Πώς κινείται ο τραπεζικός δείκτης στη σκιά των πιέσεων του ΧΑ
Στο ναδίρ η ψυχολογία των επενδυτών, που ξεπούλησαν τις τραπεζικές μετοχές. Το τρέχον επίπεδο του Τραπεζικού Δείκτη αφορά σε κρίσιμες μεσοπρόθεσμες στηρίξεις.
Επενδύσεις σε ασφαλή «καταφύγια»: Γιατί «μαγνητίζουν» χρυσός, ομόλογα και ακίνητα
Για αμυντικούς ή «ψαγμένους» επενδυτές με χαμηλό προφίλ κινδύνου