Project Syndicate

Η Νταϊάν Κόιλ, οικονομολόγος και καθηγήτρια δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, έχει θέσει για τον εαυτό της ένα δύσκολο καθήκον: να ασκήσει μια αιτιολογημένη κριτική της οικονομικής πειθαρχίας από την οπτική κάποιου που είναι μέσα στα πράγματα, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζεται τα οικονομικά από τη σκληρή -και αυξανόμενη- κριτική ξένων.

Η σύγχρονη εφαρμοσμένη μικροοικονομία που εξυμνεί η Κόιλ είναι διάσπαρτη και ποικίλη, συχνά χωρίς την καθαρή αυτοπεποίθηση των υπερμάχων της ελεύθερης αγοράς από τις προηγούμενες δεκαετίες. Κάνει χώρο για όσους αμφισβητούν τα αξιώματα του «ορθολογικού» οικονομικού υπολογισμού, δείχνοντας ότι η λήψη αποφάσεων των πραγματικών ανθρώπων έχει ελάχιστη ομοιότητα με τις προβλέψεις των σχολικών βιβλίων.

Οι νέοι μικροοικονομολόγοι επισημαίνουν προβλήματα όπως οι διάχυτες «ασύμμετρες πληροφορίες» – ένα αγαπημένο θέμα τού πολύ προοδευτικού νεοκλασικού οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς. Αλλοι τονίζουν κοινά ελαττώματα και πηγές σύγκρουσης στις αγορές – σταθεροί μισθοί, σταθερές τιμές, μονοπωλιακή εξουσία – ενώ άλλοι εξακολουθούν να επικεντρώνονται στο κοινωνικό κόστος και στην παροχή δημόσιων αγαθών. Οταν παρακολούθησα το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ το 1974-75, διάβασα τον Κέινς και άλλους. Τότε, έγινε κατανοητό στο Κέιμπριτζ ότι οι αγορές δεν κάνουν τίποτα σαν αυτό που ισχυρίζεται η Κόιλ. Η οικονομική σχολή του Κέιμπριτζ που εξέτασε διάφορες θεωρίες έχει πεθάνει.

Η πίστη της Κόιλ σε μια ξεχωριστή εφαρμοσμένη μικροοικονομία που βασίζεται σε αγορές και σήματα τιμών είναι ένα τεχνούργημα της λεγόμενης «νεοκλασικής σύνθεσης» που αναπτύχθηκε στο μεταπολεμικό Κέιμπριτζ. Ηταν εδώ – στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης – που οι οικονομολόγοι του MIT και του Χάρβαρντ έβαλαν φρένο σε πολλές τέτοιες θεωρίες, και έθεσαν το έδαφος για τη λατρεία σχολών του Σικάγο για τα ορθολογικά λεγόμενα «μικροθεμέλια».

Ενόψει των αυξανόμενων αποδόσεων και της επίδρασης δεδομένων – τάσεις που έχουν επιταχυνθεί από την τεχνητή νοημοσύνη στην ψηφιακή εποχή – η Κόιλ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η οικονομία πρέπει να αλλάξει». Σίγουρα έχει δίκιο σε αυτό. Αλλά είναι αδύνατο για την οικονομία να προχωρήσει όσο παραμένει αγκυροβολημένη στο βασικό θεμέλιο στο οποίο βασίστηκε η εκπαίδευση της ίδιας.

Η σωρευτική διανοητική αιτιότητα, η θεωρητική εξέλιξη και η ανάπτυξη ιδεών προσαρμοσμένων στις νέες συνθήκες θα συνεχίσουν να εμποδίζονται. Ο Κέινς, ο Κάλντορ και οι συνάδελφοί τους στο Κέιμπριτζ το κατάλαβαν τέλεια. Ωστόσο, παρά τη λαμπρότητα του πνευματικού τους στερεώματος, μόνο ο Κέινς κερδίζει παράθεση από την Κόιλ. Το Κέιμπριτζ έχει ξεχάσει τις ρίζες του και είναι πιο φτωχό για αυτόν τον λόγο.

Ο James K. Galbraith είναι επικεφαλής στο Government/Business Relations στοLyndon B. Johnson School of Public Affairs του University of Texas. Είναι πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Joint Economic Committee του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts