
Project Syndicate
Καθώς η Ιταλία προσπαθεί να ελέγξει τις αυξανόμενες λοιμώξεις από τον Covid-19 – συμπεριλαμβανομένων και προσπαθειών υποχρεωτικού εμβολιασμού για οποιονδήποτε άνω των 50 ετών – εμφανίζονται ρωγμές στον ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Μια κρίσιμη δοκιμασία θα έρθει την επόμενη εβδομάδα, όταν τα 630 μέλη του ιταλικού Κοινοβουλίου, 321 γερουσιαστές και 58 περιφερειακοί εκπρόσωποι θα εκλέξουν νέο πρόεδρο.
Πολλά ονόματα έχουν αναφερθεί, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος φαίνεται να έχει την υποστήριξη του κεντροδεξιού μπλοκ, παρά τη μακρά ιστορία σκανδάλων και την καταδίκη για φορολογική απάτη. Ενας άλλος κορυφαίος υποψήφιος είναι ο ίδιος ο Ντράγκι, ο οποίος έχει χτίσει μια ισχυρή φήμη ως ικανότατος ηγέτης.
Μετά από δύο δεκαετίες στασιμότητας, οι οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας είναι λαμπερές. Μετά τη συρρίκνωση κατά σχεδόν 9% το 2020, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά περισσότερο από 6% το 2021, σε μεγάλο βαθμό λόγω της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης επόμενης γενιάς της ΕΕ με 750 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι φορείς χάραξης πολιτικής της χώρας θα πρέπει να δημιουργήσουν έναν ενάρετο κύκλο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και επενδύσεων. Η σταθερότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στον Ντράγκι. Ωστόσο, ο Ντράγκι μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός μόνο μέχρι τις γενικές εκλογές τον Μάρτιο του 2023, πράγμα που σημαίνει ότι έχει περίπου ένα χρόνο για να θέσει τα θεμέλια για πολλά έργα του σχεδίου ανάκαμψης. Επιπλέον, ο ευρύς κυβερνητικός συνασπισμός του Ντράγκι μπορεί να μην παραμείνει αποτελεσματικός – ή ακόμα και άθικτος – μετά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, θα μπορέσει ο Ντράγκι να δημιουργήσει έναν πιο συμπαγή συνασπισμό ικανό να εφαρμόσει το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης; Θα συνέχιζε η Ευρώπη να βλέπει την Ιταλία ως αξιόπιστο εταίρο εάν ο Μπερλουσκόνι γινόταν πρόεδρος ή εάν οι πρόωρες εκλογές παρήγαγαν μια ευρωσκεπτικιστική εθνικιστική κυβέρνηση; Μπορεί η Ιταλία να αποτρέψει μια νέα πολιτική – και, εν τέλει, οικονομική – κρίση;
Αυτά είναι μερικά από τα πιθανά σενάρια που αντιμετωπίζουν τώρα η Ιταλία και η Ευρώπη. Μερικά είναι χαμηλής πιθανότητας, αλλά η πιθανότητα να υλοποιηθούν δεν είναι μηδενική. Η ΕΕ έδωσε στην Ιταλία μια μοναδική ευκαιρία για επαναφορά της οικονομίας της. Ομως, η ακόμη αδύναμη πολιτική κατάσταση της χώρας δεν καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να την εκμεταλλευτεί.
Η Paola Subacchi είναι καθηγήτρια διεθνών οικονομικών στο Queen Mary Global Policy Institute του University of London


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας