Ολοκληρώθηκε η καταβολή της συνδρομής του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ), συνολικού ύψους σχεδόν 385,5 εκατ. ευρώ, σε 19 χώρες για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας λόγω του κορωνοϊού. Το ποσό αυτό προστίθεται στα 132,7 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν το 2020 στα κράτη μέλη που είχαν ζητήσει προκαταβολή από το ΤΑΕΕ. 17 κράτη μέλη και 3 υποψήφιες χώρες είχαν ζητήσει στήριξη από το ΤΑΕΕ: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Τσεχία· Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία.

Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας λόγω της COVID-19, η χρηματοδοτική στήριξη του ΤΑΕΕ διοχετεύεται στην παροχή ιατρικής βοήθειας, στην αγορά και τη χορήγηση εμβολίων, μέσων ατομικής προστασίας και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, τις εργαστηριακές αναλύσεις, τη στήριξη έκτακτης ανάγκης στον πληθυσμό και τα μέτρα πρόληψης, παρακολούθησης και ελέγχου της εξάπλωσης νόσων, διασφαλίζοντας έτσι τη δημόσια υγεία.

Εκφραση αλληλεγγύης

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε ενωμένη απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού και απέδειξε την αλληλεγγύη της σε μια δύσκολη στιγμή. Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ αποτελεί τη σαφή έκφραση αυτής της αλληλεγγύης, καθώς βοηθά τις χώρες να αντιμετωπίσουν την άνευ προηγουμένου κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, τόσο στα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και στις χώρες που συμμετέχουν στη διαδικασία προσχώρησης στην ΕΕ.»

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, κ. Όλιβερ Βάρχεϊ, πρόσθεσε τα εξής: «Από την αρχή της πανδημίας στηρίζουμε τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Χαίρομαι που η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία μπόρεσαν να επωφεληθούν από τη στήριξη του ΤΑΕΕ. Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της δέσμευσης της ΕΕ να στηρίξει την περιοχή στην καταπολέμηση του κορονοϊού, όπου είναι δυνατόν με πρόσβαση στους ίδιους μηχανισμούς βοήθειας με εκείνους που είναι διαθέσιμοι για τα κράτη μέλη μας.»

Από τις υποψήφιες χώρες που ζήτησαν στήριξη από το ΤΑΕΕ, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο έλαβαν χρηματοδοτική στήριξη στα τέλη του 2021, ενώ για τη Σερβία η υπογραφή της συμφωνίας ανάθεσης είναι σε εξέλιξη και η συνδρομή του ΤΑΕΕ αναμένεται να καταβληθεί αμέσως μετά.

Ιστορικό

Στο πλαίσιο της έκτακτης αντίδρασης της ΕΕ στην έξαρση της COVID-19, το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) επεκτάθηκε τον Μάρτιο του 2020 για να καλύψει επίσης σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Τον Μάρτιο του 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε συνολική δέσμη σχεδόν 530 εκατ. ευρώ με τη μορφή χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του ΤΑΕΕ σε 17 κράτη μέλη και 3 υπό ένταξη χώρες για την καταπολέμηση της σοβαρής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας λόγω της COVID-19. Στις 20 Μαΐου 2021 το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκριναν την εν λόγω πρόταση.

Οι τρεις υπό ένταξη χώρες υπέβαλαν την πλήρη αίτησή τους για στήριξη από το ΤΑΕΕ τον Ιούνιο του 2020. Το καλοκαίρι του 2021 η Επιτροπή εξέδωσε τις εκτελεστικές αποφάσεις για τη χορήγηση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς του ΤΑΕΕ στις δικαιούχες χώρες. Σύμφωνα με τον κανονισμό για το ΤΑΕΕ, ενώ οι χώρες της ΕΕ διαχειρίζονται τη χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο της «επιμερισμένης διαχείρισης», οι υποψήφιες χώρες πρέπει να υπογράψουν συμφωνία ανάθεσης με την Επιτροπή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου