Κύμα αντιδράσεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εν μέσω μάλιστα της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης προκαλεί η νέα πρόταση των Βρυξελλών για την ταξινόμηση των οικονομικών δραστηριοτήτων με κριτήρια περιβαλλοντικά και βιώσιμης ανάπτυξης (EU TAXONOMY).
Κι ενώ όλα τα κράτη – μέλη θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου να αποστείλουν τις θέσεις τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί των προτάσεων για το EU TAXONOMY, οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις αλλά και οι δημόσιες αντιθέσεις εντείνονται.
Η προτεινόμενη ταξινόμηση της Ε.Ε. ως προς τις δραστηριότητες της ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, αν και αρχικά θεωρήθηκε πως ανοίγει το παράθυρο για ευνοϊκή κατηγοριοποίηση αυτών, εντούτοις σύμφωνα με τους ηλεκτροπαραγωγούς αφήνει στον αέρα… μεγάλα επενδυτικά σχέδια που αποσκοπούν στην ασφαλή και επαρκεί παραγωγή ρεύματος κατά τη μετάβαση στην κλιματικά ουδέτερη εποχή.
Η αντίδραση της E.ON
Είναι ενδεικτική η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής E.ON, ο οποίος σύμφωνα με το Reuters υπογράμμισε ότι το TAXONOMY της Ευρώπης απειλεί τα σχέδια για νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο, που προορίζονται να βοηθήσουν στη στήριξη του συστήματος ηλεκτρισμού όταν οι ΑΠΕ χαρακτηρίζονται από αστάθεια: «Εάν οι συνθήκες του νομικού πλαισίου παραμείνουν ως έχουν, τα σχέδια για μονάδες φυσικού αερίου θα γίνουν δύσκολα», δήλωσε ο Leonhard Birnbaum στην ετήσια σύνοδο Handelsblatt Energy Summit. «Και αν δεν κατασκευάσουμε εργοστάσια φυσικού αερίου, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα θα πρέπει να λειτουργήσουν περισσότερο», σημείωσε.
Η επισήμανση αυτή του επικεφαλής του γερμανικού κολοσσού στην ηλεκτροπαραγωγή έρχεται να διαψεύσει τα όσα υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, πως το TAXONOMY ικανοποιεί τα συμφέροντα του Βερολίνου στο φυσικό αέριο σε αντιστάθμιση της αντίστοιχης πριμοδότησης των γαλλικών μονάδων πυρηνικής ενέργειας.
Οι Έλληνες ηλεκτροπαραγωγοί
Τον έντονο προβληματισμό τους μεταφέρουν όμως και οι μεγάλοι εγχώριοι ιδιωτικοί όμιλοι ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Υπενθυμίζεται ότι οι ανεξάρτητοι παραγωγοί διαθέτουν ήδη έξι μονάδες συνολικής ισχύος άνω των 2,1 GW έχοντας επενδύσει 1,5 δις. ευρώ και προγραμματίζουν επενδύσεις για άλλες τέσσερις μονάδες άνω των 3 GW ύψους κοντά στα 1,5 δις. ευρώ προκειμένου να καλύψουν το κενό επάρκειας που αφήνει το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σύνδεσμος τους, ΕΣΑΗ, γνωστοποίησε τις θέσεις του στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των ελληνικών θέσεων απέναντι στην πρόταση της Ε.Ε. για την κατηγοριοποίηση των κριτηρίων βιωσιμότητας στις οικονομικές δραστηριότητες. Και συγκεκριμένα στο φυσικό αέριο.
Μη ρεαλιστικές προϋποθέσεις
Ο ΕΣΑΗ, λοιπόν, όπως αναφέρουν πηγές, κάνει γνωστό στην ηγεσία του ΥΠΕΝ: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει δεσμευτικό στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% (σε σχέση με το 1990) μέχρι το 2030. Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έχουν ήδη μειωθεί κατά 26%. Δηλαδή απομένουν περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες που πρέπει να καλυφθούν στα επόμενα εννιά χρόνια. Αυτό είναι μια ηράκλεια προσπάθεια. Επομένως, η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση και την αναχρηματοδότηση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο κατά την τρέχουσα δεκαετία πρέπει να αποτελέσει βασικό κομμάτι της ευρωπαϊκής ταξινομίας. Και αυτό γιατί καμία άλλη διαθέσιμη τεχνολογία δεν μπορεί να προσφέρει τόσο σύντομα τόσο μεγάλη μείωση εκπομπών CO2 και ταυτόχρονα να συνεισφέρει στην ευστάθεια του Συστήματος προσφέροντας εφεδρείες και να διασφαλίσει την επάρκεια ισχύος και την αποφυγή μπλακ-άουτ», υπογραμμίζει.
Κατά τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς το σχέδιο της Ευρ. Επιτροπής με τις «μη ρεαλιστικές προϋποθέσεις που θέτει προκαλεί ανησυχία όσον αφορά την απόδοση του χαρακτηρισμού της μεταβατικής δραστηριότητας στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο».
Η πρόταση
Το TAXONOMY, σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ θέτει ως όριο για τον χαρακτηρισμό των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ως μεταβατικής δραστηριότητας την εκπομπή 270 gCO2/kWh. Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί το χαρακτηρίζουν «ανεφάρμοστο».
Κι εξηγούν: «Οι τελευταίας τεχνολογίας μονάδες συνδυασμένου κύκλου εκπέμπουν 340 gCO2/kWh με καύση φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες μονάδες διαθέτουν δυνατότητα καύσης Η2 (υδρογόνου). Καθώς όμως, κατά την τρέχουσα δεκαετία», όπως υποστηρίζει ο ΕΣΑΗ, «δεν παρέχεται δυνατότητα εμπορικής τροφοδοσίας πράσινου υδρογόνου σε σημαντικές ποσότητες από τα πανευρωπαϊκά δίκτυα, η επίτευξη του ορίου των 270 gCO2/kWh δεν είναι εφικτή». Για αυτό και για τις νέες μονάδες θα πρέπει να προβλέπεται, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο:
- Η τεχνολογική δυνατότητά τους να χρησιμοποιούν Η2 (‘hydrogen ready’)
- Όριο εκπομπών στο επίπεδο των 340 gCO2/kWh για όσο δεν υπάρχουν εμπορικά διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες πράσινου Η2 μέσω δικτύων και αγορών. Το όριο αυτό να μειώνεται αυτόματα σε 270 gCO2/kWh τη χρονική στιγμή που θα καταστούν εμπορικά διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες πράσινου καυσίμου.
Latest News
Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
Η Κίνα παράγει περισσότερη καθαρή ενέργεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα - Τώρα λανσάρει ένα δίκτυο εξαιρετικά υψηλής τάσης για να την μεταφέρει
Διπλασιάστηκαν οι κυβερνοεπιθέσεις στον ενεργειακό τομέα - Οι συστάσεις της Eurelectric
Από όλους τους γεωγραφικούς στόχους, οι επιθέσεις σε χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν από 9,8% σε 46,5% κατά τους πρώτους έξι μήνες το 2023
Αρχές Δεκεμβρίου η παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - Τι είπε ο Σκυλακάκης
Ο κ. Σκυλακάκης προσέθεσε ότι από την πλευρά της Επιτροπής προκρίνονται περισσότερο δημοσιονομικά εργαλεία και λιγότερο κανονιστικά
Με την ηγεσία του ΥΠΕΝ συναντήθηκαν ΑΔΜΗΕ και State Grid - Στο επίκεντρο διασυνδέσεις και ΑΠΕ
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η σημασία της εισόδου της SGID στη μετοχική σύνθεση της Ariadne Interconnection
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;