Στις ακριβότερες πόλεις της Ευρώπης ως προς τις τιμές λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έχει αναρριχηθεί η Αθήνα, σύμφωνα με τον μηνιαίο Δείκτη των Τιμών Ενέργειας Οικιακής Χρήσης (Household Energy Prices – HEPI).
Αυτό προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα που διενεργούν η αυστριακή ρυθμιστική αρχή ενέργειας (Energie-Control) και η Ουγγρική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Δημόσιας Χρήσης (MEKH) και οι οποίες ανέθεσαν στη VaasaETT να καταρτίζει και να δημοσιεύει τις ταξινομήσεις τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε μηνιαία βάση. Οι έρευνες αυτές αποτελούν και βάση αναφοράς των ενεργειακών reports της Ευρ. Επιτροπής.
Σύμφωνα λοιπόν με τον HEPI που αφορά στον Δεκέμβριο του 2021 τα νοικοκυριά της Αθήνας έχουν φτάσει να ανταγωνίζονται… ως προς το υψηλό κόστος ενέργειας οικιακούς καταναλωτές άλλων πέντε ευρωπαϊκών πόλεων, στις οποίες τα εισοδήματα είναι βέβαια κατά πολύ υψηλότερα.
Πιο συγκεκριμένα, οι μελετητές κατέγραψαν ακριβότερη πόλη ανάμεσα σε 33 της Ευρώπης την Κοπεγχάγη της Δανίας, όπου η κιλοβατώρα κοστίζει σχεδόν 0,40 ευρώ. Ακολουθούν το Λονδίνο με 0,396 ευρώ, οι Βρυξέλλες με λίγο πάνω από τα 0,37 ευρω, το Βερολίνο με 0,362 ευρώ, έπεται το Άμστερνταμ με σχεδόν 0,343 ευρώ και η πρώτη πανάκριβη εξάδα κλείνει με την πρωτεύουσα της Ελλάδας, όπου τα νοικοκυριά της πλήρωσαν τον Δεκέμβριο με 0,315 ευρώ την κιλοβατώρα. Στις τιμές αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι φόροι, ενώ η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή χρήση στην Ε.Ε. των 27 ήταν σχεδόν στα 0,24 ευρώ ανά Κιλοβατώρα και στις 33 πόλεις της Ευρώπης περίπου στα 0,23 ευρώ ανά Κιλοβατώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης η τιμή της κιλοβατώρας που πρόσφεραν οι πάροχοι ενέργειας στην Ελλάδα ήταν πέριξ των 0,07 ευρώ, μαζί με τις εκπτώσεις συνέπειας. Άρα σε ένα διάστημα έξι μηνών οι τιμές ρεύματος στην Αθήνα έχουν εκτοξευτεί κατά περίπου 350% (ευρώ ανά Κιλοβατώρα).
Πρωταθλητές στις αυξήσεις
Η έρευνα καταγράφει επίσης στην Αθήνα την υψηλότερη αύξηση της κιλοβατώρας έναντι του Νοεμβρίου αλλά και σε σχέση με τις υπόλοιπες 32 πόλεις της Ευρώπης. Οι οικιακοί καταναλωτές είδαν σε ένα μήνα τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να ανεβαίνουν κατά 22%. Υψηλές ανατιμήσεις στο ρεύμα για το ίδιο διάστημα γνωρίσαν και οι κάτοικοι της Στοκχόλμης (17%), της Βαρσοβίας (12%), του Άμστερνταμ (11%), της Λευκωσίας (8%), της Μαδρίτης (7%) κ.ο.κ.
Τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος πληρώνουν το Κιέβο της Ουκρανίας με 0,0546 ευρώ ανά Κιλοβατώρα, του Βελιγραδίου της Σερβίας με 0,0811 ευρώ, της Βουδαπέστης της Ουγγαρίας με 0,105 ευρώ, της Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου με 0,105 ευρώ την Κιλοβατώρα, της Βαλέτα της Μάλτας και της Σόφιας της Βουλγαρίας με 0,123 ευρώ.
Όπως παρατηρεί η έκθεση του HEPI τα 2/3 των πόλεων της Ευρώπης σημείωσαν τιμές ρεκόρ στο ρεύμα. Τις αποδίδουν στην οικονομική ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας και την έκρηξη της ζήτησης ενέργειας εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών, στις τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου λόγω των χαμηλών αποθεμάτων και στα πρωτόγνωρες τιμές του CO2.
Το φυσικό αέριο
Η Αθήνα φιγουράρει… και στο top 10 των ακριβότερων πόλεων, ανάμεσα σε 28 της Ευρώπης, στο φυσικό αέριο.
Είναι στην 7η υψηλότερη με τους οικιακούς καταναλωτές να πληρώνουν το φυσικό αέριο προς 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Τον Δεκέμβριο οι Αθηναίοι επίσης αντιμετώπισαν την υψηλότερη αύξηση της τιμής συγκριτικά με τον Νοέμβριο κι έναντι των υπολοίπων νοικοκυριών των 27 κρατών που μετρά ο HEPI. Οι ανατιμήσεις ήταν της τάξης του 16%.
Ακριβότερη πόλη ήταν η Στοκχόλμη με 0,234 ευρώ ανά Κιλοβατώρα, η Κοπεγχάγη με 0,194 ευρώ, το Άμστερνταμ με τιμή του φυσικού αερίου στα σχεδόν 0,19 ευρώ ανά Κιλοβατώρα, η Βέρνη της Ελβετίας με 0,143 ευρώ, η Ρώμη με 0,13 ευρώ και η Βιέννη με 0,125 ευρώ.
Στις φθηνότερες πόλεις της Ευρώπης συναντάμε με τιμές από 0,025 ευρώ έως 0,05 ευρώ το Κίεβο, τη Βουδαπέστη, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, τη Βαρσοβία, τη Μπρατισλάβα, το Ζάγκρεμπ και τη Ρίγα.
Η έρευνα του HEPI κάνει ειδική αναφορά στις τιμές της Αθήνας: «Στην Αθήνα, οι διαδοχικές αυξήσεις στις τιμές της χονδρικής αγοράς έχουν οδηγήσει σε τιμή τελικού χρήστη υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με πριν από 6 μήνες. Αν και, η κυβέρνηση εισήγαγε επιπλέον επιδοτήσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων τον Δεκέμβριο, οι λογαριασμοί παραμένουν σημαντικά υψηλοί. Η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και την παράταση των επιδοτήσεων το 2022, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια».
Latest News
Ακριβότερο το φυσικό αέριο το καλοκαίρι - Σε υψηλό 3ετίας το premium
Αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις βρίσκεται η αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Πώς επηρεάζει η Γερμανία
Κομισιόν: Πώς θα ρίξουμε τις τιμές της ενέργειας - Τι απαντάμε στις ΗΠΑ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε εφ' όλης της ύλης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο
Στα 50 ευρώ και πάλι το φυσικό αέριο - Κάτω από 60% η πληρότητα στις αποθήκες
Οι εξαγγελίες Τραμπ πλήττουν το φυσικό αέριο στην Ευρώπη - Με ταχύτατους ρυθμούς αδειάζουν οι αποθήκες στην ΕΕ
Πατήθηκε το κουμπί για τον διαγωνισμό της Chevron - Το roadmap για τις έρευνες υδρογονανθράκων
Η αδειοδότηση για τις έρευνες σε υδρογονάνθρακες ξεκινά, ανακοίνωσε ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος - Τα βήματα για τον διαγωνισμό της περιοχής που ζήτησε η Chevron
Σκυλακάκης: Ξεκινά η μελέτη και ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες
Τι είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης για υδρογονάνθρακες και Εξοικονομώ
Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο
ΑΔΜΗΕ: Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,717 δισ. και η διάρκεια του έργου στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης
«Εύθραυστη» και το 2025 η αγορά φυσικού αερίου - Τι προβλέπει ο ΙΕΑ
Το παγκόσμιο ισοζύγιο παραμένει εύθραυστο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία, επισημαίνει ο ΙΕΑ
Νευρικές διακυμάνσεις στο φυσικό αέριο μετά τις εξαγγελίες Τραμπ
Η αλλαγή επηρεάζει μελλοντικά έργα στο φυσικό αέριο, ως εκ τούτου η Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις και φέτος
Ο Τραμπ ξανασχεδιάζει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Θα εξάγουμε την αμερικανική ενέργεια σε όλον τον κόσμο, διαμηνύει ο Ντόναλντ Τραμπ
Άνοιξε το παιχνίδι για τα ελληνικά κοιτάσματα – Ποιες περιοχές στοχεύουν οι Βig Οil [χάρτης]
Οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες στα «χέρια» των Big Oil – Ο διαγωνισμός για το block «Νότια της Πελοποννήσου» - Στο ραντάρ Chevron και ExxonMobil offshore εκτάσεις νότια της Κρήτης