Tα ελληνικά πανεπιστήμια (παρά τις επίμονες προσπάθειες για την δυσφήμιση τους από κουκουλοφόρους βανδάλους ή ακραίους πολιτικούς), ξεκίνησαν επιτέλους το μεγάλο «ταξίδι» της διεθνοποίησης τους, με κινητήρια δύναμη το υψηλό επιστημονικό τους έργο και -βεβαίως- το ελληνικό «brand».

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και πανεπιστήμιο Αθηνών οργανώνουν ήδη συνεργασίες (σε υψηλό επίπεδο και κοινά πτυχία το πρώτο και σε πρόγραμμα κοινής διδασκαλίας το δεύτερο) με δυο μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια: το Κολούμπια και το Χάρβαρντ.

Η μεγαλύτερη «είδηση» όμως, έρχεται από την κοινή πρωτοβουλία, που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακοινώνουν σύντομα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), το ΕΜΠ, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ίδιου Ιδρύματος, το ερευνητικό Ινστιτούτο του Δημόκριτου και το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά».

Η συνεργασία αυτή θα δώσει το «μάρκετινγκ» της επιστήμης, αφού θα έχει σαν στόχο την συγκέντρωση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας των πέντε εταίρων της. Τα πέντε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα έτσι ενώνουν τις δυνάμεις τους ιδρύοντας κοινό «γραφείο» και μάλιστα υπέβαλλαν ήδη σχετική πρόταση για χρηματοδότηση σε σχετικά προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σκοπός θα είναι να υποστηρίξουν τις spin off εταιρείες που μπορούν να δημιουργηθούν τώρα από τους πέντε εταίρους με την νέα νομοθεσία που έχει ψηφισθεί για το θέμα, να προβάλλουν τα αποτελέσματα της έρευνας αλλά και να αποτελέσουν την «γέφυρα» των επιστημόνων με την κοινωνία και την βιομηχανία.

Παράλληλα και σε επίπεδο δραστηριοποίησης των ελληνικών ΑΕΙ που κινούνται εντατικά πλέον προς την κατεύθυνση των συνεργασιών τους με άλλα μεγάλα Ιδρύματα του εξωτερικού, το πανεπιστήμιο Αθηνών ξεκινάει σύντομα πρόγραμμα κοινής διδασκαλίας σε θέματα μεταναστευτικά με το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και την Chan School, ενώ το ΕΜΠ, ένα βήμα μπροστά, προχωράει την συνεργασία του με το Κολούμπια για την έκδοση κοινών τίτλων σπουδών.

Το πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποί του, έχει ως στόχο να προσφέρει ευκαιρίες για κοινή διδασκαλία και μάθηση ενώνοντας την ακαδημαϊκή του κοινότητα με εκείνη του Harvard Chan School, έτσι ώστε να δώσει σε πανεπιστημιακούς και φοιτητές, που είναι οι ίδιοι πρόσφυγες και αναγκαστικοί μετανάστες, να συμμετέχουν με την κατάλληλη οικονομική υποστήριξη στην συνεργασία και να εισαγάγουν καινοτόμες προοπτικές στην εξέλιξη της εφαρμοσμένης μεταναστευτικής έρευνας (π.χ. διερευνώντας αποτελεσματικές στρατηγικές υποστήριξης ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών, αναδιοργανώνοντας τις   προτεραιότητες της μεταναστευτικής διαχειριστικής πολιτικής κλπ).

Έτσι, τα δυο Ιδρύματα μέσω της συνεργασίας τους θα οργανώσουν ένα εντατικό θερινό σχολείο για προσφυγικές και μεταναστευτικές σπουδές, διάρκειας τριών εβδομάδων, το οποίο θα συνδυάζει διαλέξεις, σεμινάρια και εργασίες πεδίου σε ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα σπουδών που θα καλύπτει τις νομικές, πολιτικές, ιατρικές και επικοινωνιακές διαστάσεις των υπαρχουσών περιφερειακών μεταναστευτικών ροών και προτύπων.

Το ΕΜΠ και το Κολούμπια

Από την άλλη πλευρά, προχωράει η συμφωνία του πανεπιστημίου Κολούμπια  (CU), και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το διπλό πτυχίο (dual degree). H τελετή της υπογραφής έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσία αντιπροσωπειών από τα δύο πανεπιστήμια, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι των διοικήσεων και Σχολών από τις δύο πλευρές. Τα δυο Ιδρύματα έχουν συμφωνήσει να θεσπίσουν ένα πρόγραμμα διπλού πτυχίου το οποίο, με την επιτυχή ολοκλήρωση, οδηγεί στην απονομή δύο πτυχίων: του μεταπτυχιακού τίτλου σε διάφορες ειδικότητες μηχανικών από το CU και του διπλώματος (integrated master) σε διάφορους κλάδους από το ΕΜΠ. Για φοιτητές που ξεκινούν την εγγραφή τους στο ΕΜΠ, το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 10 εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένων 8 εξαμήνων στο ΕΜΠ και 2 εξαμήνων στο CU. Για φοιτητές που ξεκινούν την εγγραφή τους στο CU (για πτυχίο Master), το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4 εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένων 2 εξαμήνων στο CU και 2 εξαμήνων στο ΕΜΠ.

Η εφαρμογή του προγράμματος διπλού πτυχίου θα ξεκινήσει πιλοτικά, με μικρό αριθμό φοιτητών, οι οποίοι θα επιλέγονται με βάση την επίδοσή τους στις σπουδές. Η κάλυψη του συνολικού κόστους των σπουδών – φοίτησης και διαβίωσης –  θα απαιτήσει χρηματοδότηση πολλαπλής προέλευσης, η οποία και αναζητείται αυτή την περίοδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα