Η πανδημία καθιέρωσε την τηλεργασία και η τηλεργασία άλλαξε όχι μόνο τον τρόπο που παρέχει τις υπηρεσίες του ο εργαζόμενος του 21ου αιώνα, αλλά και τον τρόπο που ο ίδιος βλέπει και τοποθετεί τον εαυτό του στον επαγγελματικό του περίγυρο. Έρευνα της αμερικανικής εταιρείας τηλεδιασκέψεων Zoom αποκάλυψε μια άλλη, πιο «απελευθερωμένη», πιο «θερμή» και εκτός στερεοτύπων διάσταση των σχέσεων μεταξύ τηλεργαζόμενων συναδέλφων.
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 1.700 χρηστών της πλατφόρμας σε περισσότερες από 200 χώρες του πλανήτη την άνοιξη του 2020, κατά τη διάρκεια δηλαδή της πρώτης επέλασης του κορωνοϊού και των πρώτων, αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων που είχαν λάβει οι κυβερνήσεις καθώς ακόμα δεν είχαν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί και ο κόσμος παρακολουθούσε έντρομος στις τηλεοράσεις τις τραγικές αναμεταδόσεις από το Μπέργκαμο.
Το σοκ για ολόκληρη την ανθρωπότητα ήταν πρωτοφανές και η συνειδητοποίηση της κοινής μοίρας όλων αποκαλυπτική του ευάλωτου της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο κόσμος έζησε εμπειρίες που άλλαξαν άρδην την καθημερινότητά του και στο επαγγελματικό επίπεδο «δημιουργώντας νέους κώδικες, καθώς η εργασία από το σπίτι προκάλεσε μια αναπόφευκτη όσμωση του επαγγελματικού και του ιδιωτικού χώρου», όπως σημειώνουν οι ερευνητές.
Στην αρχή γίνονταν «viral» στα κοινωνικά δίκτυα ενημέρωσης οι ξαφνικές «εισβολές» ζωηρών παιδιών, αμέριμνων κατοικιδίων ή ανυποψίαστων συγκατοίκων στις οθόνες των συναδέλφων κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης. Σύντομα όσοι σκέφτονταν ελαφρώς υποτιμητικά ότι ο συνάδελφός τους δεν είχε φροντίσει να εξασφαλίσει τα νώτα του, έπεφταν κι αυτοί θύματα απρόβλεπτων αποκαλύψεων για την ιδιωτική τους ζωή.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 43% των γονέων είχε περιστατικά να διηγηθεί από «περάσματα» των παιδιών του μπροστά από την κάμερα εν ώρα τηλεδιάσκεψης. Σε ποσοστό 36% αποκάλυψαν ότι το «πέρασμα» το έκανε κάποιο κατοικίδιο.
Απενοχοποίηση
Συν τω χρόνω – και χάρη στη συχνότητα των παρόμοιων «ατυχημάτων» – ήρθε η απενοχοποίηση. «Παρά να διακόπτεται η διάσκεψη από γέλια και να ξεκινούν όλοι να μιλούν για άσχετα πράγματα, πολλοί αποφάσισαν κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης να εμφανίζονται με το προσχολικής ηλικίας παιδί δίπλα τους να ζωγραφίζει ή με το γατί στα πόδια τους», δήλωσε η Σαρλότ Νιζιέ, εκπρόσωπος τύπου της Zoom France.
Ασφαλώς η ψηφιοποίηση των επαγγελματικών συσκέψεων και συνομιλιών μέσω του Zoom και άλλων ανάλογων πλατφορμών δεν απαιτεί απαραίτητα την οπτική επαφή με τους συνδιαλεγόμενους συναδέλφους. Έτσι πολλοί επέλεγαν να έχουν την κάμερα του υπολογιστή τους κλειστή. Και όπως αποκάλυψε η έρευνα, τέσσερις στους δέκα εξ αυτών έκαναν την τηλεδιάσκεψη δίχως να σηκωθούν από το κρεβάτι τους. Και το 47% των συμμετεχόντων σε μια «τυφλή» τηλεσυνδιάσκεψη αποκαλύφθηκε ότι φορούν την πιτζάμα τους.
«Ασφαλώς και συνιστούμε στους χρήστες της πλατφόρμας μας να ντύνονται και να κάνουν ένα ντους προτού ξεκινήσουν τη μέρα τους, αλλά έχουν το δικαίωμα να κρατούν την κάμερα των συσκευών τους κλειστή», σημειώνει στη «Le Figaro» η εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας στη Γαλλία. Η Σαρλότ Νιζιέ δεν κρύβει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σε ποσοστό 26% οι χρήσες του Zoom δεν έχουν πάρει ακόμα το πρωινό τους ντους προτού εμφανιστούν ενώπιον των συναδέλφων τους με ανοικτές τις κάμερες. Και ότι σε ποσοστό 68% ντύνονται πολύ πρόχειρα, ακόμα κι αν πρόκειται να συμμετάσχουν σε βιντεοδιάσκεψη.
Το εικονικό φόντο
«Πρόκειται σαφώς για μια ανατροπή των κωδίκων», αποφαίνεται η Νιζιέ. Ακόμα κι αν πολλοί ακόμα χρήστες εξακολουθούν να στήνουν με επιμέλεια ένα ευπρεπές σκηνικό ντεκόρ πίσω τους προτού εμφανιστούν ενώπιον προϊσταμένων και άλλων συναδέλφων, ο αρχικός καθωσπρεπισμός φαίνεται πως έχει υποχωρήσει. Το 63% των τηλεδιασκέψεων, εξάλλου, γίνεται με τις κάμερες ανοικτές. Το 43% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι έχουν καθαρίσει τουλάχιστον και έχουν φροντίσει το φόντο μπροστά από το οποίο θα εμφανιστούν.
Για όσους οι προετοιμασίες αυτές δημιουργούν άγχος η Zoom δημιούργησε ένα χρήσιμο εργαλείο, το «εικονικό φόντο», το οποίο χρησιμοποιεί συστηματικά ή περιστασιακά το 71% των χρηστών της πλατφόρμας. «Το εικονικό φόντος επιτρέπει το διαχωρισμό μεταξύ του ιδιωτικού-προσωπικού χώρου από τον δημόσιο-επαγγελματικό», όπως εξηγεί η Νιζιέ. Έτσι «οι συνάδελφοι παραμένουν συνάδελφοι και ο καθένας έχει τη δυνατότητα να κρατήσει ιδιωτικό το σπίτι του και τον προσωπικό του χώρο».
Μακιγιάζ και ρόμπα
Η εφαρμογή του εικονικού φόντου φαίνεται πως έχει λύσει τα χέρια στους τηλεργαζόμενους, αφού τους επιτρέπει να διοργανώνουν και ψηφιακές κοινωνικές συνάξεις. Το 73% των χρηστών του Zoom αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια του 2021 τουλάχιστον μία φορά συμμετείχαν σε μια «τηλεμάζωξη» των συναδέλφων για απεριτίφ ή σε μια «τηλεσουαρέ».
Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις ενθαρρύνουν τους τηλεργαζομένους να έχουν τις κάμερες ανοικτές όταν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους ανά δύο ή κατά ομάδες (όταν τηλεδιασκέπτονται δηλαδή). Και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι προτιμούν να βλέπουν και να… βλέπονται σε ποσοστό 63%, σύμφωνα με την έρευνα.
Όπως αποδεικνύεται, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που θέλουν να «αποκαλύπτονται», μετατρέποντας το ατημέλητο σε άποψη. Έτσι εμφανίζουν και μοιράζονται με τους συναδέλφους τους σκηνοθετημένες, ως επί το πλείστον, εικόνες και «τυχαία» περιστατικά της καθημερινής τους ζωής. Γιατί είναι κρίμα να απολαμβάνουν μόνοι τους το πανάκριβο σετάκι πιτζάμα-ρόμπα που περίμεναν επί εβδομάδες να τους στείλει η Amazon.
Latest News
Tesla -Intel και η ανεπάρκεια των δ.σ. - Τα συστατικά για το τέλειο δ.σ.
Η Intel και η Tesla αντιπροσωπεύουν δύο τρόπους με τους οποίους τα δ.σ. αποτυγχάνουν στο καθήκον τους να εκπροσωπούν τους επενδυτές και να θέτουν τη διοίκηση προ των ευθυνών της, υπσοτηρίζει ο Economist
Παράδοξο κι όμως αληθινό - Γιατί οι άνω των 65 ετών εργαζόμενοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι
Αποκαλυπτική για το πώς βλέπουν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι τη θέση τους στη δουλειά είναι η νέα έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pew
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες