Μια νέα πρόκληση αντιμετωπίζει ο Όμιλος Sony που βρίσκεται στην κορυφή του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών, καθώς ισχυροί ανταγωνιστές με μεγάλη ρευστότητα επενδύουν σε μια έκρηξη των διαδικτυακών βιντεοπαιχνιδιών επόμενης γενιάς.

Η Microsoft που υστερεί στη μάχη της… κονσόλας με τη Sony, έκανε ένα σημαντικό βήμα προς το «metaverse» – μια προτεινόμενη καθηλωτική εμπειρία όπου οι άνθρωποι παίζουν, ψωνίζουν και συναναστρέφονται online – εξαγοράζοντας έναντι 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Activision Blizzard. Ο γίγαντας του software καταβάλει ένα τεράστιο premium τιμής για τον ανταγωνιστή του στον κλάδο του gaming, προκειμένου να μπορέσει να ανταγωνιστεί τους έτερους τεχνολογικούς κολοσσούς στον χώρο του metaverse.

Αυτή η κίνηση της Microsoft είχε άμεσο αντίκτυπο στις μετοχές της Sony, που υποχώρησαν 13% την Τετάρτη, εν μέσω ανησυχίας ότι οι τίτλοι της Activision θα αποσυρθούν από τα συστήματα PlayStation.

«Φτιάχνουν ένα τέρας»

«Βασικά προσπαθούν να φτιάξουν ένα τέρας», είπε ο Σερκάν Τότο, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων Kantan Games στο Τόκιο. «Δεν νομίζω ότι η Microsoft ξοδεύει 70 δισεκατομμύρια δολάρια για να γίνει πάροχος λογισμικού για πλατφόρμες της Sony».

Η πλήρης μετωπική σύγκρουση ανησυχεί τη Sony, η οποία έχει κάνει συμφωνίες και έχει κερδίσει επαίνους για τη δημιουργία ενός δικτύου εσωτερικών στούντιο παιχνιδιών που έχουν δημιουργήσει επιτυχίες όπως το «Spider-Man» και το «God of War». Οι αναλυτές λένε ότι – και άλλοι γίγαντες – μπορεί τώρα να αισθάνονται πίεση να κάνουν περισσότερες συμφωνίες ως απάντηση.

Η συμφωνία της Microsoft για την Activision καθίσταται δυνατή χάρη στην τεράστια γκάμα επιχειρήσεών της, συμπεριλαμβανομένων της παροχής λογισμικού και υπηρεσιών cloud, με την κεφαλαιοποίησή της να είναι 14 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ιαπωνικού πολυκλαδικού ομίλου.

Πολλοί παρατηρητές βλέπουν την Activision ως μια «αμαυρωμένη» επιχείρηση μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ανάρμοστη συμπεριφορά από διευθυντές και με τα μεγάλα franchise της να χάνουν τη δυναμική της, λένε οι αναλυτές.

Αναφερόμενος στην Activision, ο Mio Kato, αναλυτής της LightStream Research που γράφει στην πλατφόρμα Smartkarma, την χαρακτήρισε «βασικά ένα ημιταλαιπωρημένο περιουσιακό στοιχείο»! «Αυτή η οπισθοδρομική φύση της στρατηγικής της Microsoft είναι που μας κάνει να αμφιβάλλουμε για την ικανότητά τους να ανταγωνιστούν το PlayStation».

Η συμφωνία πιθανότατα θα βοηθήσει την επιθετική επέκταση της συνδρομητικής της υπηρεσίας Game Pass από τη Microsoft, η οποία εγείρει ανησυχίες ότι η Sony θα αναγκαστεί να ακολουθήσει το παράδειγμά της. Η προσφορά παιχνιδιών με μια σταθερή χρέωση μπορεί να επηρεάσει τις πωλήσεις και να περιορίσει τα περιθώρια κέρδους.

Νέοι γίγαντες στο gaming

Οι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Apple και η Amazon, έχουν προχωρήσει επίσης στο gaming τα τελευταία χρόνια, αλλά δυσκολεύτηκαν να κάνουν κάποιες επιτυχίες.

Η Sony, αντίθετα, έχει μια σειρά από πολυαναμενόμενους τίτλους συμπεριλαμβανομένων των «Gran Turismo 7» και «Horizon Forbidden West». Η Microsoft έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στη σειρά «Halo», της οποίας η τελευταία έκδοση καθυστέρησε πριν κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο.

Η πρόοδος στην τεχνολογία cloud χαλαρώνει τους δεσμούς με τις κονσόλες, και πολλοί αναμένουν ότι οι καταναλωτές θα περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας και ψωνίζοντας στην εικονική πραγματικότητα και προσελκύοντας επενδύσεις από εταιρείες όπως η μητρική Meta του Facebook.

Η αλλαγή αυτή έχει συγκριθεί με την στροφή που ήδη συντελείται προς τα ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα.

Η Sony, η οποία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ακουστικά εικονικής πραγματικότητας επόμενης γενιάς, εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να εισέλθει στον κλάδο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων για να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημά της σε τομείς όπως η ψυχαγωγία και οι ημιαγωγοί.

Την Τετάρτη, οι μετοχές σε εταιρείες τυχερών παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων της Square Enix και της Capcom, εκτινάχθηκαν λόγω εικασιών ότι η συμφωνία της Activision θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Η Sony, πρωταθλήτρια της ιαπωνικής βιομηχανίας σε μια εποχή που πολλές τοπικές εταιρείες χάνουν έδαφος από ανταγωνιστές στο εξωτερικό σε μια σειρά από κλάδους, θεωρείται ως ένας πιθανός αγοραστής.

«Η Sony μπορεί να πιεστεί να κάνει περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές», έγραψε ο αναλυτής της Jefferies, Ατούλ Γκογιάλ, προσθέτοντας ότι «αν δεν υπάρχουν ρυθμιστικά προβλήματα, τότε η Microsoft μπορεί να χτυπήσει κάποιον άλλον στόχο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Ίλον Μασκ: Αντιδικία με Microsoft-OpenAI για το Stargate Project
Διεθνή |

Αντιδικία Microsoft-OpenAI με τον Ίλον Μασκ για το Stargate Project

Το αφεντικό της Tesla σε σπάνια ρήξη με τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πρωτοβουλία Stargate Project για την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν «στην πραγματικότητα δεν έχουν τα χρήματα»