
Εκρηκτική αύξηση καταγράφουν οι τιμές των μετάλλων, με το νικέλιο να φτάνει τα 24.000 δολάρια ο τόνος για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και τον κασσίτερο να σημειώνει νέο ρεκόρ.
Η αγορά νικελίου δέχεται τις πιο ισχυρές πιέσεις από το 2007.
Οι αγοραστές καταβάλουν πλέον υψηλότατα premiums προκειμένου να διασφαλίσουν γρήγορες παραδόσεις του μετάλλου.
Ενδεικτικά τα συμβόλαια σε μετρητά του LME «έπιασαν» μια τιμή premium στα 90 δολάρια ανά τόνο, που είναι το υψηλότερο νούμερο από το 2010 και πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά του 2007. Μετά την εξέλιξη αυτή η διοίκηση του βρετανικού χρηματιστηρίου των commodities αναγκάστηκε να θέσει την αγορά νικελίου υπό εποπτεία και ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να λάβει και επιπλέον μέτρα, αν χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή διαπραγμάτευση της τιμής του μετάλλου.
Η αναταραχή γύρω από το νικέλιο είναι μόλις το τελευταίο παράδειγμα του ευρύτερου προβλήματος που υπάρχει αναφορικά με τις ελλείψεις στις πρώτες ύλες και δη, στα μέταλλα. Μάλιστα, συνολικά μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο το LME έχει αναγκαστεί να παρέμβει τρεις φορές και να θέσει υπό εποπτεία την διακύμανση συγκεκριμένων μετάλλων.
Η Κίνα
Το νικέλιο εκτινάχθηκε περαιτέρω μετά από άνοδο 4,9% την Τετάρτη, καθώς η Κίνα μείωσε το κόστος δανεισμού για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια των δανείων και υποσχέθηκε περισσότερη χαλάρωση για να τονώσει την οικονομία, η οποία βρίσκεται υπό πίεση από τον ταλαιπωρημένο τομέα ακινήτων, που αποτελεί βασικό πυλώνα στην ζήτηση των μετάλλων.
«Εκτός από την τελευταία χαλάρωση ρευστότητας από την Κίνα, η εξαιρετικά περιορισμένη προσφορά μετάλλων είναι βασικός μοχλός του ράλι», δήλωσε ο Wang Yue, αναλυτής της Shanghai East Asia Futures Co. Στην περίπτωση του νικελίου, «η ζήτηση από μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων είναι τόσο μεγάλη και η προσφορά δεν μπορεί να συμβαδίσει», είπε.
Το νικέλιο σημείωσε άνοδο 4% στα 24.080 δολάρια στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου στις 11:57 π.μ. στη Σαγκάη, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Κίνα ξεπέρασαν το ημερήσιο όριο. Ο κασσίτερος σκαρφάλωσε 2,1% σε ιστορικό υψηλό.
Συνέχιση του ράλι βλέπει το ΔΝΤ
Διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των τιμών βασικών μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) ή για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα προκαλέσει η μετάβαση σε μία οικονομία χωρίς ρύπους το 2050, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η μελέτη εστιάζει σε τέσσερα μέταλλα – το νικέλιο, το κοβάλτιο, το λίθιο και τον χαλκό – για τα οποία η ζήτηση αναμένεται να εξαπλασιαστεί, ενώ η προσφορά τους δεν είναι δυνατόν να προσαρμοστεί γρήγορα, παρά μόνο μετά από μία περίοδο τουλάχιστον 5-10 ετών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες πιέσεις στις τιμές τους.
«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι τιμές μπορεί να φτάσουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για μία πρωτοφανούς διάρκειας χρονική περίοδο – και αυτό το υψηλότερο κόστος θα μπορούσε ακόμη και να καθυστερήσει την ίδια την ενεργειακή μετάβαση», τονίζει το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, όπως της Rystad Energy, η διαθεσιμότητα νικελίου δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση της επόμενης δεκαετίας, δεδομένου μάλιστα πως οι ανάγκες για το μέταλλο λόγω της ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης εκτιμάται πως θα εκτιναχθούν από τα 2,5 στα 3,4 εκατ. τόνους ετησίως.
Το αλουμίνιο
Το αλουμίνιο ξεκίνησε το 2022 με έντονο ρυθμό, με τις τιμές να αυξάνονται περίπου 7% μέχρι στιγμής. Το αυξανόμενο κόστος ενέργειας έπληξε άσχημα την παραγωγή αλουμινίου, ενισχύοντας τις τιμές. Το βασικό μέταλλο είχε κερδίσει έως και 42% το ημερολογιακό έτος 2021.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ευνοϊκή δυναμική ζήτησης-προσφοράς έχει βελτιώσει τις προοπτικές άλλων βασικών μετάλλων όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 18-32% το 2021 στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.


Latest News

Ανοδικό γύρισμα για S&P 500 - Αναμένει την «Ημέρα Απελευθέρωσης» του Τραμπ η Wall Street
Η Wall Street παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των δασμολογικών πολιτικών της νέας κυβέρνησης

Στο πράσινο οι ευρωαγορές - Παραμένουν οι ανησυχίες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,08% και έκλεισε στις 439,66 μονάδες

Επιμένει ανοδικά και με νέο ρεκόρ ο χρυσός
Οι επενδυτές στρέφονται στο χρυσό αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο εν μέσω αβεβαιότητας για τους δασμούς Τραμπ

Ανοδική αντίδραση με αρκετά ερωτήματα και ανησυχίες στο ΧΑ
Η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τους επενδυτές να αναζητούν έναν «οδηγό επιβίωσης» σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον

Οι Αμερικανοί επενδυτές ψηφίζουν Ευρώπη - 10,6 δισ. σε ETF's ευρωαγορών
Η αβεβαιότητα από τους δασμούς Τραμπ αναδεικνύει την Ευρώπη ως φωτεινό σημείο

Συντηρείται η αβεβαιότητα στη Wall Street με το βλέμμα στις ανακοινώσεις Τραμπ
Η Wall Street αναμένει από τον Λευκό Οίκο να αποκαλύψει τους αμοιβαίους δασμούς σε αγαθά από όλες σχεδόν τις χώρες

Λαζαράκου: Οι επενδυτές πρέπει να νιώθουν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται
Για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και τις δυνητικές βελτιώσεις μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

Στα 51 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την Metlen η Eurobank Equities
Η Eurobank Equities αναφέρεται στο επερχόμενο Capital Markets Day της Metlen (28 Απριλίου), αναμένοντας σημαντικό περαιτέρω upside όσων αφορά στις μελλοντικές προβλέψεις για την κερδοφορία της εταιρείας

Μίνι ράλι στα αμερικανικά ομόλογα εν αναμονή των δασμών
Οι επενδυτές βρίσκουν καταφύγιο στα αμερικανικά ομόλογα εν μέσω ανησυχιών για τις αρνητικές επιπτώσεις των δασμών στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας

Συντηρεί την ανοδική του κίνηση το ΧΑ
Η αγορά διατηρεί την ανοδική της τάση σήμερα, εντούτοις παραμένει το ερωτηματικό για το αν η εικόνα της είναι περισσότερο αποτέλεσμα αποχής των πωλητών ή επιφυλακτικότητας των αγοραστών