
Τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη παρατηρείται σημαντική αύξηση της ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας. Η άνοδος του μορφωτικού επιπέδου, η αλλαγή των κοινωνικών πεποιθήσεων, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, και η ενσωμάτωση των μεταναστών στην αγορά έχουν συμβάλλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, οι γυναίκες παρά την αυξημένη συμμετοχή τους στον εργασιακό στίβο δεν φαίνεται να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους όρους, αφού το μισθολογικό χάσμα που τις χωρίζει από τους άνδρες ήταν και παραμένει υψηλό.
Οι ευρωπαίες εργαζόμενες το 2019 αμείβονταν 14,1% λιγότερο από τους άνδρες εργαζόμενους. Υπάρχουν όμως αρκετές διαφορές ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Στην Ιταλία, στη Ρουμανία, και στο Λουξεμβούργο, η εξίσωση των μισθολογικών απολαβών μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι σχεδόν πλήρης, με το μισθολογικό χάσμα να βρίσκεται κάτω από 5%. Αντίθετα η Εσθονία, η Λετονία και η Αυστρία βρίσκονται στο άλλο άκρο, παρουσιάζοντας διαφορές πάνω από 20%. Πρέπει να επισημανθεί ωστόσο πως ο δείκτης που παρουσιάζεται στο γράφημα είναι «μη προσαρμοσμένος», δηλαδή δεν λαμβάνει υπόψη τα ατομικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων (ηλικία, μόρφωση, προϋπηρεσία κτλ.) που επηρεάζουν τις αμοιβές. Και πάλι όμως, το γράφημα προσφέρει μία γενική εικόνα για τις απολαβές ανδρών και γυναικών στην Ευρώπη.
Συγκριτικά με μία δεκαετία πριν, η Ευρώπη δε φαίνεται να έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην εξίσωση των απολαβών μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος μειώθηκε μόλις κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες από το 2010 (από 15,8% σε 14,1%). Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται η ίδια οριακή μείωση στο μισθολογικό χάσμα μεταξύ 2010 και 2019, με μόνες εξαιρέσεις τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (Σλοβενία, Πολωνία, Κροατία, Λιθουανία, Λετονία) και τη Μάλτα, που παρουσιάζουν διόγκωση στις μισθολογικές διαφορές.
Η χώρα μας παρουσιάζει συγκριτικά χαμηλές διαφορές ανάμεσα στους μισθούς ανδρών και γυναικών. Οι ελληνίδες το 2018 αμείβονταν 10,4% λιγότερο από τους άνδρες εργαζόμενους, ποσοστό που μειώθηκε σημαντικά από το 2010 (15,8%). Η ικανοποίηση από τη σχετικά καλή επίδοση της Ελλάδας ως προς το μισθολογικό χάσμα ανδρών και γυναικών μετριάζεται ωστόσο από το γεγονός ότι η χώρα μας παρουσιάζει χαμηλότερο ποσοστό γυναικείας απασχόλησης από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα αυτό θα μας απασχολήσει σε επόμενο σημείωμα.
*Ο Μάνος Ματσαγγάνης είναι Κύριος Ερευνητής, Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Οικονομίας, Υπότροφος της Έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
*Ο Γιώργος Μανάλης είναι Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Υπότροφος της Ερευνητικής Έδρας Α. Γ. Λεβέντη Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)


Latest News

«Στοπ σε διαταγή πληρωμής – Δεν υπήρχε νόμιμη επικύρωση εγγράφων»
Η μη κατάθεση επικυρωμένων αντιγράφων καθιστά την απαίτηση ανυπόστατη - Η δικαστική απόφαση

Bitcoin, Ethereum, Solana. Η διαγραμματική εικόνα μετά τις πιέσεις του τελευταίου διμήνου
Η προτερόχρονη των αμερικανικών εκλογών αισιοδοξία για την κρύπτο αγορά έχει δώσει τη θέση της σε μια διστακτικότητα, που έχει οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων πολύ χαμηλότερα. Κι έτσι, πολλά νομίσματα (ξανα)έγιναν ελκυστικά.

Ενας κόσμος που γύρισε ανάποδα
Οι πολιτικές και οι αβεβαιότητες της δεύτερης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία με εξωγενές σοκ

Τι φοβάται η Fed και δεν μειώνει επιτόκια
Άνευ ετέρου, η αβεβαιότητα για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την επενδυτική κοινότητα. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, απλά επιβεβαιώνει.
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/enfia-600x360.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]
Έκπτωση λόγω ασφάλισης των κατοικιών
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]
Προϋποθέσεις άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικό τομέα - Ποιους δημοσίους υπαλλήλους επηρεάζει

Ο ρόλος των Ψηφιακών Διδύμων στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση Έξυπνων Πόλεων – Η περίπτωση της Αθήνας
Η τεχνολογία των Ψηφιακών Διδύμων έχει αρχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων

Στη μάχη της ανάπτυξης τράπεζες και κεφαλαιαγορές
Ο υγιής χρηματοπιστωτικός τομέας στηρίζει την πρόσβαση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σε κεφάλαια και, κατ’ επέκταση, την οικονομική ανάπτυξη

Μεταπτυχιακές σπουδές και επιστροφή διδάκτρων – Ποια δικαστήρια είναι αρμόδια;
Το Διοικητικό Εφετείο, εξετάζοντας την υπόθεση, έκρινε ότι η σύμβαση εγγραφής σε ΠΜΣ δεν αποτελεί δημόσια σύμβαση παροχής υπηρεσιών, όπως αυτές που υπάγονται στο ν. 4412/2016