Εντάξει, μπορεί οι κυβερνήσεις να ανανεώνουν τα μέτρα αρωγής στον βάναυσα χτυπημένο από την πανδημική κρίση κλάδο της εστίασης. Αλλά όταν δεν βρίσκει ένας εστιάτορας εργαζομένους για να προσλάβει τι να κάνει; Μεταφέρει μέρος του οφέλους που έχει από το κράτος στο λειτουργικό του κόστος, προσφέροντας καλύτερες αποδοχές. Μετακυλίοντας, βέβαια, μέρος του κόστους στον πελάτη. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του εστιατορίου Grands Buffets στη γαλλική πόλη Ναρμπόν, που αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η «Le Figaro».

Κάτι για να συμπληρώσει το εργατικό του δυναμικό, κάτι για να καλοπιάσει το ήδη υπάρχον ώστε να μην του φύγει, ο συγκεκριμένος εστιάτορας της Ναρμπόν (είναι μια μικρή πόλη στη νότια Γαλλία μεταξύ του Μονπελιέ και του Περπινιάν) αποφάσισε να δώσει αστρονομικές αυξήσεις από 20% έως 35% στους 190 εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων που απασχολεί. Πρόκειται για τους εργαζόμενους που ετοιμάζουν και σερβίρουν τα διάσημα πιάτα αλλαντικών, τυριών και θαλασσινών του Grands Buffets. Τα οποία όμως… ακριβαίνουν.

«Επί μακρόν το εστιατόριό μας είχε μια εμμονική προσήλωση στην ιδέα να προτείνει στην πελατεία του μια εξαιρετική σχέση τιμής/ποιότητας. Κάποιες φορές κατηγορούμενο από τον ανταγωνισμό ότι κάνει πόλεμο τιμών. Υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να μετακυλίσουμε μέρος του κόστους που θα μας βαρύνει προκειμένου να κάνουμε μια κίνηση ευγνωμοσύνης στους εργαζομένους μας και να ξαναδώσουμε ελκυστικότητα σε επαγγέλματα με φθίνουσα ζήτηση», εξήγησε ο Λουί Πριβά, ιδιοκτήτης του εστιατορίου.

Όντως, το Grands Buffets μετακυλίει μέρος μόνο του κόστους από τις γενναίες αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους του. Το εστιατόριο προσέφερε μενού (table d’hôte) στην τιμή των 42 ευρώ. Τώρα τρως όσο θέλεις και πληρώνεις 47 ευρώ. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 11,9%, ενώ οι αυξήσεις που θα πάρουν, όπως προαναφέραμε, οι εργαζόμενοι θα κυμανθούν από 20% έως 35%.

Και, εν τέλει, διαπιστώνει κανείς ότι και με τα 47 ευρώ το Grands Buffets παραμένει ένα πολύ φθηνό εστιατόριο, κατηγορίας ελληνικού σουβλατζίδικου θα λέγαμε, δεδομένου ότι ο κατώτατος μισθός στη Γαλλία είναι υπερδιπλάσιος από τον ελληνικό (1.603,12 ευρώ ο μικτός, περίπου 1.269 ευρώ ο καθαρός από την 1η Ιανουαρίου 2022, έναντι 663 ευρώ μικτά και περίπου 570 ευρώ καθαρά στην Ελλάδα).

Αυξήσεις μισθών παντού

Η αλήθεια είναι ότι οι εκπρόσωποι των Γάλλων επιχειρηματιών στην εστίαση και τη φιλοξενία συμφώνησαν προ ημερών με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων στον κλάδο να προχωρήσουν σε αυξήσεις των αποδοχών, το ύψος των οποίων θα προσδιοριστεί τις επόμενες εβδομάδες σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας της κυβέρνησης Καστέξ.

Είναι μια κίνηση που εργοδότες και εργαζόμενοι κρίνουν ως απαραίτητη για να διατηρήσει ο κλάδος την ανταγωνιστικότητά του και έναντι των πελατών (είναι δα ονομαστή η γαλλική κουζίνα και τα εστιατόρια της χώρας) και έναντι της γαλλικής αγοράς εργασίας.

«Βλέπετε πουθενά σερβιτόρους ηλικίας άνω των 50 ετών; Ελάχιστους. Διότι η μεγάλη πλειονότητα εγκαταλείπει το επάγγελμα στην ακμή των δεξιοτήτων της για να ασχοληθεί με άλλα πράγματα, για να κάνει ένα επάγγελμα με καλύτερα ωράρια εργασίας», εξήγησε ο ιδιοκτήτης του Grands Buffets.

Κίνητρα για τη νέα γενιά

«Οι νέοι για να μπουν στο επάγγελμα χρειάζονται κίνητρα. Συνήθως για να προσλάβουμε κάποιον σερβιτόρο βλέπουμε αρκετούς υποψήφιους. Και δεν είμαστε εμείς που τους απορρίπτουμε, οι ίδιοι διαπιστώνουν ότι οι συνθήκες εργασίας είναι τέτοιες που δεν τους ικανοποιούν οι προσφερόμενες αποδοχές», τονίζει ο Λουί Πριβά.

Πόσα όμως κερδίζουν οι Γάλλοι σερβιτόροι; Το αποκαλύπτει αυτό ο Πριβά. «Πλέον με τις αυξήσεις που δίνουμε ένας υπεύθυνος σερβιτόρος μιας σειράς τραπεζιών με 600 κουβέρ θα επωφεληθεί με 600 ευρώ περισσότερα μηνιαίως, κάτι που αντιστοιχεί σε αύξηση του μισθού του κατά 35%», σημειώνει ο μάνατζερ του εστιατορίου. Αν όμως τα 600 ευρώ αντιστοιχούν στο 35% του παλαιού του μισθού, αυτός έφτανε τα 1.714 ευρώ – ήταν δηλαδή κάτι παραπάνω από το βασικό. Τώρα θα ξεπεράσει τα 2.300 ευρώ στο συγκεκριμένο εστιατόριο. «Η αύξηση για τους επικεφαλής μιας αίθουσας θα φθάσει τα 900 ευρώ», πρόσθεσε ο Πριβά.

Ασφαλώς κάποιοι θα σπεύσουν να καταλογίσουν στην κυβέρνηση του Παρισιού και σε επιχειρηματίες σαν τον Πριβά την ευθύνη για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Αντιλαμβάνεται όμως κανείς ότι, όσο κι αν η εστίαση «μετρά» στους σχετικούς υπολογισμούς των αρμόδιων Στατιστικών Υπηρεσιών όλων των κρατών όταν εκτιμούν τις πληθωριστικές πιέσεις, στη Γαλλία και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την πανδημική κρίση ο πληθωρισμός είναι σχεδόν αποκλειστικά εισαγόμενος και οφείλεται ως επί το πλείστον στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών και του κόστους των μεταφορών.

30% πτώση του τζίρου

Η γαλλική κυβέρνηση προστρέχει, πάντως, γι’ άλλη μια φορά αρωγός στον ευρύτερο κλάδο της εστίασης και της φιλοξενίας – έρχονται και εκλογές τον Απρίλιο, δεν θα μπορούσε να κάνει και διαφορετικά. Έτσι, λίγες ημέρες πριν από τις προχθεσινές προειδοποιήσεις του κεντρικού τραπεζίτη Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό που έκανε λόγο για «επικίνδυνα ανοίγματα» στα δημόσια οικονομικά της χώρας, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε την επιδότηση του 20% των εργοδοτικών εισφορών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Όπως έγινε εξάλλου γνωστό, το Δεκέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο (την περίοδο των γιορτών ουσιαστικά δηλαδή) ο τζίρος των εστιατορίων και των ξενοδοχείων στη Γαλλία ήταν κατά 30% μειωμένος συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019-2020, προτού δηλαδή φτάσει στην Ευρώπη η Covid-19.

«Είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε επιχειρήσεις που βίωσαν και βιώνουν πολύ σοβαρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, είναι ζήτημα επιβίώσης γι’ αυτές», είπε χαρακτηριστικά ο Καστέξ, διευκρινίζοντας ότι από τα νέα μέτρα θα ευεργετηθούν τα εστιατόρια και οι ξενοδοχειακές μονάδες που απασχολούν έως 250 εργαζομένους – το εστιατόριο Grands Buffets της Ναρμπόν εμπίπτει δηλαδή στη ρύθμιση.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για αρωγή επιπλέον των μέτρων που είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις του κλάδου που έχαναν άνω του 65% του τζίρου τους ή αναγκάζονταν να κλείσουν λόγω των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης στηρίζονταν από το γαλλικό κράτος με κάλυψη 100% των επιδομάτων αναστολής εργασίας που χορηγούσαν στους εργαζομένους τους. Επίσης επιδοτούνταν τα πάγια έξοδα λειτουργίας τους σε περίπτωση που η πτώση του τζίρου τους ξεπερνούσε το 50%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή