Αν και η Κίνα συνεχίζει να ξοδεύει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη ενός προηγμένου κλάδου κατασκευής ημιαγωγών, η χώρα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις δυτικές χώρες, ειδικά στον τομέα των προηγμένων επεξεργαστών. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ανάλυση της εταιρείας ερευνών IDC.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο CNBC ο αντιπρόεδρος της IDC, υπεύθυνος για τον τομέα τεχνολογιών και ημιαγωγών, Μάριο Μοράλες, η χώρα συνεχίζει να προμηθεύεται μικροτσίπ προηγμένης τεχνολογίας από χώρες όπως η Κορέα ή η Ταϊβάν, ακόμα και αμερικανικές εταιρείες όπως η Intel.

Πώς παράγεται ένα μικροτσίπ

Για την παρασκευή των ημιαγωγών χρησιμοποιείται η μέθοδος της λιθογραφίας κατά την οποία εξαιρετικά πολύπλοκα και πανάκριβα συστήματα εκπέμπουν λεπτές ακτίνες φωτός σε «φέτες» πυριτίου (τα wafers), οι οποίες έχουν υποστεί χημική επεξεργασία, και εκεί δημιουργούν περίπλοκα σχέδια.

Με αυτό τον αρκετά απλοϊκό τρόπο περιγράφεται η διαδικασία μορφοποίησης των τρανζίστορ, που απαρτίζουν έναν επεξεργαστή – όσο περισσότερα τρανζίστορ τόσο πιο ισχυρός και αποδοτικός είναι ο επεξεργαστής. Άρα ο αριθμός των νανομέτρων ουσιαστικά υποδηλώνει το μέγεθος του τρανζίστορ. Ένας μικρός αριθμός σημαίνει μεγαλύτερο αριθμό τρανζίστορ που μπορούν να τοποθετηθούν ανά τετραγωνικό χιλιοστό ενός μικροτσίπ.

Για παράδειγμα, η Samsung και η TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) ήδη παράγουν σε μαζική κλίμακα ημιαγωγούς στα 7-nanometer. Αντίθετα, η Κίνα φαίνεται ότι βρίσκεται στην κατηγορία κατασκευής επεξεργαστών στα 16-nanometer και 14-nanometer.

Η κινεζική υστέρηση

Σύμφωνα με τον Μοράλες της IDC, παρά τις σοβαρές επενδύσεις της χώρας θα πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις τόσο στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού όσο και στον εξοπλισμό που απαιτείται για την παραγωγή επεξεργαστών υψηλής απόδοσης.

Αντίθετα, σε τομείς όπου οι τεχνολογικές απαιτήσεις δεν είναι μεγάλες, η Κίνα φαίνεται να έχει επαρκή παραγωγή και να καλύπτει τις ανάγκες της. Τέτοιοι είναι οι τομείς των απλών αισθητήρων, της διαχείρισης ενέργειας, των ελεγκτών κυκλωμάτων και άλλων τομέων που σχετίζονται με την παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων.

«Θα χρειαστεί ακόμη χρόνος, ίσως και πάνω από μία δεκαετία, ώστε η Κίνα να μπορέσει να γίνει πραγματικά ανταγωνιστική, τουλάχιστον στα πολύ προηγμένα μικροτσίπ», καταλήγει ο Μοράλες.

Ειδικότερα για την SMIC, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη παραγωγό ημιαγωγών της χώρας, επισημαίνει ότι «έχει ικανότητα υποστήριξης παραγωγής στα 28-nanometer ενώ μόλις τώρα αρχίζει την ανάπτυξη μοντέλων στα 14-nanometer».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή