Οι ερευνητές της Kaspersky ανέλυσαν τον κύκλο ζωής των σελίδων phishing και ανακάλυψαν ότι μία στις τρεις από αυτές παύει να υπάρχει μέσα σε μία μέρα, καθιστώντας τις πρώτες ώρες ζωής της τις πιο επικίνδυνες για τους χρήστες. Αυτή είναι η στιγμή που μια τεράστια γκάμα phishing links διασπείρεται πριν εντοπιστεί ο ιστότοπος και εισαχθεί σε βάσεις δεδομένων από anti-phishing μηχανές.

Σε αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν 5.307 παραδείγματα σελίδων phishing από τις 19 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου 2021. Ένας σημαντικός αριθμός links (1.784) σταμάτησαν να είναι ενεργά μετά την πρώτη ημέρα παρακολούθησης, ενώ πολλές σελίδες παύουν να υπάρχουν από τις πρώτες κιόλας ώρες. Ως αποτέλεσμα, μόλις 13 ώρες μετά την παρακολούθηση, μία στις τέσσερις σελίδες ήταν ανενεργή, ενώ οι μισές σελίδες δεν επιβίωσαν για περισσότερες από 94 ώρες.

Η διάρκεια ζωής μιας σελίδας phishing εξαρτάται από τη στιγμή που θα γίνει ορατή στους διαχειριστές του ιστότοπου και θα αφαιρεθεί από αυτούς. Ακόμα κι αν οι phishers έχουν αναπτύξει τον δικό τους server σε ιδιόκτητο domain και είναι ύποπτοι για κακόβουλη δραστηριότητα, οι επιμελητές ενδέχεται να στερήσουν από τους phishers το δικαίωμα να φιλοξενούν τα δεδομένα σε αυτόν.
Mε κάθε ώρα ζωής ενός νέου ιστότοπου, ο ιστότοπος εμφανίζεται σε περισσότερες anti-phishing βάσεις δεδομένων, πράγμα που σημαίνει ότι περιορίζεται ο αριθμός των πιθανών θυμάτων που θα τον επισκεφτούν. Επειδή ο κύκλος ζωής τέτοιων σελίδων είναι τόσο σύντομος, οι phishers ενδιαφέρονται να διασπείρουν links σε σελίδες phishing αμέσως μετά τη δημιουργία των links, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ευρύτερη δυνατή εξάπλωσή τους στα πιθανά θύματα κατά τις πρώτες ώρες, εντός των οποίων οι ιστότοποί τους είναι ακόμη ενεργοί.

Πολύ πιο συχνά, οι εισβολείς επιλέγουν να δημιουργήσουν μια νέα σελίδα αντί να τροποποιήσουν μια υπάρχουσα. Επιπλέον, πολύ σπάνια οι phishers ενδέχεται να αλλάξουν τη σελίδα για να αποφύγουν τον αποκλεισμό. Για παράδειγμα, εάν οι phishers χρησιμοποιούν ένα brand ως δόλωμα, μπορεί να το αλλάξουν σε κάποιο άλλο. Ωστόσο, οι περισσότερες σελίδες απλώς μπλοκάρονται από τη στιγμή που οι phishers αποφασίζουν να αλλάξουν τη μορφή δραστηριότητας. Υπάρχει μια άλλη μέθοδος: η δημιουργία τυχαίων κωδικών συνδυασμών, που παρόλο που δεν είναι ορατοί στον χρήστη, εξακολουθούν να εμποδίζουν τους μηχανισμούς anti-phishing να μπλοκάρουν αυτούς τους συνδέσμους για αβέβαιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ο μηχανισμός Kaspersky anti-phishing παρακάμπτει επιδέξια αυτά τα κόλπα.

Μεταξύ των σελίδων των οποίων το περιεχόμενο τροποποιείται για να αποφευχθεί ο αποκλεισμός, η συντριπτική πλειονότητα μιμείται το PUBG giveaway, ένα από τα πιο γνωστά αγωνίσματα σε αυτό το δημοφιλές διαδικτυακό παιχνίδι. Οι εισβολείς τροποποιούν το περιεχόμενο της σελίδας εγκαίρως για να ταιριάζει με τη νέα σεζόν, ένα προσωρινό αγώνισμα στο παιχνίδι ή για να κάνουν τη σελίδα phishing να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με την αρχική.

Διαβάστε ολόκληρη την αναφορά γύρω από τον κύκλο ζωής των ιστοτόπων phishing στο Securelist.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NIS2: Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις με τη νέα οδηγία της Ε.Ε.
Τεχνολογία |

Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις με τη νέα οδηγία NIS2 - Η «παγίδα» του λογισμικού

Για τις επιχειρήσεις της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας, η NIS2 μεταφράζεται σε υποχρέωση για μεγαλύτερες και περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας

Πράξη για την Κυβερνοανθεκτικότητα: Η Ε.Ε. λαμβάνει μέτρα για ασφαλή προϊόντα τεχνολογίας
Τεχνολογία |

Η Ε.Ε. λαμβάνει μέτρα για ασφαλή προϊόντα τεχνολογίας

Ο νόμος για την κυβερνοανθεκτικότητα - Cybersecurity Resilience Act (CRA) υποχρεώνει κατασκευαστές, διανομείς και εισαγωγείς «έξυπνων» διασυνδεδεμένων συσκευών να τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προδιαγραφές