
Η σημαντική πτώση που καταγράφεται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, έχει αναστρέψει το κλίμα στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων υποχωρούν σήμερα αν και με συγκρατημένο ρυθμό.
Ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί είναι ότι οι αποδόσεις του 10ετούς γερμανικού ομολόγου επέστρεψαν σε αρνητικό πρόσημο, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες κινήθηκαν σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.
Οριακές απώλειες κατέγραφε και το ελληνικό 10ετές με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,691.
Αναλυτές τονίζουν ότι αυτό αυτό που μένει να διαφανεί είναι το αν θα συνεχιστεί αυτή η τάση, ή αν το κόστος δανεισμού θα διατηρήσει την ανοδική του τροχιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια ανάκαμψη.
Η εκτόξευση του πληθωρισμού σε υψηλά πολλών δεκαετιών, σε συνδυασμό με την στροφή πολιτικής πολλών Κεντρικών Τραπεζών ανά τον πλανήτη, αλλά και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και την εξέλιξη της πανδημίας, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα στις αγορές ομολόγων.
Η περίπτωση της Γερμανίας
Το θέμα της επιστροφής του γερμανικού τίτλου σε θετικό έδαφος απασχόλησε και τον γερμανικό Τύπο: Όπως επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) η περίοδος των αρνητικών επιτοκίων φτάνει στο τέλος της, η εποχή που η Γερμανία πληρωνόταν για να δανειστεί έχει παρέλθει και ο Λίντνερ απευθύνει έκκληση στους υπουργούς να προχωρήσουν σε περικοπές. Αλλά συμβαίνει το αντίθετο, όπως σημειώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης: «Δεν πέρασε μια μέρα και ο επικεφαλής της Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών Ρολφ Μίτσενιχ προτείνει να επισπεύσουμε την κατάργηση του ειδικού τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία είχε προγραμματιστεί για το 2023. Σε αυτή την περίπτωση θα έλειπε ήδη από τον φετινό προϋπολογισμό ένα σεβαστό, διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων. Ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ εξετάζει την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης. Και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ φτάνει στα όρια της αμέλειας, προκαλώντας καθημερινά όλο και υψηλότερες προσδοκίες για γιγαντιαίες επιδοτήσεις προς τη βιομηχανία, με σκοπό την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Αυτή δεν ήταν η αναμενόμενη απάντηση στις εκκλήσεις Λίντνερ…»
Στις Ηνωμένες Πολιτείες
Πτωτικά κινούνται και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με το 10ετές επιτόκιο να υποχωρεί και να διαμορφώνεται στο 1,79%.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε 4 μονάδες βάσης στο 1,7919%. Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου του Δημοσίου κινήθηκε 3 μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 2,1103%.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφτασε στο 1,9% στις αρχές της Τετάρτης, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στο χρονοδιάγραμμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την αύξηση των επιτοκίων και τη γενική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Η υποχώρηση των μέτρων οικονομικής στήριξης της κεντρικής τράπεζας, μαζί με τις ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού, ώθησαν επίσης τους επενδυτές να πουλήσουν τα ομόλογα δύο ετών, τα οποία υποδηλώνουν βραχυπρόθεσμες προσδοκίες επιτοκίων. Η απόδοση των δύο ετών ξεπέρασε το 1% για πρώτη φορά σε δύο χρόνια νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Διαπραγματεύτηκε στο 1,024% στις αρχές της Παρασκευής.


Latest News

Συνέχεια του ράλι στη Wall Street με ελπίδες για αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων
Η Wall Street συνέχισε στον ίδιο ρυθμό με χθες, αλλά περιμένει ακόμη αρκετά για να μπορέσει να επανέλθει σε μια πιο κανονική τροχιά

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

Άλμα 3% για τον DAX, ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές
Ο Τραμπ και πάλι αναστάτωσε τις αγορές δίνοντας ελπίδα για μια συμφωνία στο εμπορικό αδιέξοδο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Ανακουφίζει τη Wall Street ο Τραμπ - Ράλι και για την Tesla
Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές ενδέχεται να μειωθούν - Και πάλι μια νέα πραγματικότητα για τη Wall Street

H Vetanda σχεδιάζει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο για να αναπτυξει ορυχείο χαλκού στη Ζαμπια
H Vetanda χρειάζεται ένα δισ. δολ. για να αναπτύξει το ορυχείο χαλκού στη Ζάμπια - Ελπίζει ότι σε μια πενταετία θα παράγει 300.000 τόνους χαλκού ετησίως

Κάτω από το 2% το επιτόκιο στα 6μηνα έντοκα - Συνολικές προσφορές πάνω από 1 δισ. ευρώ
Οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,03 φορές

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Ράλι... ανακούφισης - Ο Τραμπ είπε αυτό που ήθελαν να ακούσουν οι αγορές
Κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ανακάμπτει το δολάριο