Η σημαντική αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου το περασμένο έτος, μπορεί να έχουν προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πυροδοτώντας μια νέα ενεργειακή κρίση, ωστόσο για την Ρωσία είναι μάλλον «καλά νέα».
Οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας ξεπέρασαν κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις για το 2021, ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των τιμών, και αντιστοιχούν στο 36% του συνολικού προϋπολογισμού της χώρας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας, τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο υπερέβησαν τα αρχικά σχέδια κατά 51,3% το 2021, φτάνοντας συνολικά τα 9,1 τρισεκατομμύρια ρούβλια (119 δισεκατομμύρια δολάρια). Μόνο τον Οκτώβριο, τα έσοδα ήταν 1,1 τρισεκατομμύρια ρούβλια ή σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.
Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού έφτασαν τα 25,29 τρισεκατομμύρια ρούβλια πέρυσι, από 18,72 τρισεκατομμύρια ρούβλια το 2020.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το περασμένο έτος, το υπουργείο Οικονομικών είχε λάβει ως βάση για τις εκτιμήσεις του μια τιμή πετρελαίου στα 45 δολάρια ανά βαρέλι. Ωστόσο, η μέση τιμή του μαύρου χρυσού για το 2021 ήταν 69 δολάρια.
Επίσης, το υπουργείο ανέμενε μέση τιμή εξαγωγής φυσικού αερίου 156,3 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα το 2021. Η Gazprom δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η μέση τιμή για το περασμένο έτος είναι πιθανό να φτάσει τα 280 δολάρια, με τα τελικά στοιχεία να μην έχουν ανακοινωθεί ακόμη.
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα τη Ρωσίας, οι συνολικές εξαγωγές της Ρωσίας έφτασαν τα 489,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Από αυτά, το αργό πετρέλαιο αντιπροσώπευε 110,2 δισεκατομμύρια δολάρια, τα προϊόντα πετρελαίου 68,7 δισεκατομμύρια δολάρια, το φυσικό αέριο αγωγών 54,2 δισεκατομμύρια δολάρια και το υγροποιημένο φυσικό αέριο 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ρωσία παρουσίασε ένα ιστορικά υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 120,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ίσο με το 7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, πέρυσι, λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.
Οι αυξανόμενοι όγκοι και οι υψηλές τιμές σήμαιναν ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου στις ετήσιες εξαγωγές καυσίμων της Ρωσίας αυξήθηκε από τα ιστορικά επίπεδα του 15-20% στο 23% το 2021, το οποίο εξακολουθεί να είναι μέτριο σε σύγκριση με το πετρέλαιο, ανέφερε σε σημείωμά της η ING.
Latest News
Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο
ΑΔΜΗΕ: Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,717 δισ. και η διάρκεια του έργου στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης
«Εύθραυστη» και το 2025 η αγορά φυσικού αερίου - Τι προβλέπει ο ΙΕΑ
Το παγκόσμιο ισοζύγιο παραμένει εύθραυστο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία, επισημαίνει ο ΙΕΑ
Νευρικές διακυμάνσεις στο φυσικό αέριο μετά τις εξαγγελίες Τραμπ
Η αλλαγή επηρεάζει μελλοντικά έργα στο φυσικό αέριο, ως εκ τούτου η Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις και φέτος
Ο Τραμπ ξανασχεδιάζει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Θα εξάγουμε την αμερικανική ενέργεια σε όλον τον κόσμο, διαμηνύει ο Ντόναλντ Τραμπ
Άνοιξε το παιχνίδι για τα ελληνικά κοιτάσματα – Ποιες περιοχές στοχεύουν οι Βig Οil [χάρτης]
Οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες στα «χέρια» των Big Oil – Ο διαγωνισμός για το block «Νότια της Πελοποννήσου» - Στο ραντάρ Chevron και ExxonMobil offshore εκτάσεις νότια της Κρήτης
Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία
«Drill, baby, drill»: Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης στις ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε το σύνθημα «drill, baby ,drill» - Πώς θα αλλάξει η ενεργειακή πολιτική
Protergia: Σταθερό τιμολόγιο ρεύματος με κάτω από 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Τι προσφέρει το Value Secure 12M της Protergia
H Chevron στην Ελλάδα – Η ορκωμοσία Τραμπ, οι υδρογονάνθρακες και τα γεωπολιτικά μηνύματα
Γιατί ερευνά για υδρογονάνθρακες η Chevron στην Ελλάδα – Τα μηνύματα με την ορκωμοσία Τραμπ και την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας μετά την ExxonMobil
Η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί το πρώτο έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα
Η συνολική χρηματοδότηση του έργου από την Εθνική Τράπεζα ανέρχεται σε €41,9 εκατ. και περιλαμβάνει δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης €5,5 εκατ.