Η σημαντική αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου το περασμένο έτος, μπορεί να έχουν προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πυροδοτώντας μια νέα ενεργειακή κρίση, ωστόσο για την Ρωσία είναι μάλλον «καλά νέα».
Οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας ξεπέρασαν κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις για το 2021, ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των τιμών, και αντιστοιχούν στο 36% του συνολικού προϋπολογισμού της χώρας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας, τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο υπερέβησαν τα αρχικά σχέδια κατά 51,3% το 2021, φτάνοντας συνολικά τα 9,1 τρισεκατομμύρια ρούβλια (119 δισεκατομμύρια δολάρια). Μόνο τον Οκτώβριο, τα έσοδα ήταν 1,1 τρισεκατομμύρια ρούβλια ή σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.
Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού έφτασαν τα 25,29 τρισεκατομμύρια ρούβλια πέρυσι, από 18,72 τρισεκατομμύρια ρούβλια το 2020.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το περασμένο έτος, το υπουργείο Οικονομικών είχε λάβει ως βάση για τις εκτιμήσεις του μια τιμή πετρελαίου στα 45 δολάρια ανά βαρέλι. Ωστόσο, η μέση τιμή του μαύρου χρυσού για το 2021 ήταν 69 δολάρια.
Επίσης, το υπουργείο ανέμενε μέση τιμή εξαγωγής φυσικού αερίου 156,3 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα το 2021. Η Gazprom δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η μέση τιμή για το περασμένο έτος είναι πιθανό να φτάσει τα 280 δολάρια, με τα τελικά στοιχεία να μην έχουν ανακοινωθεί ακόμη.
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα τη Ρωσίας, οι συνολικές εξαγωγές της Ρωσίας έφτασαν τα 489,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Από αυτά, το αργό πετρέλαιο αντιπροσώπευε 110,2 δισεκατομμύρια δολάρια, τα προϊόντα πετρελαίου 68,7 δισεκατομμύρια δολάρια, το φυσικό αέριο αγωγών 54,2 δισεκατομμύρια δολάρια και το υγροποιημένο φυσικό αέριο 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ρωσία παρουσίασε ένα ιστορικά υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 120,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ίσο με το 7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, πέρυσι, λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.
Οι αυξανόμενοι όγκοι και οι υψηλές τιμές σήμαιναν ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου στις ετήσιες εξαγωγές καυσίμων της Ρωσίας αυξήθηκε από τα ιστορικά επίπεδα του 15-20% στο 23% το 2021, το οποίο εξακολουθεί να είναι μέτριο σε σύγκριση με το πετρέλαιο, ανέφερε σε σημείωμά της η ING.
Latest News
Διελκυστίνδα ΗΠΑ- Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης - Πώς αλλάζει ο χάρτης το 2025
Μόσχα και Ουάσιγκτον ερίζουν για την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης - Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές
Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Ποιοι εκμεταλλεύονται τις τιμές spot
Το μπλοκ έλαβε 16,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρά τις προσπάθειες για μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία
Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Τα 3 σενάρια και ο χορός των κερδοσκόπων
Η αγορά και η Κομισιόν προετοιμάζονται για διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου
Σε νέα πίστα η HELLENiQ ENERGY – Το «Vision 2025» και τα deals για Elpedison και ΔΕΠΑ
Η HELLENiQ ENERGY σε χρόνο ρεκόρ υλοποίησε το πρόγραμμα μετασχηματισμού «Vision 2025»
Το «διαζύγιο» Κιέβου- Μόσχας στο φυσικό αέριο πλήττει την Ευρώπη - Ράλι στο TTF
Αν και η απόφαση για το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη η αγορά αντέδρασε με νευρικότητα
Αλλαγές στο πλαφόν του ρωσικού αερίου μελετά η G7 - Τα σενάρια στο τραπέζι
Η G7 μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Πούτιν: Τέλος στη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
Ζελένσκι και ΕΕ εναλλακτικές λύσεις στις Βρυξέλλες - Ποιες χώρες ανησυχούν
«Έπεσαν» οι υπογραφές: Πώληση του 35% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ στο ΤΑΙΠΕΔ
Η συμφωνία αποβλέπει στην απόκτηση πλήρους ελέγχου και ευελιξίας κινήσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Deal ΑΔΜΗΕ με Meridiam για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Επιβεβαίωση ΟΤ
Σύμφωνα με το Bloomberg, το γαλλικό fund Meridiam αποκτά το 49,9% της κοινοπραξίας Great Sea Interconnector που ανήκει στον ΑΔΜΗΕ
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ξεκίνησε η δημόσια πρόταση της Masdar για το 29,57% των μετοχών
Η Masdar προχωρά σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση με τιμή στα 20 ευρώ ανά μετοχή – Η επιβράβευση για τους μετόχους