Με περισσότερους από 500 νεκρούς σε πέντε μέρες και κοντά 22.500 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, η Ελλάδα πληρώνει τον μεγαλύτερο φόρο ζωής στην πανδημία, ακόμη και από χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική, την ώρα που η κοινωνία δεν μπορεί να σταματήσει, που βρίσκεται στους δρόμους για να επιβιώσει ή για να αντιδράσει. Ο κλοιός της Δέλτα και της ΄Ομικρον δεν χαλαρώνει και μέχρι να καταλάβουμε το γιατί δεν εκλείπει η φονική Δέλτα, κατέφθασε η Ομικρον 2. Τα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» άγνωστο πόσα θα έχουν γίνει σε λίγες μέρες.

Γιατί τόσοι θάνατοι;

Γεγονός είναι ότι κάθε ώρα πεθαίνουν τρεις ή τέσσερις άνθρωποι στη χώρα και επαρκείς εξηγήσεις δεν μπορούν να δοθούν γιατί συμβαίνει αυτό. Η επίκληση του εμβολίου διακαιολογεί πράγματα και καταστάσεις μέχρις ενός ορίου, όμως είτε η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πιο άσχημη απ’ όσο περιγράφουν όσοι παλεύουν εκεί μέσα για να σώσουν ζωές ή να σωθούν, ή η Ομικρον είναι λιγότερο αθώα απ’όσο διαφαίνεται μέσα από μελέτες, ανοιχτές σε κάθε κριτική.

Από τους 679 διασωληνωμένους, οι 131 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο όμως τα κρούσματα που την Πέμπτη ξεπέρασαν τις 20.000, που καθημερινά δεν πέφτουν κάτω από τις 18.000 και τους διασωληνωμένους – 679 την Πέμπτη –  να σκαρφαλώνουν προς τους 700, καταδεικνύουν ότι η κρίση της πανδημίας απέχει πολύ από την αποκλιμάκωση. Από τους 679 διασωληνωμένους, οι 131 είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας, ότι στο νοσοκομείο Αττικόν «δεν έχουμε αποτυπώσει κάποιο περιστατικό για την Όμικρον 2. Ουσιαστικά είμαστε στην κορυφή του κύματος. Έχουμε μεγάλη πίεση στο σύστημα. Τα κρεβάτια που ανοίγουν για περιστατικά Covid-19 αφαιρούνται από τα υπόλοιπα περιστατικά».

Κάνει δουλειά η Δέλτα

Ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι το μεγάλο μας πρόβλημα είναι οι σκληροί δείκτες, δηλαδή οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις.

«Φαίνεται πως η Δέλτα κάνει πολύ σημαντική δουλειά ακόμη. Εμείς στις ΜΕΘ έχουμε μόνο Δέλτα. Η Όμικρον πιέζει το σύστημα με εισαγωγές στα νοσοκομεία, πολλές από τις οποίες είναι σε βαριά κατάσταση. Δεν είναι εύκολη ούτε ήπια νόσος. Περιμέναμε μια ύφεση της πανδημίας, όμως η εμφάνιση της Όμικρον άλλαξε τα δεδομένα. Η μόλυνση στην κοινωνία είναι μεγάλη. Όλη η ετοιμότητα των νοσοκομείων είναι στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Οι χειρότεροι φόβοι

Η εμφάνιση της υποπαραλλαγής Ομικρον στη βόρεια Ευρώπη, που συνδέθηκε με την έξαρση κρουσμάτων σε κάποιες χώρες, επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους κάποιων, ότι τα περιθώρια νέων μεταλλάξεων του ιού είναι απεριόριστα. Το σενάριο της ενδημικότητας του ιού, ως τελικής κατάληξης της πανδημίας, φαντάζει πολύ μακρινό και μένει να αποδειχτεί πόση προστασία μπορούν από εδώ και στο εξής να εξασφαλίσουν τα υπάρχοντα εμβόλια και μέχρι πόσες δόσεις είναι διατεθειμένος να κάνει ο καθένας.

Ειδικοί δεν δηλώνουν αιφνιδιασμένοι με την εξέλιξη αυτή – ήδη τους τελευταίους μήνες προειδοποιούν ότι ο πανδημικός ιός και οι μεταλλάξεις του ήρθαν για να μείνουν -, προβληματίζονται για την ικανότητα του SARS-CoV-2 να δημιουργεί ακόμη πιο μολυσματικές εκδόσεις του και μάλιστα με τόσο ταχείς ρυθμούς που κάνουν το κοντινό μέλλον να φαντάζει απρόβλεπτο.

Αγνωστη απειλή

Αναλυτικότερα, μόλις την περασμένη Τετάρτη το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στη Νορβηγία επισήμανε στην εβδομαδιαία έκθεσή του ότι η BA.2 κερδίζει γρήγορα έδαφος. Μάλιστα, σύμφωνα με τα δεδομένα που έφερε στο φως της δημοσιότητας, ενώ στη χώρα έως τις 4 Ιανουαρίου είχαν εντοπιστεί μόλις επτά κρούσματα που είχαν μολυνθεί από τη συγκεκριμένη παραλλαγή, στις 19 Ιανουαρίου ο αντίστοιχος αριθμός έχει εκτοξευτεί σε 611.

Οι νορβηγοί επιστήμονες παραδέχονται, εντούτοις, πως η πρόσφατη αυτή απειλή δεν έχει ακόμη αποκωδικοποιηθεί, όμως από τις έως τώρα παρατηρήσεις πιθανόν να είναι ακόμη πιο μολυσματική από την Ομικρον (ΒΑ.1), με ό,τι αυτό συνεπάγεται εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι αρχικές αυτές εκτιμήσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Νορβηγούς, η ίδια υποπαραλλαγή φαίνεται ακόμη να ευθύνεται για την αύξηση κρουσμάτων σε Δανία και Σουηδία. Σε ό,τι αφορά τη Δανία, ο επιδημιολόγος Antoine Flahault, διευθυντής του Institut de Santé Globale του Πανεπιστημίου της Γενεύης, αφήνει ανοιχτό το σενάριο η BA.2 να είναι το στέλεχος που «πρωταγωνιστεί» εκεί.

Εν τω μεταξύ ο ειδικός, σε χθεσινές δηλώσεις του σε γαλλικά Μέσα, κάνει ένα βήμα παραπέρα, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή «μπορεί να είναι η πηγή και της πολύ πρόσφατης αύξησης των μολύνσεων που παρατηρούμε» και στη Γαλλία. Ο ίδιος, δε, διευκρινίζει πως παρά τις αρχικές προβλέψεις η Γαλλία θα ακολουθούσε με καθυστέρηση δύο εβδομάδων το «μοντέλο» του Ηνωμένου Βασιλείου – όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται στο μισό κάθε εφτά ημέρες -, αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει στην πράξη.

Θα είναι κυρίαρχη

Συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν την μετάλλαξη Όμικρον είναι περισσότερο μεταδοτική από τη Δέλτα αλλά με ηπιότερα συμπτώματα. Αυτές είναι οι πρώτες διαπιστώσεις των επιστημόνων, που λένε ότι σε λίγο καιρό θα είναι η κυρίαρχη μετάλλαξη.

Και ενώ πληθαίνουν οι φωνές από επιστήμονες για την ανάγκη παρασκευής εμβολίου (ενέσιμου σκευάσματος) για την αντιμετώπιση της, το CDC καθησυχάζει αφού από τις μελέτες του προκύπτει πως όποιος έχει κάνει ενισχυτική δόση Moderna ή Pfizer, έχει θωράκιση μέχρι και 90% από την μετάλλαξη. Με άλλα λόγια όσοι έχουν κάνει ενισχυτική δόση από τα δυο αυτά εμβόλια έχουν εξαιρετικά λιγότερες πιθανότητες να την περάσουν βαριά ή ακόμη και να πεθάνουν από τις επιπλοκές της Όμικρον.

Πιο επιθετική… λέει η Παγώνη

«Δεν χρειάζεται πανικός. Ξεκίνησε με πέντε έξι περιστατικά στη Νορβηγία, στη Σουηδία και την Δανία, και μετά έφτασαν τα 60 περίπου περιστατικά. Είναι περίπου σαν την Όμικρον, λίγο πιο επιθετική. Θα την δούμε, θα την μελετήσει το ινστιτούτο. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα», είπε για τη νέα μετάλλαξη η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο MEGA.

«Λέμε “εμβολιαστείτε όλοι” για να ηρεμήσουμε με αυτή την ιστορία. Ξέρουμε ότι υπάρχει ο ιός, ξέρουμε ότι θα τον έχουμε εδώ, θα τον αντιμετωπίσουμε και θα προχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε φοβισμένοι κάθε μέρα και να πανικοβαλλόμαστε».

Δεν έχουμε ακόμη σαφή χαρακτηριστικά… λέει ο Μαγιορκίνης

Για την υποπαραλλαγή της Όμικρον ή παραλλαγή Όμικρον 2 μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας. Όπως είπε από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει αναφερθεί ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει δύο κλάδους. Ο ένας από τους δύο κλάδους ονομάστηκε «κρυφός» γιατί έχει μία μετάλλαξη στη θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασσική μέθοδο.

Επεκτάθηκε

Φαίνεται ότι στη Νορβηγία έχει επεκταθεί ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες. Κατά πόσο αυτός είναι πιο μεταδοτικός δεν είναι ακόμα γνωστό, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές από άλλες χώρες. Μπορεί τυχαία να επεκταθεί αυτός ο κλάδος. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει καταγραφή του ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

«Τα χαρακτηριστικά της υποπαραλλαγής δεν είναι ακόμα σαφή και δεν έχουμε δεδομένα που να αναφέρουν ότι είναι πιο μεταδοτική η προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης: Υποπαραλλαγή Όμικρον: Τουρίστες από την Αίγυπτο τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα – Γιατί την αποκαλούν «stealth»

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Πώς ο Γκίκας Μαγιορκίνης «ξορκίζει» τα lockdown

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία

Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Επικαιρότητα |

Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»

Οι τρεις φιλοκούρδοι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, οι οποίες σηματοδότησαν ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης σε βάρος του κόμματος του Ερντογάν.