Θεωρητικά, θα ανέμενε κανείς ότι κάθε απειλή – πολιτική, οικονομική ή στρατιωτική – σε βάρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ θα οδηγούσε όλους τους υπόλοιπους εταίρους, όπως φυσικά και τους «θεσμούς», να βρεθούν στο πλευρό του και να το στηρίξουν. Μόνο που στην πράξη, έχει αποδειχθεί επανειλημμένως ότι αυτό δεν ισχύει.
Η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται και στην περίπτωση της Λιθουανίας. Της μίας από τις τρεις χώρες της Βαλτικής, η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Πεκίνου, επειδή αποφάσισε να αναβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Ταϊβάν, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς την αναγνώρισή της. Μετά από αυτό, οι Κινέζοι αποφάσισαν όχι απλώς να της επιβάλλουν εμπάργκο, αλλά να απειλήσουν με κυρώσεις κάθε επιχείρηση που θα συνέχιζε τις συναλλαγές μαζί της.
Βοήθεια, ποια βοήθεια;
Όπως είναι λογικό, το Βίλνιους στράφηκε προς τις Βρυξέλλες και τους ισχυρούς της ΕΕ ζητώντας βοήθεια. Σύντομα, όμως, διαπίστωσε ότι πέρα από τις γενικόλογες (και ανέξοδες) δηλώσεις, ελάχιστοι είχαν την πρόθεση να κάνουν κάτι ουσιαστικό. Πολύ δε περισσότερο να τα σπάσουν με την γιγαντιαία Κίνα, για χάρη της μικροσκοπικής Λιθουανίας.
Ενισχύοντας την παραπάνω εκτίμηση, μάλιστα, το ρεπορτάζ του Reuters διαπιστώνει πως «η Λιθουανία δέχεται πίεση από γερμανικές επιχειρήσεις προκειμένου να υποχωρήσει στη διαμάχη της με την Κίνα». Όπως εξηγεί το διεθνές πρακτορείο, αυτό συνέβη διότι οι κυρώσεις των Κινέζων «επηρεάζουν πολλές πολυεθνικές, με τον κλάδο των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών να δέχεται ένα από τα πιο ισχυρά πλήγματα».
Η αλήθεια, μάλιστα, είναι ότι οι θιγόμενοι – ανάμεσα στους οποίους και η Continental – εμφανίστηκαν όχι να παρακαλούν, αλλά να απειλούν! Για του λόγου το αληθές, σε επιστολή του Εμπορικού Επιμελητηρίου Γερμανίας-Βαλτικής προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών της Λιθουανίας, σημειώνεται ανάμεσα στα άλλα ότι «τίθεται εν αμφιβόλω το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο των εταιρειών, με αποτέλεσμα ορισμένες από αυτές να μην έχουν άλλη επιλογή από το να τερματίσουν την παραγωγή τους στη Λιθουανία».
Στήριξη «με μισή καρδιά»
Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της βαλτικής χώρας που μίλησαν στο Reuters ισχυρίστηκαν ότι η Κομισιόν προσφέρει στήριξη «με μισή καρδιά». Ένας δε από αυτούς είπε ότι, επί της ουσίας, οι Βρυξέλλες πιέζουν επίσης να λυθεί γρήγορα η διαφορά, κυρίως με υποχώρηση του Βίλνιους.
Μια από τις λύσεις που φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι είναι η μετονομασία της διπλωματικής αποστολής της Ταϊβάν που έχει ανοίξει στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, έτσι ώστε να μην φαίνεται το όνομα της χώρας. Είναι ένα σενάριο που μάλλον εξετάζουν σοβαρά και οι ΗΠΑ, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν προτείνει την ονομασία «διπλωματική αποστολή της Ταϊπέι», που είναι η πρωτεύουσα της Ταϊβάν – χωρίς, πάντως, να είναι βέβαιο ότι το Πεκίνο θα δεχθεί.
Το σίγουρο είναι πως για τους Κινέζους, μια σαρωτική και άνευ όρων επικράτηση στο συγκεκριμένο θέμα αποτελεί όχι απλώς ζήτημα τιμής, αλλά μεγάλης ουσίας. Κι αυτό διότι θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς όσες κυβερνήσεις σκέφτονται να αναγνωρίσουν την Ταϊβάν ότι τις περιμένουν πολύ δύσκολες ημέρες και, πιθανότατα, θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν με την ουρά στα σκέλια.
Latest News
Σολτς: Η ελευθερία του λόγου δεν πρέπει να υποστηρίζει ακροδεξιές θέσεις
Η απάντηση Μασκ στην τοποθέτηση Σολτς
Μητσοτάκης για Τραμπ: Να «καταλαγιάσει η σκόνη» και βλέπουμε…
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Πτώση της θερμοκρασίας με τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πού θα χιονίσει
Ο καιρός ανά περιοχή – Αναλυτικά η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
«One man show» του Μασκ στο DOGE- Παραιτήθηκε ο Ραμασουάμι
Μόνος στο Σπίτι ο Έλον Μασκ, γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος στο νεοϊδρυθέν τμήμα που θα αναλάβει τις περικοπές των δύο τρισ. με συνταγή Μιλέι.
Προειδοποίηση ΟΗΕ για το έργο ανοικοδόμησης της Γάζας - «Μακρά διαδικασία»
Τα περισσότερα σπίτια στη Γάζα έχουν καταστραφεί όπως και οι περισσότεροι δρόμοι και οι υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης
Πούτιν: «Είμαι ανοιχτός σε συνομιλίες για Ουκρανία και πυρηνικά» – Το μήνυμα στον Τραμπ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάληψη των καθηκόντων του λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ
Ντομπρόβσκις μετά το Eurogroup: Οι σημαντικές προκλήσεις της ΕΕ - Η αβεβαιότητα λόγω Τραμπ
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις έκανε λόγο για υψηλό βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ
Οι δισεκατομμυριούχοι που έδωσαν το παρών στην ορκωμοσία Τραμπ
Ποιους κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός στην Ημέρα της Ορκωμοσίας
Δεύτερη πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις η Βρετανία - Τι δείχνει έρευνα
Τη Βρετανία ξεχώρισε το 14% των διευθύνοντων συμβούλων που συμμετείχαν στην έρευνα της PwC
Συγχαρητήρια Μητσοτάκη για την ορκωμοσία Τραμπ - Η ανάρτηση στο Χ
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι χώρα μας προσβλέπει «στην κυβέρνηση σας για την προώθηση της ασφάλειας της σταθερότητας και της κοινής ευημερίας».