
Μνημόνιο συνεργασίας με τις τράπεζες υπέγραψε η ΔΕΗ για τη χρηματοδότηση του πρότζεκτ ων οπτικών ινών. Η συμφωνία, το termsheet της οποίας είχε εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, περιλαμβάνει την έκδοση μακοπρόθεσμου ομολογιακού δανείου ποσού ως 530 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home– FTTH) σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας.
Η επένδυση της εταιρείας στα ευρυζωνικά δίκτυα, την οποία το Ενημερωτικό Δελτίο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου προσδιόρισεε συνολικά στα 680 εκατ. ευρώ ως το 2026, στοχεύει στο να εκμεταλλευθεί τα πλεονεκτήματα που δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που απλώνεται σε κάθε γωνιά της χώρας, εκτοπίζοντας ουσιαστικά το παρωχημένο δίκτυο χαλκού των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η συμφωνία με τις ALPHABANK και ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ περιλαμβάνει την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου, ποσού ως 530εκατ. ευρώ, με τη μορφή project finance από την 100% θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού, που θα ιδρύσει η ΔΕΗ, και η οποία θα αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση του δικτύου.
Οι τελικοί όροι χρηματοδότησης πρόκειται να οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του due diligence, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή και των συμβατικών κειμένων.
O στόχος
Στόχος της ΔΕΗ είναι να πρωταγωνιστήσει στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, υπερυψηλών ταχυτήτων, με τις υποδομές που θα αναπτύξει στο εναέριο δίκτυο χαμηλής τάσης. Ακολουθώντας πολλά διεθνή παραδείγματα, η ΔΕΗ μπορεί να διασυνδέσει σπίτια και επιχειρήσεις με το δίκτυο οπτικών ινών, το λεγόμενο Fiber To The Home (FTTH). Θα έχει λοιπόν τον ρόλο του διαχειριστή τηλεπικοινωνιακών υποδομών με δυνητικούς πελάτες τους παρόχους (Cosmote, Vodafone και Wind).
Το πάντρεμα των υπέργειων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας με τις οπτικές ίνες είναι πιο εύκολο και οικονομικό σε σχέση με τις επενδύσεις που χρειάζεται να γίνουν υπόγεια για την αντικατάσταση του σημερινού τηλεπικοινωνιακού δικτύου που στηρίζεται στον χαλκό.
Μάλιστα, προκειμένου το πρότζεκτ να δοκιμαστεί και να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα, έχει ήδη εγκριθεί η έναρξη πιλοτικού προγράμματος στο Περιστέρι. Το πιλοτικό δίκτυο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναπτυχθεί από την εταιρεία χωρίς συνεργασία με κάποιον υφιστάμενο παίκτη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.


Latest News

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Χατζηδάκης για Chevron: «Εθνική επιτυχία» το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη
Η πρωτοβουλία της Chevron αναγνωρίζει την Ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης

Τραμπ: Ανακαλεί τις άδειες των δυτικών ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα
Η κυβέρνηση Τραμπ αυξάνει την πίεση στη Βενεζουέλα

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Σενάριο fast track διαγωνισμού για τα blocks που ζητά η Chevron
Μετά τη Chevron και τρίτος πετρελαϊκός όμιλος έχει στο ραντάρ τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με τον CEO της ΕΔΕΥΕΠ

Θα ξαναρχίσει να ρέει πετρέλαιο από τη Ρωσία;
Το ερώτημα για το πετρέλαιο παραμένει για τις ευρωπαϊκές εμπορικές εταιρείες -Τι θα γίνει με την λήξη του πολέμου

Παπασταύρου: Ψήφος εμπιστοσύνης το ενδιαφέρον της Chevron – Ενισχύει την ΑΟΖ της χώρας μας
Εντός του 2025 όλες οι διαδικασίες για τις έρευνες τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου

Πώς Chevron και ExxonMobil έρχονται πιο κοντά στην ανακάλυψη κοιτασμάτων αερίου
Ένα συνεχόμενο πεδίο ερευνών 81.655 τ.χλμ. για κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες δημιουργείται για Chevron και ExxonMobil

Παγκόσμιο ρεκόρ ενεργειακής κατανάλωσης το 2024
Υποχωρεί η παραγωγή ενέργειας από υδρογονάνθρακες προς όφελος της ηλεκτροπαραγωγής