Από τις 21 πόλεις που μπορούν φιλοξενήσουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μόνο το Σαπόρο της Ιαπωνίας θα ήταν σε θέση να παρέχει δίκαιες και ασφαλείς συνθήκες για να πραγματοποιηθούν ξανά μέχρι το τέλος του αιώνα, εάν τα αέρια του θερμοκηπίου δεν μειωθούν δραματικά, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Βατερλό που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα .

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Βατερλό, εξέτασε ιστορικά κλιματικά δεδομένα από τη δεκαετία του 1920 μαζί με τις μελλοντικές τάσεις της κλιματικής αλλαγής. Και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χειμερινές πίστες όπως αυτές του St. Moritz και του Lillehammer θα μπορούσαν να γίνουν «ολυμπιακά λείψανα» από τα μέσα έως τα τέλη του αιώνα.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η μέση ημερήσια θερμοκρασία του Φεβρουαρίου στις πόλεις υποδοχής αυξήθηκε σταθερά – από 0,4 βαθμούς Κελσίου στους Αγώνες που διεξήχθησαν τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1950, σε 3,1 βαθμούς Κελσίου στους Αγώνες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 έως τη δεκαετία του 1990 και 6,3 βαθμούς Κελσίου στους Αγώνες που διεξήχθησαν τον 21ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των Αγώνων του Πεκίνου του επόμενου μήνα.

«Αν συνεχίσουμε στην τροχιά που έχουμε τώρα, θα καταλήξουμε στο Σαπόρο να είναι η μόνη αξιόπιστη για το κλίμα τοποθεσία μέχρι το τέλος του αιώνα και στη συνέχεια θα πρέπει να κοιτάξουμε και να δούμε ακόμη και πότε θα αλλάξει η κατάσταση και εκεί», δήλωσε στο Reuters,  ο Ντάνιελ, καθηγητής Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στο Βατερλό.

«Ακόμα και στα μέσα του αιώνα, ο αριθμός των αξιόπιστων για το κλίμα τοποθεσιών, τουλάχιστον οι 21 οικοδεσπότες που είχαμε στο παρελθόν, θα μειωνόταν» πρόσθεσε

Η Ευρώπη ήταν το λίκνο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων έχοντας φιλοξενήσει περισσότερους από τους μισούς Αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου στο Chamonix το 1924 και του επόμενου μετά το Πεκίνο στο Μιλάνο/Cortina d’Ampezzo.

Ωστόσο, οι περιοχές των Άλπεων της Ευρώπης έχουν αισθανθεί τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και ο Σκοτ είπε ότι το μήνυμα της μελέτης προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) είναι ότι θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτες στο μέλλον όταν επιλέγουν έναν χώρο.

«Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τη γεωγραφία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και, δυστυχώς, θα αφαιρέσει ορισμένες πόλεις από τη λίστα όσων μπορούν να τους φιλοξενήσουν», δήλωσε ο  Ρόμπερτ Στάιγκερ από το Πανεπιστήμιο του Innsbruck στην Αυστρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News