
Μετά το παράδειγμα μερικών άλλων χωρών, πλέον και οι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα χωρίς απώλεια εισοδήματος.
Ένα εξάμηνο πιλοτικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα στρατολογεί εταιρείες για να μελετήσουν τον αντίκτυπο των λιγότερων ωρών εργασίας στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και την ευημερία των εργαζομένων τους, καθώς και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και την ισότητα των φύλων.
Οι εταιρείες θα ακολουθήσουν το μοντέλο 100:80:100, όπου οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το 100% της αμοιβής για το 80%του χρόνου – σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση να διατηρήσουν το 100% εκατό της προηγούμενης παραγωγικότητάς τους.
«Η τετραήμερη εβδομάδα αμφισβητεί το τρέχον μοντέλο εργασίας και βοηθά τις εταιρείες να απομακρυνθούν από την απλή μέτρηση του χρόνου «στη δουλειά» των ανθρώπων, σε μια πιο έντονη εστίαση στο παραγόμενο προϊόν», δήλωσε ο Joe O’Connor, επικεφαλής του πιλοτικού προγράμματος την 4ήμερη εβδομάδα εργασίας.
Το πρόγραμμα, το οποίο διευθύνεται από ερευνητές στα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης και στο Κολέγιο της Βοστώνης, καθώς και από τις μη κερδοσκοπικές ομάδες υπεράσπισης 4 Day Week Global, την 4 Day Week UK Campaign και το UK think tank Autonomy, στοχεύει στη στρατολόγηση 30 βρετανικών εταιρειών από τη στιγμή που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
Εργαστείτε πιο έξυπνα, όχι περισσότερο
Πέρυσι, τα αποτελέσματα μιας τετραήμερης εβδομαδιαίας δοκιμής στην Ισλανδία έδειξαν ότι η παραγωγικότητα στην εργασία παρέμεινε η ίδια ή ακόμη και βελτιώθηκε όταν μειώθηκαν οι ώρες εργασίας.
Το Βέλγιο επίσης, αναμένεται να ανακοινώσει ανάλογο πρόγραμμα τις επόμενες ημέρες
Η Ισλανδία δοκίμασε μια τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα και ανέφερε «συντριπτική επιτυχία»
Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή που διήρκεσε δύο χρόνια ανέφεραν επίσης μια «ισχυρή θετική επίδραση στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», η οποία περιελάμβανε περισσότερο χρόνο για να περνούν με τα παιδιά τους ή να ασχολούνται με χόμπι.
Εξοικονομήστε χρόνο και ενέργεια
Οι υποστηρικτές της τετραήμερης εβδομαδιαίας δοκιμής αναφέρουν ότι οι λιγότερες ώρες μπορούν να ωφελήσουν τόσο τις εταιρείες όσο και τους υπαλλήλους τους.
Το 2019, η Microsoft Japan διαπίστωσε ότι η μείωση της εβδομάδας εργασίας σε τέσσερις ημέρες – με τις Παρασκευές να δίνονται ως άδεια μετ’ αποδοχών – αύξησε την παραγωγικότητα κατά 40%.
Απέφερε επίσης περιβαλλοντικά οφέλη: η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 23 τοις εκατό και το προσωπικό χρησιμοποιούσε 59 τοις εκατό λιγότερο χαρτί εκτυπωτή, διαπίστωσε η εταιρεία.


Latest News

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις

Τι λένε οι managers για τους νέους εργαζόμενους - Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
H Έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Oι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025
Οι πιέσεις στις τιμές ωθούν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για κερδοφορία, αναφέρει η Deloitte σε σχετική έκθεσή της