Παρά τους περιορισμούς και τις προφανείς σκοπιμότητες, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε κανείς να αποδοκιμάσει την πρόταση του Τσίπρα να εκλέγεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη του κόμματος κι όχι από το Συνέδριο.
Δεν είναι ακόμη το «ανοιχτό σύστημα εκλογής» που έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά μοιάζει.
Για την ακρίβεια, εκείνο που προτείνει ο Τσίπρας είναι κάτι ενδιάμεσο σε μια κλειστή και μια ανοικτή διαδικασία. Δίνει το δικαίωμα ψήφου σε «όλους» αλλά «όλοι» είναι μόνο τα μέλη του κόμματος.
Ακόμη κι έτσι, όμως, είναι μια πρόοδος της δημοκρατικής συγκρότησης του πολιτικού συστήματος.
Διότι ασφαλώς κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να επιλέγει όπως γουστάρει τον αρχηγό του, αλλά δεν είναι όλοι οι τρόποι επιλογής το ίδιο. Ούτε έχουν την ίδια σημασία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει έστω και διστακτικά έναν δρόμο, τον οποίο (για να του αποδώσουμε τα εύσημα) έφερε πρώτος στην Ελλάδα ο Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Τέτοιες μέρες, το 2004.
Εκτοτε είχαμε πέντε εκλογές στο ΠΑΣΟΚ με έναν όλο και πιο ανοιχτό δημοκρατικό τρόπο (2007, 2012, 2015, 2017, 2021) και δύο στη ΝΔ που ακολούθησε στην ίδια λογική (2009, 2016).
Καλοδεχούμενος λοιπόν κι ο ΣΥΡΙΖΑ στο κλαμπ.
Αν και, για να είμαι ειλικρινής, θα ήταν δύσκολο κάποια στιγμή να μην ακολουθήσει.
Πρώτον, για λόγους πολιτικών εντυπώσεων. Οταν τετρακόσιες χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΝΔ εκλέγουν τον Μητσοτάκη και όταν άλλες διακόσιες εβδομήντα χιλιάδες του ΠΑΣΟΚ διαλέγουν τον Ανδρουλάκη, δεν γίνεται να βγάζουν τον Τσίπρα ο Τζανακόπουλος, ο Παππάς και η Νοτοπούλου.
Δεύτερον, για λόγους πολιτικής ουσίας. Αν ο Τσίπρας δεν βρει κάποια δικαιολογία να μείνει στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολα θα επιζήσει από τις επερχόμενες «διπλές εκλογές».
Και η εκλογή από τη βάση προσφέρει μια καλή δικαιολογία. Ιδίως αν δεν υπάρχουν κι άλλα στελέχη που μπορούν να τη φέρουν σε πέρας.
Από εκεί και πέρα φυσικά η διαδικασία δεν αρκεί. Χρειάζεται και ο κόσμος που θα υπηρετήσει τη διαδικασία.
Αν η εκλογή εξελιχθεί σε «παιχνίδι του ενός», τότε το ενδιαφέρον θα είναι περιορισμένο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κάνει μια τρύπα στο νερό.
Αν αντιθέτως προκύψει μια ανταγωνιστική διαδικασία με πολλούς υποψηφίους, τότε μπορεί πάλι να βγει ο Τσίπρας, αλλά δεν ξέρεις πώς θα το αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με άλλα λόγια, η κατεύθυνση είναι ορθή. Η μέθοδος το ίδιο. Αλλά το αποτέλεσμα είναι μια άλλη υπόθεση.
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.