
Παρά τους περιορισμούς και τις προφανείς σκοπιμότητες, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε κανείς να αποδοκιμάσει την πρόταση του Τσίπρα να εκλέγεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη του κόμματος κι όχι από το Συνέδριο.
Δεν είναι ακόμη το «ανοιχτό σύστημα εκλογής» που έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά μοιάζει.
Για την ακρίβεια, εκείνο που προτείνει ο Τσίπρας είναι κάτι ενδιάμεσο σε μια κλειστή και μια ανοικτή διαδικασία. Δίνει το δικαίωμα ψήφου σε «όλους» αλλά «όλοι» είναι μόνο τα μέλη του κόμματος.
Ακόμη κι έτσι, όμως, είναι μια πρόοδος της δημοκρατικής συγκρότησης του πολιτικού συστήματος.
Διότι ασφαλώς κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να επιλέγει όπως γουστάρει τον αρχηγό του, αλλά δεν είναι όλοι οι τρόποι επιλογής το ίδιο. Ούτε έχουν την ίδια σημασία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει έστω και διστακτικά έναν δρόμο, τον οποίο (για να του αποδώσουμε τα εύσημα) έφερε πρώτος στην Ελλάδα ο Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Τέτοιες μέρες, το 2004.
Εκτοτε είχαμε πέντε εκλογές στο ΠΑΣΟΚ με έναν όλο και πιο ανοιχτό δημοκρατικό τρόπο (2007, 2012, 2015, 2017, 2021) και δύο στη ΝΔ που ακολούθησε στην ίδια λογική (2009, 2016).
Καλοδεχούμενος λοιπόν κι ο ΣΥΡΙΖΑ στο κλαμπ.
Αν και, για να είμαι ειλικρινής, θα ήταν δύσκολο κάποια στιγμή να μην ακολουθήσει.
Πρώτον, για λόγους πολιτικών εντυπώσεων. Οταν τετρακόσιες χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΝΔ εκλέγουν τον Μητσοτάκη και όταν άλλες διακόσιες εβδομήντα χιλιάδες του ΠΑΣΟΚ διαλέγουν τον Ανδρουλάκη, δεν γίνεται να βγάζουν τον Τσίπρα ο Τζανακόπουλος, ο Παππάς και η Νοτοπούλου.
Δεύτερον, για λόγους πολιτικής ουσίας. Αν ο Τσίπρας δεν βρει κάποια δικαιολογία να μείνει στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολα θα επιζήσει από τις επερχόμενες «διπλές εκλογές».
Και η εκλογή από τη βάση προσφέρει μια καλή δικαιολογία. Ιδίως αν δεν υπάρχουν κι άλλα στελέχη που μπορούν να τη φέρουν σε πέρας.
Από εκεί και πέρα φυσικά η διαδικασία δεν αρκεί. Χρειάζεται και ο κόσμος που θα υπηρετήσει τη διαδικασία.
Αν η εκλογή εξελιχθεί σε «παιχνίδι του ενός», τότε το ενδιαφέρον θα είναι περιορισμένο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κάνει μια τρύπα στο νερό.
Αν αντιθέτως προκύψει μια ανταγωνιστική διαδικασία με πολλούς υποψηφίους, τότε μπορεί πάλι να βγει ο Τσίπρας, αλλά δεν ξέρεις πώς θα το αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με άλλα λόγια, η κατεύθυνση είναι ορθή. Η μέθοδος το ίδιο. Αλλά το αποτέλεσμα είναι μια άλλη υπόθεση.


Latest News

Πώς, πόσο και γιατί θα αυξηθεί το κόστος ζωής με τους αμερικανικούς δασμούς
Γιατί γίνεται και ελληνικό το πρόβλημα των δασμών - Αν και ο αρχικός αντίκτυπος της ανόδου των τιμών θα επηρεάσει τους Αμερικανούς, οι βιομηχανίες θα περάσουν την επιβάρυνση σε όλες τις αγορές τους

Γιατί είναι σημαντικό να τρέξουμε τα data centers
Το παράδειγμα της Ιρλανδίας είναι χαρακτηριστικό

Επέστρεψε το ρίσκο
Πρέπει να προσέξουμε σε αυτή τη φάση διπλά και τρίδιπλα τις κινήσεις μας...

Δασμοί: Μήπως ο λύκος παραμονεύει αλλού;
Οι αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου μήπως τελικά αποσκοπούν σε μια ριζική επαναθεώρηση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος;

Με «εγκληματική» παραποίηση της πραγματικότητας η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός παραπέμπεται σε δίκη για δύο πλημμελήματα
Πλήθος ερωτημάτων προκύπτουν για την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών να παραπέμψει σε δίκη τη διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Τα έωλα επιχειρήματα του κατηγορητηρίου και η πολιτική στόχευση εις βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη

Γυμνοί… στον εμπορικό πόλεμο
Δυστυχώς η ευρωπαϊκή αλλά και η ελληνική οικονομία στερούνται του βασικού τους όπλου: Μίας ισχυρής παραγωγικής βάσης, μίας ισχυρής βιομηχανίας

Χωρίς ενημέρωση
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές γιατί δεν μπορούμε να χτίσουμε κουλτούρα πληρωμών στη χώρα κι όμως δεν έχουμε φροντίσει τα βασικά

Πρώτα παράγουμε, μετά ξοδεύουμε
Στη δημόσια συζήτηση, αντί να ασχολούμαστε πώς θα συνεχίσουμε να παράγουμε, πώς θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερη αξία, εμείς σχεδόν μονοθεματικά, ασχολούμαστε με το πώς και πόσο θα αυξήσουμε τις κρατικές δαπάνες

Παροχές σε λάθος χρόνο
Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πάλι τη λάθος συζήτηση

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»