Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε χθες Παρασκευή με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του «τα αεροπορικά πλήγματα της συμμαχίας της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία εναντίον κέντρου κράτησης στη Σαάντα», στην Υεμένη, με αποτέλεσμα «να σκοτωθούν τουλάχιστον 60 και να τραυματιστούν πάνω από 100» έγκλειστοι (φωτογραφία Reuters/Naif Rahma, επάνω).

Σκοτώθηκαν και παιδιά

«Αναφέρθηκαν αεροπορικά πλήγματα και αλλού στην Υεμένη, επίσης με νεκρούς και τραυματίες μεταξύ των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών», στηλίτευσε, ζητώντας να διενεργηθούν «ταχείες, αποτελεσματικές και διαφανείς έρευνες» για τα πλήγματα αυτά, ώστε να εξασφαλιστεί πως οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Την Τρίτη, ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε περιοριστεί να πει πως «θρηνεί» τις προηγούμενες πολύνεκρες αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας, που εξαπολύθηκαν σε αντίποινα για τις επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούτι εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τρεις νεκρούς και έξι τραυματίες μεταξύ των αμάχων.

«Αεροπορική επιδρομή σε κτίρια όπου στεγάζονται τηλεπικοινωνιακές υποδομές στη Χοντάιντα», πόλη της δυτικής Υεμένης που ελέγχουν οι Χούτι, προκάλεσε εξάλλου μεγάλα προβλήματα στην πρόσβαση σε υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου που έχουν «ζωτική σημασία για μεγάλο μέρος της χώρας», στηλίτευσε ακόμη ο επικεφαλής του ΟΗΕ στη χθεσινή ανακοίνωσή του, σε τόνο ασυνήθιστα αυστηρό προς τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

Στο χθεσινό κείμενο «υπενθυμίζει σε όλα τα μέρη ότι οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών είναι απαγορευμένες δυνάμεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

«Βαρύ σφάλμα»

Ο Αντόνιο Γκουτέρες αξιώνει «όλα τα μέρη (…) να εγγυώνται την προστασία των αμάχων από τους κινδύνους που απορρέουν από στρατιωτικές επιχειρήσεις, τηρώντας τις αρχές της αναλογικότητας, της διάκρισης και της προφύλαξης».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο ΓΓ του ΟΗΕ έκρινε ότι οι Χούτι, οι οποίοι θεωρείται πως υποστηρίζονται από το Ιράν, διέπραξαν «βαρύ σφάλμα» αρνούμενοι να δεχθούν τον ειδικό επιτετραμμένο του για την Υεμένη, τον Χανς Γκρούντμπεργκ.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με διάφορες χώρες οι οποίες διατηρούν σχέσεις με τους Χούτι για να προσπαθήσουν να τους εξηγήσουν πως είναι προς το συμφέρον τους και προς το συμφέρον της ειρήνης ο ειδικός επιτετραμμένος μας να μπορέσει να πάει στη Σανάα, και ελπίζω πως αυτό θα γίνει σύντομα», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Υπογράμμισε πως «αυτή η κλιμάκωση των εχθροπραξιών» στην Υεμένη το τελευταίο διάστημα «πρέπει να σταματήσει».

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πούτιν: Η Ρωσία «θα αναλύσει» την πρόταση Ζελένσκι για διακοπή των επιθέσεων
Επικαιρότητα |

Πούτιν: Η Ρωσία «θα αναλύσει» την πρόταση Ζελένσκι για διακοπή των επιθέσεων

Η Ρωσία, δια στόματος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το τέλος της πασχαλινής εκεχειρίας – Άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για διμερείς συνομιλίες σχετικά με την πρόταση Ζελένσκι

Πάσχα: Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων – Παρατηρούνται μικρές καθυστερήσεις
Επικαιρότητα |

Πάσχα: Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων – Παρατηρούνται μικρές καθυστερήσεις

Η κίνηση αυξάνεται σταδιακά στην Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα, ενώ παρατηρούνται ουρές στην Αθηνών _ Πατρών από τα διόδια στο Βέλο μέχρι τα διόδια της Ελευσίνας