Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται περίπου 20.000 ιδιοκτήτες σε Ρόδο, Κω και Λέρο (!). Αιτία; Ο κίνδυνος να χάσουν πάνω από 14.000 ακίνητα.
Ήδη, όπως λέει, μιλώντας στoν ΟΤ, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου (ΕΝΙΑΔ) Σωτήρης Βαγιανός, σε περίπου δυο μήνες ενεργοποιούνται τα πρωτόκολλα κατεδάφισης εκατοντάδων κτισμάτων –τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου.
Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία νέων πράξεων επιβολής προστίμων αυθαίρετης χρήσης με δημευτικά ποσά που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ ανά οικογένεια, ενώ εκδίδονται νέα πρωτόκολλα κατεδάφισης για ιδιοκτησίες που κλείνουν 20ετια από την προηγούμενη καταγραφή –από τις Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου. Κι αυτό συμβαίνει, επειδή εκκρεμεί ακόμη η ενσωμάτωση του Ιταλικού Κτηματολογίου στο Ελληνικό.
Σημειώνεται πως τους προηγούμενους μήνες, συστάθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την μετάπτωση των Κτηματολογικών Γραφείων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο, το σχέδιο νόμου έλαβε έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο.
Τι ισχύει σήμερα και τι προβλέπεται να γίνει με βάσει τις έως τώρα πληροφορίες
Το σχέδιο νόμου, μέχρι στιγμής, δεν έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με συνέπεια οι 20.000 ιδιοκτήτες να κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα.
«Κατά πάσα πιθανότητα, το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, αυτό που έχουμε πληροφορηθεί ως ΕΝΙΑΔ, είναι πως ούτε με το νέο σχεδιασμό, πρόκειται να διασφαλιστούν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των ανθρώπων που εξαιρέθηκαν από την Ιταλική Κτηματογράφηση με συνέπεια να συνεχίζεται η δίωξή τους», επισημαίνει ο Σωτήρης Βαγιανός.
Και συμπληρώνει: « Με το νέο σχέδιο νόμου για την μετάπτωση του Κτηματολογίου, καταργείται υποτίθεται ο κτηματολογικός κανονισμός, ενώ παράλληλα με το ισχύον άρθρο 26 του νόμου 2971/2001 «Περί Αιγιαλού και Παραλίας», ο κανονισμός παραμένει σε ισχύ, και μάλιστα με σαφή πρόβλεψη να κατισχύει του εθνικού νόμου (!)».
Δεν προβλέπεται ούτε η δυνατότητα να χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη»…
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, κατά τον Σωτήρη Βαγιανό, πως «οι εκτάσεις σε όλη την παράκτια ζώνη είναι εσφαλμένα χαρακτηρισμένες ως κοινόχρηστοι χώροι, και οι ιδιοκτήτες που βρίσκονται εκεί, σχεδόν έναν αιώνα, έχουν απωλέσει το δικαίωμά τους στην συμπληρωματική κτηματογράφηση του Εθνικού Κτηματολογίου.
»’Έχουν χάσει ακόμη, τόσο το δικαίωμα να εγγραφούν οι περιουσίες τους «αγνώστου ιδιοκτήτη » και να τους δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουν στα δικαστήρια τη νομή και την κατοχή που έχουν επί των ιδιοκτησιών αυτών, όσο και, το πιο σημαντικό, το δικαίωμα, στην επικείμενη ρύθμιση εξαγοράς δημοσίων κτημάτων, έστω και να εξαγοράσουν τις ίδιες τους τις περιουσίες για να μην τις χάσουν ολοκληρωτικά (!)».
Η γέννηση του προβλήματος…
Το 1948 έγινε η ενσωμάτωση του νησιωτικού συμπλέγματος με την Ελλάδα. Ωστόσο, 74 χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η κτηματογράφηση που ξεκίνησαν οι Ιταλοί, με συνέπεια, όπως αναφέρουν από την ΕΝΙΑΔ, χιλιάδες ιδιοκτησίες να μην μπορούν να καταγραφούν στους τόμους του Κτηματολογίου με συνέπεια να κινδυνεύουν να περάσουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί, όπως επισημαίνουν από την ΕΝΙΑΔ, πως η Ελληνική Πολιτεία, υιοθετώντας αποκλειστικά τα Ιταλικά Κτηματολογικά δεδομένα, αποδέχθηκε και επικύρωσε τις προβλέψεις των διατάξεων του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου (άρθρο 3) που όριζε τον αιγιαλό, προσαυξάνοντάς τον κατά 12 μέτρα τα όρια της οριογραμμής του αιγιαλού, όπως ορίζουν οι διατάξεις του για τις εκτός αστικών διατάξεων περιοχές, και την οριογραμμή της παραλίας, μέχρι και τα όρια πάσης ιδιοκτησίας δημόσιας ή ιδιωτικής.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα – κατά την ΕΝΙΑΔ- τεράστιες εκτάσεις γης, με χιλιάδες ιδιοκτησίες, στην παράκτια ζώνη των νησιών, να μην κτηματογραφηθούν με τη δικαιολογία ότι βρίσκονται στη ζώνη της παραλίας. Εδώ, «μπαίνουν» στο … κάδρο του προβλήματος οι προαναφερόμενες 14.000 ιδιοκτησίες που κινδυνεύουν με κατεδάφιση.
Τα προβλήματα που προκαλούνται από την καθυστέρηση…
Για θέμα αυτό, εστάλη πρόσφατα, από τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά και τον πρόεδρο της ΕΝΙΑΔ Μιχαήλ Βαγιανού, επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην επιστολή « (…) μια πιθανή καθυστέρηση της ρύθμισης αυτής θα προξενήσει νέα σοβαρότερα προβλήματα, ενώ θα διογκώσει και τα προγενέστερα όπως: νέες εκκρεμείς εγγραφές δικαιοπραξιών ακινήτων. Ενεργοποίηση πρωτοκόλλων κατεδάφισης που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, πράγμα που συνεπάγεται την κατεδάφιση νόμιμων ακινήτων σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. Έκδοση νέων πράξεων επιβολής προστίμων αυθαίρετης χρήσης με ποσά που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ ανά οικογένεια! (…)».
Υποψίες για… πελατειακές σχέσεις
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή, « (…) η καθυστέρηση επίλυσης του σοβαρότατου προβλήματος, γεννά υποψίες στα μέλη μας πως τοπικοί παράγοντες και φορείς που αρύονται οφέλη από τη διατήρηση του πελατειακού, απαρχαιωμένου ιταλικού δικαίου, στέκονται εμπόδιο στην επικείμενη νομοθέτηση που ξαναβάλει τα νησιά μας σε τροχιά νομιμότητας (…)».
Latest News
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
Αirbnb για Βαρκελώνη: Κλειστά ακίνητα, εκτόξευση ενοικίων - Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι
H Airbnb καλεί σε επανεξέταση της αυστηρής πολιτικής της Βαρκελώνης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από 10ετή εμπειρία του μέτρου
Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς
Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό
Νέο ράλι στα ενοίκια και το 2025 - Τι εκτιμάει η αγορά [πίνακες]
Η έλλειψη προσφοράς και οι αυξήσεις τιμών καθιστούν τα ακίνητα με υψηλά ενοίκια δυσεύρετα
Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου
Χορός εκατοντάδων εκατομμυρίων στις μεταβιβάσεις ακινήτων – Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Στα 342 εκατ. ευρώ οι φόροι από αγοραπωλησίες για ακίνητα το 9μηνο – Πάνω από 33.100 ακίνητα αξίας 3 δις ευρώ άλλαξαν χέρια φέτος
Τα απλήρωτα κοινόχρηστα «μπλοκάρουν» τις μεταβιβάσεις ακινήτων
Σκέψεις για «μπλόκο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων χρωστούν κοινόχρηστα, πέφτουν στο τραπέζι
Στον «πυρετό» του real estate η Εκκλησία της Ελλάδος
Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον της Εκκλησίας για ακίνητα όπου υλοποιούνται projects εκατομμυρίων ευρώ
«Βόμβα» για το εμπόριο τα ενοίκια – Οι ιδιοκτήτες ζητούν διπλάσιες τιμές [γραφήματα]
Για εκτόξευση των τιμών στα ενοίκια μιλούν οι έμποροι – Φόβοι ότι οι πολυεθνικές θα μονοπωλήσουν τους δημοφιλείς δρόμους
Τα βήματα για την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων - Τι πρέπει να κάνετε
Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τα καταπατημένα ακίνητα - Το τίμημα εξαγοράς προσδιορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία