Με ζεστό χρήμα ενισχύεται η ταμειακή «ασπίδα» της κρατικής ρευστότητας που φτάνει τα περίπου 37-38 δισ. ευρώ και παρά το ακριβότερο, σε σχέση με το περσινό, επιτόκιο έκδοσης του 10ετούς ομολόγου (1,8%) διατηρείται προσώρας ο τρέχων στόχος του χαμηλού κόστους δανεισμού. Το περιθώριο επιτοκίου έναντι του γερμανικού έχει συρρικνωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2019 και ο νέος δανεισμός της Ελλάδας την Τετάρτη έγινε με κόστος κάτω από το μισό έναντι της αντίστοιχης έκδοσης του Μαρτίου του 2019, όταν το επιτόκιο ήταν στο 4%. Αυτό βοηθά στη βελτίωση του χρέους σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη αύξηση του ρυθμού ανάκαμψης.
Τα βασικά μηνύματα πάντως που έστειλε η πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου συμπυκνώνονται στα εξής τρία συμπέρασμα: αποτελούν παρελθόν τα πολύ χαμηλά επιτόκια για όλη την ευρωζώνη, διατηρήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επενδυτών τελευταίων δυόμισι ετών ως προς τους επενδυτές και πως η παρούσα συγκυρία ανοδικών αποδόσεων απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στη δημοσιονομική πολιτική του 2022.
Το δίχτυ της ΕΚΤ. Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται ότι υπό το δίχτυ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – και με τη στήριξη των θετικών προοπτικών της ανάπτυξης – τα ελληνικά ομόλογα συμπεριφέρονται σαν να ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα. Ομως οι υψηλές αβεβαιότητες του τρέχοντος έτους – ειδικά στο μέτωπο του πληθωρισμού και της πανδημίας – μπορεί να φέρουν την τέλεια καταιγίδα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, άρα και μεγαλύτερες αυξήσεις στις αποδόσεις.
Θολό είναι και το τοπίο σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες ως προς την επιτοκιακή πολιτική. Διόλου τυχαίο λοιπόν το μήνυμα για τη συνετή δημοσιονομική πολιτική που εστάλη και στο πρώτο Eurogroup της χρονιάς – στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης εξέτασαν τις εξελίξεις από τη διπλή κρίση και έτσι επιβεβαιώθηκε η συνέχιση της στήριξης αλλά με πολύ στοχευμένα μέτρα.
Επομένως, παρά τη σχετική θετική, έως τώρα, εικόνα στους ελληνικούς τίτλους η Ελλάδα έχει υψηλό πρωτογενές έλλειμμα που για το 2021 διαμορφώθηκε λίγο πιο κάτω από 7%, χρέος στο 200% του ΑΕΠ, είναι εκτός επενδυτικής αξιολόγησης και είναι ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Από την ελληνική κυβέρνηση και από το οικονομικό επιτελείο έχει γίνει σαφές ότι τα όποια μέτρα στήριξης θα λαμβάνονται με βάση τις δημοσιονομικές αντοχές και με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας για όσο διαρκεί η κρίση.
Το προφίλ των επενδυτών. H ισχυρή ζήτηση, από την άλλη, επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά χαρτιά σε μία ιδιαίτερη συγκυρία για την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, τα οποία έχουν τάση μείωσης της ζήτησης, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι αποδόσεις λόγω του πληθωρισμού. Το ελληνικό 10ετές κατέγραψε στην έκδοση της Τετάρτης επιτόκιο 1,836% και πλέον διαπραγματεύεται στο 1,70%, με το αντίστοιχο πορτογαλικό να καταγράφει επίσης άνοδο στο 0,58%, το ισπανικό 0,66% και το ιταλικό στο 1,37%.
Η χώρα μας είδε το τίμημα του δανεισμού να αυξάνεται κατά 1% σε σύγκριση με το επιτόκιο της προηγούμενης έκδοσης 10ετούς διάρκειας. Τον Ιούνιο του 2021 διαμορφώθηκε στο 0,8%, ενώ τον Ιούνιο του 2020 είχε διαμορφωθεί στο 1,57% και τον Μάρτιο του 2019 το επιτόκιο της έκδοσης 10ετούς ομολόγου ήταν στο 3,9%. Ως προς τους επενδυτές το 87,2% των αγοραστών ήταν θεσμικοί επενδυτές και τα hedge funds στο 12,8%. Το 48,3% των 3 δισ. ευρώ που άντλησε το Δημόσιο πήγε σε διαχειριστές κεφαλαίων, το 29,8% σε τράπεζες και το 7,3% σε ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία.
Latest News
Επενδύσεις και κατανάλωση στηρίζουν την ανάπτυξη - Ο «χρησμός» της ΤτΕ
Η Τράπεζα της Ελλάδος αναλύει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία
Όλα για τους φόρους και τα μέτρα στήριξης σε 16 ερωτήσεις - απαντήσεις
Ποιες είναι οι αλλαγές που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025 - Από τους μισθούς και τις συντάξεις, στην υγεία και την παιδεία
«Κόκκινο» το εμπορικό ισοζύγιο για 35 χρόνια - Τι φταίει [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Eurobank για το εμπορικό ισοζύγιο την περίοδο 1998 - 2023
Oι κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση στο λιανεμπόριο - Στα 11,15 δισ. ο τζίρος των ΜμΕ [πίνακας]
Αύξηση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τόσο ετησίως όσο και από τρίμηνο σε τρίμηνο - Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξομειώσεις
Κτηματολόγιο: Κύκλωμα επιχείρησε να δηλώσει ακίνητα - φιλέτα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες
Τι λέει στον ΟΤ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης για το κύκλωμα που επεδίωξε να εξαπατήσει το Κτηματολόγιο
Στον Άρειο Πάγο ο Κυρανάκης - Μηνυτήρια αναφορά για απάτη στις κτηματογραφήσεις
Η διερεύνηση της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του θεσμού του Κτηματολογίου
«Όλα τα χαρτιά» της Ελλάδας ανοιχτά στο τραπέζι της Fitch
Τα σενάρια για την αξιολόγηση που θα δώσει σήμερα ο οίκος της Fitch για την Ελλάδα
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
ΕΤΕπ: Στήριξη στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Τι συζητήθηκε κατά την σημερινή επίσκεψη της Νάντια Καλβίνιο στη χώρα μας
Με την πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνιο συναντήθηκε ο Χατζηδάκης - Τι συζήτησαν
Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ακόμα την κ. Καλβίνιο για τη σύσταση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και τις δυνατότητες συνεργασίας