Σημαντικό ποσοστό των νοσηλευόμενων παιδιών με COVID-19 – συγκεκριμένα το 44% – εμφανίζει νευρολογικά συμπτώματα και τα παιδιά αυτά είναι πιο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε σύγκριση με τους συνομιλήκους τους με COVID-19 που δεν εμφανίζουν τέτοιου είδους συμπτώματα.

Αυτό έδειξε νέα μελέτη ειδικών διαφορετικών αμερικανικών κέντρων με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Pediatric Neurology».

Τα πιο κοινά νευρολογικά συμπτώματα

Τα πιο κοινά νευρολογικά συμπτώματα που εμφάνισαν τα παιδιά ήταν ο πονοκέφαλος και η οξεία αλλαγή της νοητικής κατάστασης (γνωστή ως οξεία εγκεφαλοπάθεια). Τα νέα ευρήματα είναι τα πρώτα του παιδιατρικού σκέλους του GCS-NeuroCOVID, ενός διεθνούς, πολυκεντρικού κονσόρτσιουμ που στοχεύει στο να εμβαθύνει στο πώς η COVID-19 επιδρά στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα.

Η οξεία νόσος και το σύνδρομο MISC

«Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να επιδράσει με διαφορετικούς τρόπους στους παιδιατρικούς ασθενείς: μπορεί να προκαλέσει οξεία νόσο στην οποία τα συμπτώματα εμφανίζονται σύντομα μετά τη μόλυνση, ή μπορεί και να προκαλέσει προβλήματα εβδομάδες μετά τη λοίμωξη, όταν πια δεν ανιχνεύεται στον οργανισμό καθώς κάποια παιδιά είναι πιθανό να αναπτύξουν μια φλεγμονώδη κατάσταση που ονομάζεται πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) των παιδιών και το οποίο εκδηλώνεται με πυρετό, γενικευμένη φλεγμονή και οργανική δυσλειτουργία» ανέφερε η κύρια συγγραφέας της μελέτης Ερικα Φινκ, εντατικολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και αναπληρώτρια καθηγήτρια Επείγουσας Ιατρικής και Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Η δρ Φινκ εξήγησε ότι «ένα από τα μεγάλα ερωτήματα του κονσόρτσιουμ που δημιουργήσαμε είναι το αν οι νευρολογικές εκδηλώσεις είναι παρόμοιες ή διαφορετικές στους παιδιατρικούς ασθενείς ανάλογα με το αν έχουν εμφανίσει οξεία νόσο ή σύνδρομο MISC».

Η μελέτη

Προκειμένου να δώσουν απάντηση στο ερώτημα οι ερευνητές συνέλεξαν νοσηλευόμενα παιδιά από 30 παιδιατρικά κέντρα επείγουσας φροντίδας ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των 1.493 παιδιών που συμμετείχαν στη μελέτη τα 1.278 (ποσοστό 86%) είχαν διαγνωσθεί με οξεία COVID-19 ενώ 215 (14%) με σύνδρομο MIS-C.

Οι διαφορές στις νευρολογικές εκδηλώσεις

Οι πιο κοινές νευρολογικές εκδηλώσεις που συνδέονταν με την οξεία COVID-19 ήταν ο πονοκέφαλος, η οξεία εγκεφαλοπάθεια και οι επιληπτικές κρίσεις ενώ τα παιδιά με MIS-C εμφάνιζαν συνήθως πονοκέφαλο, οξεία εγκεφαλοπάθεια και ζάλη. Πιο σπάνια συμπτώματα που εκδηλώνονταν και στις δύο καταστάσεις ήταν η ανοσμία, οι διαταραχές της όρασης, το εγκεφαλικό και η ψύχωση.

«Ευτυχώς τα ποσοστά θνητότητας στα παιδιά είναι χαμηλά τόσο σε ό,τι αφορά την οξεία λοίμωξη όσο και το σύνδρομο MISC» σημείωσε η δρ Φινκ. «Ωστόσο αυτή η μελέτη δείχνει ότι η συχνότητα εμφάνισης νευρολογικών συμπτωμάτων είναι υψηλή και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ακόμη υψηλότερη από αυτή που εντοπίσαμε επειδή τα συμπτώματα αυτά δεν καταγράφονται πάντα στο ιατρικό ιστορικό ή δεν μπορούν εύκολα να εκτιμηθούν. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ένα βρέφος έχει πονοκέφαλο».

Πιο συχνά συμπτώματα στο MISC

Από την ανάλυση προέκυψε ότι τα νευρολογικά συμπτώματα ήταν πιο συχνά στα παιδιά με MIS-C σε σύγκριση με όσα είχαν οξεία λοίμωξη από τον SARS-CoV-2. Παράλληλα τα παιδιά με MIS-C είχαν περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με εκείνα που εμφάνιζαν οξεία νόσο να εκδηλώσουν δύο ή και περισσότερα νευρολογικά συμπτώματα.

Νέα μελέτη μακροχρόνιας παρακολούθησης

Σύμφωνα με τη δρα Φινκ, η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε προσφάτως μια νέα μελέτη παρακολούθησης προκειμένου να προσδιορίσει αν η οξεία λοίμωξη με SARS-CoV-2 και το σύνδρομο MIS-C  – με ή χωρίς νευρολογικές εκδηλώσεις – έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των παιδιών μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ: Ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική, από την φαντασία στην καθημερινότητα
Plus |

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ: Ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική, από την φαντασία στην καθημερινότητα

Ο Διευθυντής της Κλινικής Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής και Αορτής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, καρδιοχειρουργός Αριστοτέλης Πάνος μιλάει για την ενδοσκοπική ή video-assisted καρδιοχειρουργική