
Η εβδομάδα που έρχεται σίγουρα δεν θα είναι ήρεμη για τη Wall Street καθώς αναμένεται να συνεχιστεί η αναταραχή της εβδομάδας που πέρασε. Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη διήμερη συνεδρίαση της FED, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη καθώς και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δύο εκ των μεγαλυτέρων τεχνολογικών εταιρειών, της Apple και της Microsoft.
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν η χειρότερη εβδομάδα από το 2020 για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με τους κλάδους της τεχνολογίας και των επώνυμων καταναλωτικών αγαθών να σημειώνουν μεγάλες απώλειες . Ο Nasdaq υποχώρησε 7,6% σε εβδομαδιαίο επίπεδο, τη χειρότερη επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2020. Ο S&P 500 έκλεισε την εβδομάδα στις 4.397 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 5,7%.
Η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι στην κορυφή της ατζέντας όλων των αγορών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν νέες ενδείξεις για το πόσο θα αυξήσει η κεντρική τράπεζα τα επιτόκια φέτος και πότε θα ξεκινήσει. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Fed θα κατευθύνει τις αγορές να αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% τον Μάρτιο.
Πέρα από την συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας η αγορά αναμένει μια σειρά ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων από βαριά ονόματα στο χρηματιστηριακό ταμπλό- σχεδόν οι μισές μετοχές blue chips του Dow 30- όπως 3M, IBM, Intel, Caterpillar και American Express ανακοινώνουν τις οικονομικές επιδόσεις τους. Οι δύο μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες, η Microsoft και η Apple, ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους την Τρίτη και την Πέμπτη αντίστοιχα και την Τετάρτη η Tesla.
Σε επίπεδο μάκρο την Πέμπτη θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο, ενώ την Παρασκευή ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, την πορεία του οποίου μελετάει η Fed για να αντλήσει στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Εν αναμονή της FED
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ το απόγευμα της Τετάρτης και τη δήλωση της ειδικής επιτροπής χάραξης πολιτικής (Federal Open Market Committee) για να συνθέσουν μια εικόνα το πόσο ο πληθωρισμός ανησυχεί τη Fed και πώς θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων. Η Fed δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια ή να αλλάξει πολιτική σε αυτή τη συνεδρίαση, αλλά θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος για το πώς θα ενεργήσει όταν ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, πιθανότατα τον Μάρτιο. Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει με αύξηση του επιτόκιου των Fed Funds, από σχεδόν μηδενικό σε 0,25% το Μάρτιο.
«Η βασική γραμμή» εξηγεί στο CNBC ο επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής μετοχών και παραγώγων της Evercore ISI, Τζούλιαν Εμάνουελ «είναι ότι αναμένουμε τέσσερις αυξήσεις και την έναρξη της ποσοτικής σύσφιξης κάπου στη μέση έως αργότερα μέσα στο έτος», είπε ο Εμάνουελ. «Δεν νομίζω ότι η Fed θα κάνει κάτι που θα εκπλήξει την αγορά».
Η Fed έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε συρρίκνωση του ισολογισμού της φέτος. Αυτό είναι ένα άλλο εργαλείο αυστηροποίησης της πολιτικής της, καθώς δεν θα αντικαθιστά τα χρεόγραφα που λήγουν με αγορές νέων και στην ουσία θα ξεκινά να μειώνει το μέγεθος του, σχεδόν 9 τρισ. δολαρίων, ισολογισμού της.
Η Fed έχει κάνει στροφή με πιο επιθετική πολιτική και ο Πάουελ δεν είναι πιθανό να αλλάξει τον τόνο του αυτή την εβδομάδα, ακόμη και με το sell off των μετοχών, εξηγεί ο Εμάνουελ.
Στασιμότητα των αποδόσεων των ομολόγων
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συνέχισαν την ανοδική πορεία τους στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου άγγιξε το 1,9% στα μέσα της εβδομάδας πριν υποχωρήσει στο 1,76% την Παρασκευή.
Ο επικεφαλής της στρατηγικής επιτοκίων της ΒΜΟ, Ίαν Λίνκεν, δήλωσε ότι η αγορά ομολόγων προεξοφλεί ότι το επιτόκιο των Fed Funds θα ανέλθει στο 1,75% και πρόσθεσε ότι η Fed θα πρέπει να υποδείξει ότι θα μπορούσε να ωθήσει τον στόχο για το επιτόκιο των Fed Funds υψηλότερα προκειμένου η απόδοση του 10ετούς να φτάσει στο 2%.
«Αναμένουμε ότι η απόδοση θα παγιωθεί σε αυτό το εύρος μέχρι την Τετάρτη», συνεχίζει. «Εάν η Fed δεν φανεί πιο επιθετική, τότε θα δούμε ένα κλασικό «αγόρασε στη φήμη, πούλησε στο γεγονός» και η απόδοση του 10ετους θα πέσει χαμηλότερα».
Ποιους κλάδους θα επηρεάσει η αύξηση των επιτοκίων
Η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει αρνητικά τις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίες και τις growth stocks , καθώς αποτιμώνται με βάση την προοπτική των μελλοντικών κερδών τους και σε ένα περιβάλλον φθηνού χρήματος οι αποτιμήσεις τους είναι υψηλότερες. Από την αρχή του έτους, ο κλάδος της τεχνολογίας έχει σημειώσει πτώση 11,4%
Η σύσφιξη της πολιτικής της FED ευνοεί τις κυκλικές μετοχές και τις value stocks. Ο κλάδος της ενέργειας έχει σημειώσει την καλύτερη απόδοση σημειώνοντας άνοδο 12,8% από την αρχή της χρονιάς.
Οι τράπεζες επίσης πραγματοποιούν ένα μεγάλο μέρος από τα έσοδα τους από το spread καταθέσεων/χορηγήσεων, οπότε η αύξηση των επιτοκιών τις ευνοεί και γίνονται μια ελκυστική επενδυτική επιλογή.Ταυτόχρονα, ορισμένοι επενδυτές αναμένουν ότι η αναπτυσσόμενη οικονομία των ΗΠΑ και τα μειωμένα δημοσιονομικά κίνητρα θα τονώσουν την ανάπτυξη των δανείων, βοηθώντας τις τράπεζες να σημειώσουν αύξηση κερδών το 2021 κατά 70,1%, τον έβδομο καλύτερο μεταξύ των 126 κλάδων του S&P 500, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs.
Τέλος, ο Εμάνουελ αναμένει ότι ο S&P 500 θα κλείσει το έτος στις 5.100 μονάδες.


Latest News

«Βαθύ» κόκκινο έφερε ο Τραμπ στη Wall Street - Πόνος για το δολάριο και ράλι σε χρυσό και Bitcoin
Η Wall Street προσπαθεί να βρει πατήματα, όμως οι παρεμβάσεις του Τραμπ κατά του Πάουελ την φέρνουν σε περιδίνηση

Χάνει πάνω από 1.000 μονάδες ο Dow μετά τη νέα επίθεση Τραμπ σε Πάουελ - Πτώση άνω του 3% για S&P 500 και Nasdaq
Τα νέα σχόλια του Τραμπ κατά του επικεφαλής της Fed έφεραν νέα αναστάτωση στη Wall Street με νέες μεγάλες απώλειες - Ξανά ρεκόρ για χρυσό

Με πτώση άνω του 1% αρχίζει την εβδομάδα η Wall Street
Ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,99% στις 38.753 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,13% στις 5.223 μονάδες

Ποιοι CEO πούλησαν μετοχές αξίας δισ. δολαρίων
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Washington Service, η οποία παρακολουθεί τις αγορές και τις πωλήσεις των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες

Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow, παρέμειναν οι αυξομειώσεις και η αβεβαιότητα
Αστάθεια χαρακτήρισε τις συναλλατές του S&P 500 την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας στη Wall Street

Βουτιά για τον Dow Jones - Προσπαθούν θετικά οι S&P 500 και Nasdaq
Στο επίκεντρο σήμερα είναι η UnitedHealth Group, η οποία χάνει πάνω από 17%

Πτώση για τους αμερικανικούς δείκτες στη Wall Street - Τι συνέβη με τη Nvidia
Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν κατά 10%, σε τροχιά προς τη χειρότερη ημέρα τους από τον Ιανουάριο

Υπό το βάρος της Nvidia η Wall Street - Μικρές στηρίξεις από τα μάκρο
Ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,80% στις 16.519 μονάδες - Οδηγεί σε πτώση και άλλες μετοχές τσιπ της Wall Street

Μικρή πτώση για τη Wall Street και «ξεκούραση» μετά τις φρενήρεις εβδομάδες - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα
Η Wall Street ξεκουράζετε μετά από φρενήρης εβδομάδες μεταβλητότητας - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα

Νευρικότητα και ήπια κέρδη στη Wall Street
Η Wall Street αξιολογεί τη νέα δέσμη των εταιρικών αποτελεσμάτων