Ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα το όνομα του διαδόχου της επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γκίτα Γκοπινάθ. Πρόκειται για τον γάλλο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρενσά, με ειδίκευση σε διεθνή μακροοικονομικά και χρηματοοικονομικά θέματα – το 2008 μάλιστα είχε λάβει το βραβείο του Καλύτερου Νέου Οικονομολόγου της Γαλλίας.
Αν υπάρχει μια έκπληξη στην αλλαγή φρουράς, δεν αφορά το όνομα του Γκουρενσά όσο το γεγονός ότι η ινδικής καταγωγής Γκοπινάθ δεν εγκαταλείπει τον διεθνή Οργανισμό για να επιστρέψει στις διδασκαλίες στο Χάρβαρντ, όπως η ίδια είχε προαναγγείλει προ μηνών, αλλά… αναβαθμίζεται. Αναλαμβάνει αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του διεθνούς Οργανισμού στο πλευρό της βουλγάρας επικεφαλής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Την προαγωγή της Γκοπινάθ σε alter ego της είχε ανακοινώσει η Γκεοργκίεβα λίγο προτού εκπνεύσει το 2021.
«Διαρχία γυναικών» στο Ταμείο
Για «διαρχία γυναικών» στο ΔΝΤ κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που υπενθυμίζουν ότι η Γκεοργκίεβα μόλις το περασμένο φθινόπωρο κατηγορήθηκε ότι, προτού διοριστεί στο Ταμείο, ως υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας ασκούσε την επιρροή της για να εκπονεί και να δημοσιεύει ο Οργανισμός «στημένες» εκθέσεις που κολάκευαν την οικονομική κατάσταση της Κίνας.
Διαβάστε επίσης: Πώς το ΔΝΤ «αλλάζει» για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις
Η Γκεοργκίεβα επιβίωσε από το σκάνδαλο, αλλά η δημόσια εικόνα της έχει τρωθεί. Ως εκ τούτου η παρουσία τής αξιόλογης ως επικεφαλής οικονομολόγου και συμπαθέστατης ως προσωπικότητα Γκοπινάθ στο πλευρό της θα λειτουργήσει ενισχυτικά ως προς το κύρος και την αξιοπιστία του Οργανισμού. Η ηλικίας 51 ετών οικονομολόγος θα διαδεχθεί εξάλλου τον Τζέφρι Οκαμότο που, αν και η σχεδόν δίχρονη θητεία του στο Ταμείο ήταν θετική, η συνολική του εικόνα σκιάζεται κατά κάποιον τρόπο από το ότι είχε διατελέσει μεγαλοστέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ και στενός συνεργάτης τού, για κάποιους ιδιόρρυθμου και για άλλους ανεκδιήγητου, πρώην προέδρου των ΗΠΑ.
«Σπουδαίο περιουσιακό στοιχείο»
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ηθικό πλήγμα που έχει δεχθεί η Γκεοργκίεβα, ίσως η ουσιαστική διαρχία που θα κινεί τα νήματα εφεξής στο Ταμείο να είναι η Γκοπινάθ με τον Πιερ-Ολιβιέ Γκουρενσά. Δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της εξάλλου η αμερικανοϊνδή οικονομολόγος για τον διορισμό του Γκουρενσά, τον οποίο χαρακτήρισε «σπουδαίο περιουσιακό στοιχείο» για το ΔΝΤ. Θα ήταν όμως και ολίγον… απρεπές αν φερόταν ψυχρά, δεδομένου ότι ο Γκουρενσά ήταν σύμβουλος στο διδακτορικό της, μαζί με τον διάσημο καθηγητή του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ και τον πρώην πρόεδρο της Fed Μπεν Μπερνάνκι.
Είναι πλούσιο το βιογραφικό του νέου επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ. Σπούδασε στις γαλλικές École Polytechnique και École des Ponts et Chaussées προτού διασχίσει τον Ατλαντικό για να φτάσει στο Massachusetts Institute of Technology, όπου εκπόνησε το διδακτορικό του με θέμα την επιρροή των επιτοκίων στην κατανάλωση. Ενας εκ των εποπτευόντων καθηγητών ήταν ο επίσης Γάλλος Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο κεϊνσιανιστής οικονομολόγος που, συμπτωματικώς, από το 2008 έως το 2015 υπηρέτησε ως επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ – ο κόσμος είναι μικρός ακόμα και για την αμερικανική ακαδημαϊκή ελίτ.
Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ – Να προετοιμαστούν οι αναδυόμενες οικονομίες ενόψει των αποφάσεων Fed
Απαισιόδοξος για το δολάριο
Ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρενσά έχει ασχοληθεί ως καθηγητής-ερευνητής με θέματα που άπτονται της κατανάλωσης, της αποταμίευσης, των πιστωτικών επεκτάσεων, των επιτοκίων και των αγορών εργασίας. Σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη της παγκόσμιας πρωτοβουλίας αξιολόγησης ακαδημαϊκών επιστημόνων IDEAS/RePEc, ο Γκουρενσά ανήκει στο 2% των κορυφαίων οικονομολόγων στον κόσμο με βάση το παραγωγικό, ερευνητικό του έργο.
Η πλέον πρόσφατη επιστημονική απόφανσή του είναι ότι «η ηγεμονία του δολαρίου δεν είναι βιώσιμη» και η πλέον πρόσφατη εκτίμησή του ότι το «πράσινο νόμισμα ενδεχομένως θα αναγκαστεί να συνυπάρξει ως παγκόσμιο νόμισμα αναφοράς με το κινεζικό γουάν, ίσως και με το ευρώ».
Latest News
Ο Τραμπ κατηγορεί για υπερβολικά τέλη και ζητά πίσω τη διώρυγα του Παναμά
Ο Τραμπ απειλεί ότι θα απαιτήσει να επιστραφεί στις ΗΠΑ η Διώρυγα του Παναμά, πλήρως και χωρίς αμφισβήτηση»
Φτάνει στις αρχές του χρόνου στην Ευρώπη, μια νέα κινεζική μάρκα ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Ακόμα και με τους δασμούς είναι ανταγωνιστικό, λέει για το μοντέλο Firefly ο Γουίλιαμ Λι , CEO της εταιρείας
Στο ανώτατο δικαστήριο έφτασε προσφυγή αγρότη εναντίον του γερμανικού κολοσσού Aldi
Η W Clappison Ltd ισχυρίζεται ότι η συμφωνία προμήθειας με την Aldi έληξε κατά τη φύτευση για Λαχανάκια Βρυξελλών αξίας 3,7 εκατομμυρίων λιρών χωρίς εύλογη προειδοποίηση
Αναδίπλωση Stellantis - Πίρνει πίσω την απόφαση για απολύσεις 1.000 υπαλλήλων
Εκπρόσωπος της Stellantis δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι αναμένεται να επιστρέψουν στην εργασία τους, σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά το νέο έτος
Το Μεξικό προς απαγόρευση μεταλλαγμένου καλαμποκιού - Νέα κόντρα με τις ΗΠΑ;
Το Μεξικό υπερασπίζεται τις αυτόχθονες ποικιλίες καλαμποκιού εν μέσω διαμάχης με τις ΗΠΑ
Η αγορά kidult και πώς η Lego κατέκτησε τα... «μεγάλα παιδιά»
Τα τουβλάκια Lego κατέκτησαν τους ενήλικες, αυξάνοντας τα έσοδά της στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά παιχνιδιών
Πώς προετοιμάζεται η Κίνα για να «υποδεχθεί» τον Τραμπ
Με διαφοροποίηση των εξαγωγών της προς τρίτες χώρες, αλλά και επιθετικά εμπορικά μέτρα απέναντι στις ΗΠΑ προετοιμάζεται η ηγεσία στο Πεκίνο για την εποχή Τραμπ 2.0
Ο αμερικανικός πληθωρισμός προκαλεί ανησυχία στις διεθνείς αγορές
Οι εκτιμήσεις της αμερικανικής FED για την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το 2025, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου»
«Παγιδευμένη» στη Μέση Ανατολή η Pepsico - Τα κέρδη και οι όμηροι εργαζόμενοι
Η PepsiCo έχει 25.000 υπαλλήλους στο τμήμα Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Νότιας Ασίας και είναι η κορυφαία εταιρεία σνακ στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική σε πωλήσεις
Ο Μπάιντεν είναι ακόμα στο οβάλ γραφείο αλλά ο Τραμπ κινεί τις αγορές
Η εχθρότητα των Τραμπ και Μασκ προς την κυβέρνηση είναι άλλος ένα μπαλαντέρ που θα μπορούσε να ταράξει τις αγορές ομολόγων