
Oι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στο δριμύ ψύχος των ημερών στη χειρότερη περίπτωση για λίγες ώρες μέσα στο 24ωρο.
Ωστόσο υπάρχουν όμως κι εκείνοι που δεν έχουν ένα ζεστό καταφύγιο να τους περιμένει όταν νυχτώνει και η θερμοκρασία πέφτει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε προκειμένου να προστατέψουμε τους αστέγους της γειτονιάς μας;
Αρχικά επισημαίνεται πως από το Υπουργείο Εργασίας έχει ζητηθεί κάθε δήμος να διαθέτει κλειστά θερμαινόμενα κτίρια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για προσωρινή φιλοξενία αστέγων.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχει ζητηθεί κάθε δήμος να διαθέτει κλειστά θερμαινόμενα κτίρια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για προσωρινή φιλοξενία αστέγων και προσβάσιμα σε 24ωρη βάση (ή τουλάχιστον σε 12ωρη βάση κατά τις βραδινές ώρες από 20:00 μ.μ. έως 08:00 π.μ.) κατά τις ημέρες αυτές.
Οι δήμοι καλούνται, επίσης, να χρησιμοποιήσουν κάθε πρόσφορο μέσο για τη δημοσιοποίηση της δράσης (αναρτήσεις ανακοινώσεων σε υπηρεσίες, στην ιστοσελίδα του Δήμου και σε δημόσιους χώρους, έγγραφη ενημέρωση όλων των υπηρεσιών τους), ώστε να ενημερωθούν οι άστεγοι πολίτες που διαβιούν εντός των ορίων αρμοδιότητάς τους.
Επιπρόσθετα, η Γενική Γραμματεία συνεργάζεται με την Κοινωνία των Πολιτών που πραγματοποιεί δράσεις στο πεδίο (street work), με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και τον συντονισμό των δράσεων, καθώς και τη στήριξη των αστέγων.
Δράσεις στον Δήμο Αθηναίων
Από την πλευρά του ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στη λειτουργία μιας σειράς θερμαινόμενων χώρων, για τη φιλοξενία των αστέγων.
Αν δούμε κι εμείς κάποιον στο δρόμο, μπορούμε να επικοινωνήσουμε στα παρακάτω τηλέφωνα και, δυνητικά, να σώσουμε μια ζωή.
Όπως έγραψε, συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων πριν από λίγες μέρες στο Facebook:
«Ο Δήμος Αθηναίων, με σκοπό και βασική προτεραιότητα την προστασία του ευάλωτου πληθυσμού της πόλης από τις χαμηλές θερμοκρασίες προχωρά στην λειτουργία θερμαινόμενων χώρων.
Από σήμερα, 11 Ιανουαρίου, στις 20.00 και για όσο επικρατήσουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ανοίγουν σε 24ωρη βάση οι εξής χώροι:
»Το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3), στου οποίου τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι άστεγοι μπορούν να βρουν ένα ζεστό κρεβάτι το βράδυ αλλά και να διαμείνουν ολόκληρη την ημέρα. Όλοι όσοι φιλοξενηθούν στο Πολυδύναμο Κέντρο, θα υποβληθούν σε RapidTest.
»Η Λέσχη Φιλίας Πανόρμου (Διεύθυνση: Πανόρμου και Βαθέος 25) όπου οι πολίτες θα λάβουν κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειαστούν από το προσωπικό του Δήμου. Και σε αυτό τον χώρο οι συμπολίτες μας θα υποβληθούν σε Rapid Test κατά την είσοδο τους στο χώρο. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.6459890.
»Την ίδια στιγμή, οι ομάδες του “Street Work” θα βρίσκονται όλο το εικοσιτετράωρο στους δρόμους της πόλης, για να προσφέρουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.
»Σε 24ωρη λειτουργία τίθεται και το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (210 5246515) για να δέχεται τηλεφωνικές αναφορές από πολίτες για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια. Αναφορές για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι μπορούν να γίνονται επίσης στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων 1595 και στο 210 5277000».


Latest News
![Ευρώπη: Στις 760.000 θα ανέλθουν οι νέες θέσεις εργασίας με την αύξηση των δαπανών για την άμυνα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/photo_2025-03-05_13-28-51-1-1024x600-1-600x352.jpg)
Έκρηξη 760.000 θέσεων εργασίας φέρνει η αύξηση των δαπανών για την άμυνα [γράφημα]
Τις προβλέψεις αυτές κάνει σε έκθεσή της η εταιρεία συμβούλων Kearney, η οποία προειδοποιεί ότι η έλλειψη εργαζομένων του κλάδου είναι δραματική

Η Ρωσία εξακολουθεί να «συνεργάζεται με τις ΗΠΑ» - Άμεση απάντηση μετά την οργή Τραμπ για Πούτιν
Η Ρωσία απάντησε στην κριτική του Τραμπ προς τον Πούτιν επιχειρώντας να υποτιμήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο ηγετών

Καταδικάστηκε σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων – Δεν μπορεί να είναι υποψήφια το 2027
Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία καθώς δικαστήριο καταδικάζει τη Λεπέν σε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και τετραετή φυλάκιση – «Μπλόκο» στην υποψηφιότητα για την προεδρία

Από 1η Απριλίου οι δηλώσεις ΦΠΑ των νέων επιχειρήσεων ενημερώνει η ΑΑΔΕ
Σε τροποποίηση του χρόνου υποβολής προχωρά η ΑΑΔΕ τις για νεοσύστατες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους

Καταδικάστηκε για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος η Λεπέν
Η πρόταση της εισαγγελίας για τη Μαρίν Λεπέν περιλαμβάνει τη στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων για πέντε χρόνια – Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου

Πυρά από την Ενωση Δικαστών - Εισαγγελέων για 13ο και 14ο μισθό
Με μία αιχμηρή ανακοίνωση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνει λόγο για πρωτοφανή δείγμα έλλειψης σεβασμού από την πλευρά της κυβέρνησης που αρνείται ακόμα και τον διάλογο

Με άδεια επί πληρωμή η επίσκεψη Ευρωπαίων στη Βρετανία - Οι νέοι κανόνες
Το ταξίδι προς τη Βρετανία αλλάζει για τους Ευρωπαίους, καθώς από την Τετάρτη θα απαιτείται η έκδοση ειδικής ηλεκτρονικής άδειας - Οι εξαιρέσεις σε Χίθροου και Μάντσεστερ

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Ψηφιακά όπλα για την απλούστευση των διαδικασιών στο Δημόσιο φέρνει η συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών

Greece Launches New Unemployment Benefit
This system calculates the benefit amount under both the current and new frameworks, ensuring recipients receive either the same or a higher amount under the pilot scheme.