Βλέπεις Νίκας, είναι εκτός (Χρηματιστηρίου)! Μ’ αυτή την παράφραση της πολύ γνωστής διαφήμισης της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας: «Βλέπεις Νίκας, είναι καλό!» υποδέχθηκαν αρκετοί την ανακοίνωση για την έξοδο της εισηγμένης από το Χρηματιστήριο Αθηνών, 31 χρόνια μετά την είσοδό της στην ελληνική χρηματαγορά και 5 χρόνια μετά την εξαγορά της από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

Η Νίκας γίνεται η 32η εταιρεία τροφίμων που αποχωρεί από το Χ.Α. τα τελευταία 20 χρόνια και η κίνηση είχε προαναγγελθεί μετά και την ολοκλήρωση της συμφωνίας της Chipita A.E. με τον όμιλο Mondelēz International.

Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Παρασκευής 21 Ιανουαρίου, ανακοινώθηκε η υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του υπόλοιπου 4,95% από την εταιρεία CRYRED INVESTMENTS LIMITED (ο προτείνων) συμφερόντων του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στον οποίο έχει περιέλθει το 95,05% της Νίκας, καθώς και η απόφαση για διαγραφή της μετοχής από το ταμπλό του ΧΑ μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης.

H δημόσια πρόταση αφορά στην απόκτηση του συνόλου των μετοχών τις οποίες δεν κατείχε, άμεσα ή έμμεσα ο προτείνων, ήτοι 2.632.919 μετοχές, με το  προσφερόμενο τίμημα για κάθε μετοχή στο 1,24 ευρώ, υψηλότερο κατά 42,5% από το τίμημα που προσδιορίζεται στην Έκθεση Αποτίμησης την οποία έκανε η Grant Thornton και ανέρχεται σε 0,87 ευρώ ανά μετοχή.

Ο Παναγιώτης Νίκας και το πρώτο τετράγωνο παριζάκι

Οι πρώτες απόπειρες για την παραγωγή αλλαντικών στην Ελλάδα σε βιομηχανικό επίπεδο έγιναν τη δεκαετία του 1960. Ο Παναγιώτης Νίκας όντας πρωτοπόρος ίδρυσε μία από τις πρώτες εταιρείες αλλαντικών το 1966 , ως οικογενειακή επιχείρηση. Το 1970 αποκτά ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και το 1971 ιδρύθηκε η Π.Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε. με αρχικό κεφάλαιο 14.000.000 δρχ. και έδρα στην Οικονομίδου 6-8 στο Περιστέρι.

Μόλις δύο χρόνια αργότερα η αλλαντοβιομηχανία του Σπαρτιάτη Π. Νίκα ήταν η πρώτη  στην Ελλάδα που λάνσαρε το γνωστό μας παριζάκι, αλλά και αλλαντικό σε τετράγωνο σχήμα για τοστ.

Η εταιρεία μπήκε στο Χ.Α. στις 22 Απριλίου 1991 με την ονομαστική αξία της μετοχής να ανέρχεται σε 200 δραχμές, αντλώντας κεφάλαια 1,425 δισ. δρχ.

Με τα κεφάλαια από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,4 δισ. δρχ. που θα πραγματοποιηθεί ένα χρόνο μετά θα κατασκευαστεί η βιομηχανική μονάδα στον Άγιο Στέφανο Αττικής, όπου και η σημερινή έδρα της εταιρείας.

Η πώληση στον Άγγελο Πλακόπητα

Το 2003 Παναγιώτης Νίκας αποφασίζει να πουλήσει την αλλαντοβιομηχανία στην εταιρεία συμμετοχών Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα. Το τίμημα ανήλθε σε 60 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση όμως δεν πήγε τόσο καλά όσο προσδοκούσε η εταιρεία συμμετοχών, παρότι η Νίκας όταν εξαγοράστηκε κατείχε την κορυφαία θέση στον κλάδο των αλλαντικών.

Ο «διασώστης» Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Το 2014 οι πιστώτριες τράπεζες της φορτωμένης με δάνεια Νίκας δέχθηκαν πρόταση από την Chipita για εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της αλλαντοβιομηχανίας, η οποία τότε ανήκε κατά 67,48% στην Global Finance (συμφερόντων Πλακόπητα), κατά 11,99% στο ΤΧΣ (μέσω Eurobank) και κατά 9,96% στη First European Retail Corp.

Η σχέση της Chipita με τη Νίκας δεν είναι καινούργια, αφού ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του να συμμετέχει στη Νίκας από τον Αύγουστο του 2011, όταν είχε αποφασίσει να αναλάβει ομολογίες 5,4 εκατ. ευρώ της εταιρείας, πάνω από το 50% δηλαδή του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου συνολικού, ύψους 10 εκατ. ευρώ, που είχε εκδώσει τότε η αλλαντοβιομηχανία.

Η συμφωνία ανάμεσα στην Chipita και τις τράπεζες για την απόκτηση της Νίκας υπογράφτηκε στο τέλος του 2016 και μάλιστα χωρίς τη «συνδρομή» του Δημήτρη Βιντζηλαίου. Να σημειωθεί ότι αρχικά σχεδιαζόταν ο έλεγχος της Νίκας να περάσει σε επενδυτικό σχήμα αποτελούμενο κατά 50% από την Chipita (συμφερόντων Σπ. Θεοδωρόπουλου) και κατά 50% από την επενδυτική εταιρεία Impala Invest BV του ομίλου Βιντζηλαίου.

Συνεργασία με τη Νιτσιάκος

Τα προϊόντα της εταιρείας περιλαμβάνουν όλο το εύρος των αλλαντικών και διατίθενται τόσο ως προϊόντα ραφιού όσο και ως προϊόντα πάγκου, ενώ για την παραγωγή και διάθεση συγκεκριμένων προϊόντων η Εταιρεία έχει συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με τις εταιρείες «Νιτσιάκος» για τα προϊόντα κοτόπουλου και «Optima» για τα προϊόντα που περιλαμβάνουν τυρί.

Εταιρείες σε Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία και ο Άγιος Στέφανος

Η εταιρεία συμμετέχει κατά 100% στις εταιρείες «Nikas Skopje Ltd» και «Nikas Bulgaria SA», ενώ επιπλέον συμμετέχει κατά 98,2% στην εταιρεία «Αλλαντικά Μακεδονίας ΑΒΕΕ». Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2021, η εταιρεία προέβη στην εξαγορά του 100% της εταιρείας «ΑΕΠ Κεφαλαρίου ΑΕ», η οποία αποτελεί ιδιοκτήτη του ακινήτου που μίσθωνε η εταιρεία έως την ημερομηνία της συναλλαγής. Το εν λόγω ακίνητο είχε περάσει στην ιδιοκτησία των πιστωτριών τραπεζών στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης της αλλαντοβιομηχανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Telekom: Επίσκεψη του CEO στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας – Επίδειξη των 112 και ENGAGE
Επιχειρήσεις |

Επίσκεψη του CEO της Telekom στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας - Επίδειξη των 112 και ENGAGE

Κατά την επίσκεψη του CEO της Telekom στο υπουργείο πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του 112 και του πληροφοριακού συστήματος ENGAGE, έργα που έχει υλοποιήσει και στη συνέχεια αναβαθμίσει ο Όμιλος ΟΤΕ

Δασμοί: Πώς οι Έλληνες εξαγωγείς θωρακίζονται για τη… δεύτερη φορά Τραμπ
Επιχειρήσεις |

Θωρακίζονται οι Έλληνες εξαγωγείς για τους δασμούς Τραμπ – Η «γραμμή άμυνας» και το κρυφό χαρτί

Επί ποδός οι Έλληνες εξαγωγείς για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα από τις ΗΠΑ – Αυξήθηκαν οι παραγγελίες πριν την ορκωμοσία Τραμπ