Η πίεση των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, που θέτουν ως προϋπόθεση για την επαναφορά της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα την ολική επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στον ιδιωτικό τομέα, εκτιμάται ότι θα επισπεύσει την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Εθνική Τράπεζα.

Αν και κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε αυτή τη φάση, τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές, το Ταμείο θα επιχειρήσει την πώληση του 50% των μετοχών ΕΤΕ που έχει στο χαρτοφυλάκιό του, στο δεύτερο μισό της εφετινής χρονιάς.

Διαβάστε ακόμη: ΤΧΣ – Οι τρεις εντολές προς τις τράπεζες για τα stress tests του 2023

Με τον τρόπο αυτόν το ποσοστό του από το 40% περίπου σήμερα θα πέσει στο 20%, ανοίγοντας τον δρόμο για είσοδο νέων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Το σενάριο

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το πιο πιθανό σενάριο αφορά το άνοιγμα βιβλίου προσφορών για τη διάθεση του 20% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ. Στόχος από την πώληση αυτή είναι το Ταμείο να πάρει πίσω τα περίπου 680 εκατ. ευρώ που επένδυσε στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Σήμερα το 20% των μετοχών της ΕΤΕ αποτιμάται σε 580 εκατ. ευρώ περίπου, σε απόσταση 17% από το προαναφερθέν τίμημα.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Εθνική Τράπεζα δεν θα ενισχυθεί κεφαλαιακά, καθώς δεν θα γίνει έκδοση νέων μετοχών, αλλά θα κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη συρρίκνωση του ποσοστού του Δημοσίου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Κεφαλαιακή επάρκεια

Αλλωστε σε αυτή τη φάση ο όμιλος διατηρεί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πάνω από τα ελάχιστα όρια και ταυτόχρονα βρίσκεται σε τροχιά μείωσης των κόκκινων αρκετά κάτω από το 10% επί του συνολικού της χαρτοφυλακίου. Μπορεί μια νέα αύξηση κεφαλαίου να διευκόλυνε την επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων, ωστόσο θα ζημίωνε τους υφιστάμενους μετόχους που έβαλαν πλάτη τα τελευταία χρόνια. Φυσικά η διοίκηση της τράπεζας είναι αυτή που θα αποφασίσει, μετρώντας τα οφέλη και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας απόφασης. Μέχρι σήμερα πάντως διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Οι σχεδιασμοί αυτοί γίνονται καθώς βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την τροποποίηση του καθεστώτος λειτουργίας του ΤΧΣ.
Στόχος των αλλαγών είναι η διοίκηση του Ταμείου να έχει περισσότερες ευελιξίες ως προς τις επενδύσεις του στον τραπεζικό κλάδο, ώστε να μπορεί από τη μία πλευρά να υποστηρίξει το σύστημα όταν υπάρχει συγκεκριμένη ανάγκη, και από την άλλη να έχει τη δυνατότητα λήψης ταχέων αποφάσεων για συναλλαγές επί τραπεζικών τίτλων, για τη μεγιστοποίηση του κέρδους για το Δημόσιο.

Η ασφαλιστική

Κατά τα άλλα, η διοίκηση του ομίλου αναμένει την εξέταση της πώλησης του 90% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC, από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πρόκειται για μία υποχρέωση της τράπεζας από το 2015, λόγω της κρατικής στήριξης που έλαβε από το ΤΧΣ στα τέλη του 2015. Μπορεί με το fund να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ωστόσο είναι απαραίτητο το πράσινο φως από την Κομισιόν, καθώς υπάρχει κίνδυνος ο νέος μέτοχος της ασφαλιστικής να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πηγές από την Εθνική Τράπεζα, θα απαιτηθεί χρόνος για την όποια απόφαση, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους δεν αναμένεται πριν από τον ερχόμενο Μάρτιο. Μπορεί ο ελληνικός όμιλος να έχει ήδη αναλάβει τις ζημιές που προκύπτουν από την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, ωστόσο η εκκρεμότητα κάποια στιγμή θα πρέπει να διευθετηθεί.
Υπάρχει πάντως μεγάλη αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις.

Το bancassurance

Υπενθυμίζεται ότι το deal με το CVC προβλέπει τίμημα στα 454,5 εκατ. ευρώ. Μέρος αυτού, ως 120 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί εάν επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων έως το 2026 μέσω του δικτύου της ΕΤΕ. Η συνολική δε χρονική διάρκεια της δέσμευσης για αποκλειστική συνεργασία των δύο πλευρών στο bancassurance είναι 15ετής.

Με την πώληση της θυγατρικής της η ΕΤΕ θα επιτύχει τα εξής:

  • Τακτοποιεί τη δέσμευση έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διάθεση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, λόγω της συμμετοχής και του Δημοσίου στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015.
  • Πετυχαίνει τη μείωση του σταθμισμένου στον κίνδυνο ενεργητικού και με τον τρόπο αυτόν ενισχύει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατά 60 μονάδες βάσης, εξέλιξη σημαντική για την εκτέλεση των επόμενων κινήσεων του σχεδίου εξυγίανσης του ισολογισμού της και αύξησης των χρηματοδοτήσεων προς την πραγματική οικονομία.
    Μαζί με την τιτλοποίηση Frontier που έχει ολοκληρωθεί, η αύξηση της κεφαλαιακής ισχύος της φτάνει τις 170 μ.β.
  • Ολοκληρώνει τη συναλλαγή, καλύπτοντας όλη τη ζημιά που προκύπτει από τη διαφορά τιμήματος και λογιστικής αξίας της ασφαλιστικής στα βιβλία της τράπεζας, εκμεταλλευόμενη την υψηλή έκτακτη κερδοφορία της τη διετία 2020 – 2021.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Η DBC diadikasia True Leader 2023 της Ελληνικής Οικονομίας από την ICAP CRIF
Επιχειρήσεις |

Η DBC diadikasia True Leader 2023 της Ελληνικής Οικονομίας από την ICAP CRIF

Η ανάδειξη της DBC Diadikasia επιβράβευσε τη συμβολή της στην ελληνική οικονομία, τιμώντας την ως μία από τις εταιρείες που σημείωσαν εντυπωσιακή ανάπτυξη και ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στις απαιτήσεις της αγοράς.