Στην τελική ευθεία για την ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) έχει εισέλθει ο τραπεζικός κλάδος, μετά την υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων με το υπουργείο Οικονομικών. Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με υποψήφιους επενδυτές και υπάρχει ικανοποίηση για το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν πριν από λίγες ημέρες προς την κυβέρνηση οι διοικήσεις τους, σε ένα συντηρητικό σενάριο θα μπορούσαν να ενταχθούν το 2022 στην ευρωπαϊκή δράση έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,6-2 δισ. ευρώ, 400-500 εκατ. ευρώ από κάθε συστημικό όμιλο. Αυτά θα χρηματοδοτηθούν κατά 30%-50% από το ΤΑΑ, κατά τουλάχιστον 20% από τον επενδυτή και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό.
Οnline πλατφόρμα
Σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος που έχει εικόνα της απαραίτητης προετοιμασίας για το νέο δανειοδοτικό σχήμα, οι πρώτες εντάξεις δεν αναμένονται πριν το Απρίλιο. Κι αυτό διότι η εφαρμογή του προϋποθέτει τη λειτουργία μιας online πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Η ολοκλήρωσή της, κατά τον ίδιο, τοποθετείται χρονικά στο τέλος του α΄ τριμήνου. Ως εκ τούτου, τα πρώτα αιτήματα θα αρχίσουν να υποβάλλονται από τις αρχές του β΄ τριμήνου.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες θα κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια μέχρι τότε. Οι συζητήσεις με πελάτες τους, όπως προαναφέρθηκε, έχουν ξεκινήσει, ώστε όλα να είναι έτοιμα όταν ανοίξει η πλατφόρμα. Εναλλακτικά, σύμφωνα με τραπεζική πηγή, για κάποια μεγάλα έργα, θα μπορούσαν τα πιστωτικά ιδρύματα να ολοκληρώσουν «χειροκίνητα» την όλη διαδικασία, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις δεν έχουν το περιθώριο να περιμένουν. Κάτι τέτοιο, αν γίνει, θα αφορά αποκλειστικά πελάτες τους με απολύτως ώριμες και αξιοσημείωτου ύψους επενδύσεις, που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.
Το κόστος
Κατά τα άλλα, το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνονται τα δάνεια του ΤΑΑ θα ανέρχεται σε 0,35% και θα είναι ίδιο για όλες τις εταιρείες που θα πάρουν το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση των επενδύσεών τους. Στον αντίποδα, το επιτόκιο της χρηματοδότησης από την τράπεζα θα διαμορφώνεται ελεύθερα με όρους αγοράς. Στην περίπτωση ωστόσο που το νομικό πρόσωπο έχει υπερβεί το ανώτατο όριο των κρατικών ενισχύσεων, θα δίνεται μεν το δάνειο του ΤΑΑ, αν η πρόταση γίνει δεκτή, αλλά θα έχει υψηλότερο κόστος.
Συγκεκριμένα, θα υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα της επιχείρησης και το ύψος των εξασφαλίσεων που παρέχει. Με βάση αυτά τα δύο κριτήρια θα διαμορφώνεται το περιθώριο (spread) που θα προστίθεται σε επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (τον περασμένο μήνα -0,49), για να προκύψει το τελικό επιτόκιο. Αυτό θα κυμαίνεται από 0,60% και μπορεί να φτάνει έως και το 10%.
Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, οι ενδιαφερόμενοι που έχουν ξεπεράσει το πλαφόν στις ενισχύσεις από το κράτος, θα καταλήξουν κατά πάσα πιθανότητα στις τράπεζες, για την απευθείας χρηματοδότηση της επένδυσής τους. Κι αυτό διότι η ένταξη στο ΤΑΑ σε αυτή την περίπτωση δεν έχει νόημα, μιας και δεν θα έχουν να κερδίσουν κάτι από πλευράς επιτοκίου, ενώ θα επιβαρυνθούν και με γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Η διαδικασία
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει πόρους ύψους 12,7 δισ. ευρώ για την παροχή χρηματοδοτήσεων μέσω του ΤΑΑ στην πραγματική οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με την τραπεζική μόχλευση και τους ιδίους πόρους των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, οι επενδύσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ.
Για την όσο το δυνατόν ταχύτερη εκταμίευση των κεφαλαίων, θα πρέπει να τηρηθεί η ακόλουθη διαδικασία:
α. Ατύπως ο επενδυτής απευθύνεται στην τράπεζα για να εξεταστεί εάν είναι δικαιούχος, με βάση το έργο που θέλει να υλοποιήσει, και να αξιολογηθεί η πιστοληπτική του ικανότητα. Μπορεί σε αυτό το στάδιο να δοθεί προέγκριση για το τραπεζικό δάνειο που απαιτείται.
β. Υποβάλλει αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, καταθέτοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
γ. Πιστοποιημένος ανεξάρτητος ελεγκτής αξιολογεί το επενδυτικό σχέδιο.
δ. Εφόσον η επιχείρηση περάσει από αυτόν τον έλεγχο, επιστρέφει στην τράπεζα για να υπογράψει την τελική σύμβαση του δανείου και να ξεκινήσει άμεσα την υλοποίηση της επένδυσης.
Latest News
Αποστολή και λήψη SMS μέσω δορυφόρου, απευθείας από smartphone
Οι πρώτες επιτυχημένες δοκιμές της τεχνολογίας Direct to Handset (D2H) στην Ευρώπη για την αποστολή SMS μέσω δορυφόρου (NB-NTN Direct-to-Handset messaging)
Πώς το athleisure φέρνει τα πάνω κάτω στην αγορά των καταστημάτων
Η υψηλή ζήτηση για athleisure look ανατρέπει τα δεδομένα στην αγορά των καταστημάτων – Ποιες περιοχές μπαίνουν στο top5
Από τον χαλκό στην οπτική ίνα - Η νέα εποχή στο διαδίκτυο
Αν τα δεδομένα είναι η ζωογόνος δύναμη της AI απαιτείται και ένα «καρδιαγγειακό σύστημα» που θα τα μεταφέρει. Δηλαδή οι οπτικές ίνες
Στα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων «παίζουν τα ρέστα τους» Zara, Pink Woman και BSB
Τα Χριστούγεννα αναμένονται οι καθιερωμένες αγορές ενδυμάτων από το δυναμικό γυναικείο κοινό - Τι περιμένουν οι αλυσίδες
Γιατί «πίκρισε» το Μέλι Αττική – Η αναδιάρθρωση των δανείων
Οι προκλήσεις και οι νέοι στόχοι για το Μέλι Αττική λίγο πριν κλείσει τα 100 – Στα 13,74 εκατ. ο τζίρος του 2023
Cenergy Holdings: Νέα σύμβαση της Hellenic Cables με την RTE για το έργο Bretagne Sud
Η Hellenic Cables, θυγατρική της Cenergy Holdings, θα προμηθεύσει 390 χλμ. export καλωδίων τάσης 225kV, εκ των οποίων 150 χλμ. θα είναι υποβρύχια
Πόσο πωλούνται τα εργοστάσια της ΙΟΝ και της Νίκας του Σπύρου Θεοδωρόπουλου
Μέσω της νεοσύστατης Bespoke Real Estate ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αγοράζει πέντε βιομηχανικά ακίνητα της ΙΟΝ και της Νίκας - Ποιοι είναι οι 18 συνιδρυτές της εταιρείας
Οι αλλαγές στη διοικητική ομάδα του ΟΤΕ από 1η Ιανουαρίου 2025
Οι ανακατατάξεις που ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ έρχονται σε συνέχεια των αρχικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και την ανάληψη των καθηκόντων του διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Κώστα Νεμπή
Ο Μιχάλης Τσαμάζ στον όμιλο Quest - Τι αναλαμβάνει στην Uni Systems
Η Uni Systems, που ιδρύθηκε το 1964 από τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη, αποκτήθηκε από τον Όμιλο Quest το 2007
Αύξηση 7,9% στον τζίρο των επιχειρήσεων λιανεμπορίου τον Οκτώβριο [πίνακες]
Τον Οκτώβριο φέτος ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 3,92 δισ. ευρώ, έναντι 3,63 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο 2023