Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 79,8 μονάδες από τις 78,9 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας.
Κατά την εβδομάδα αυτή βελτίωση παρουσίασαν οι επιδόσεις του υποκλάδου της υγείας (αύξηση κατά 1,1 μονάδες) δεδομένης της μείωσης των κρουσμάτων (21893 κρούσματα κατά μέσο όρο κάθε μέρα, από 35.588 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα) και της μικρής μείωσης του δείκτη θετικότητας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ από την άλλη μεριά αύξηση παρουσίασε και το πλήθος των θανάτων από την πανδημία (από 84,3 κατά μέσο όρο κάθε μέρα, από 69,1κατά μέσο όρο κάθε μέρα κατά την προηγούμενη εβδομάδα).
Δείκτης ανάκαμψης Ελλάδας
Βελτίωση επίσης παρουσίασαν η κινητικότητα (κατά 0,6 μονάδες), ζήτηση/κατανάλωση (κατά 0,5 μονάδες) και της αγοράς εργασίας κατά 0,2 μονάδες. Ο μοναδικός δείκτης που παρουσιάζει επιδείνωση είναι αυτή της παραγωγής / βιομηχανίας όπου παρουσιάζεται μείωση του σχετικού υποδείκτη κατά 1,5 μονάδες.
Δείκτης Ανάκαμψης Ευρωζώνης
Δεν υπάρχουν νέα στοιχεία για το Δείκτη Ανάκαμψης για την Ευρωζώνη -κατά την εβδομάδα αυτήν- από την Oxford Economics.
Σύγκριση δεικτών ανάκαμψης Ελλάδας – Ευρωζώνης
Προβλέψεις ΑΕΠ 2021-2024
Αναβάθμιση των Προοπτικών Ανάκαμψης
Στις νέες της προβλέψεις με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου, η Oxford Economics βελτίωσε την εκτίμησή της για το 2021 καθώς εκτιμά ότι ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9% το 2021 (από 8,47% που εκτιμούσε το Δεκέμβριο). Η εκτίμηση για το 2022 αυξήθηκε στο 3,76% (από 3.42% που εκτιμούσε το Δεκέμβριο) ενώ για το 2023 η εκτιμά ότι ο ρυθμός θα αυξηθεί κατά 4,4% (από 4,35% που εκτιμούσε το Δεκέμβριο). Τέλος, για το 2024 η εκτίμηση παραμένει σταθερή στο 0,98% και για το 2025 η εκτίμηση αφορά σε ένα ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 1,56%.
Πανδημία και Οικονομία
Η μικρή αποκλιμάκωση του πλήθους των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση του δείκτη ανάκαμψης κατά τις προηγούμενες 3 εβδομάδες, ώθησαν σε βελτίωση του δείκτη ανάκαμψης κατά την εβδομάδα αυτή.
* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.
Latest News
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ με τα επιτόκια το 2025
Η Oxford Economics σημειώνει ότι οι μειώσεις των 25 μονάδων βάσης πιθανότατα θα συνεχιστούν στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις του 2025
Σπύρος Μπλαβούκος: Ο «πρόεδρος της Ευρώπης» και η εξωτερική πολιτική
Ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974
Πού βλέπουν 28 οίκοι το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2025 και 2026
Σύμφωνα με τη Focus Economics o ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται το 2025 να κυμανθεί κοντά στην πρόβλεψη του 2024