
Με το χαμηλότερο ρυθμό εδώ και 18 μήνες αυξήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, καθώς η χειμερινή αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού επιδείνωσε τις ελλείψεις προσωπικού, παρά το γεγονός πως τα επίπεδα ζήτησης παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα.
Τα στοιχεία από την HIS Markit, έδειξαν πως ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 50,8 μονάδες τον Ιανουάριο από 57,0 τον Δεκέμβριο. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, παρά το γεγονός πως ο δείκτης για τον ιδιωτικό τομέα κατάφερε να παραμείνει πάνω από το όριο του 50 που συνιστά αναπτυξιακή πορεία.
Ο δείκτης σύνθετων παραγγελιών υποχώρησε στο 55,0 από 56,6 τον Δεκέμβριο, παραμένοντας όμως σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.
Ο δείκτης PMI του κλάδου των υπηρεσιών υποχώρησε από το 57,6 στο 50,9, που είναι και το χαμηλότερο σημείο του από τον Ιούλιο του 2020, ενώ ο δείκτης PMI του μεταποιητικού τομέα έπεσε σε χαμηλό 15 μηνών στις 55 μονάδες από τις 57,7 το Δεκέμβριο.
«Η παραγωγή έχει επηρεαστεί από την Όμικρον πολύ περισσότερο από τη ζήτηση, με την έντονη αύξηση των εισροών νέων επιχειρήσεων να υπονοεί ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ξανά μόλις χαλαρώσουν οι περιορισμοί» εξήγησε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
Στις ΗΠΑ ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει φτάσει κατά μέσο όρο τις 738.047 νέες περιπτώσεις ημερησίως, με σημείο αιχμής την Όμικρον. Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν πως, μόνο αυτή την εβδομάδα, περίπου 8,8 εκατ. εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να προσέλθουν στις δουλειές τους για λόγους που σχετίζονταν με τον κορωνοϊό. Αντιστοίχως υπήρξε αύξηση στις επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι έχουν πληγεί σημαντικά από τις συνέπειες της πανδημίας.
Η εξέλιξη αυτή ώθησε τις αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και τρεις μήνες. Αν και υπάρχουν ενδείξεις πως η επέλαση της Όμικρον κορυφώνεται και άρα τα κρούσματα θα αρχίσουν σταδιακά να υποχωρούν, επιτρέποντας στην αγορά να ανεβάσει και πάλι ρυθμούς στην λειτουργία της.


Latest News

Η Amazon είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τον εμπορικό πόλεμο από όσο νομίζουν οι επενδυτές
Περίπου το 25% των προϊόντων που πουλά απευθείας η Amazon προέρχονται από την Κίνα, εκτιμά η Morgan Stanley

Το διπλό μήνυμα Πάουελ: «Δεν θα σώσω τις αγορές»
Ο Αμερικανός τραπεζίτης διαψεύδει όσους μιλούν για Fed put και αγνοεί τον Ντόναλντ Τραμπ

Xειρόφρενο Κia στις αυξήσεις τιμών λόγω δασμών - Η ανησυχία για τα ανταλλακτικά
Τα εξαρτήματα εγείρουν ένα δύσκολο και περίπλοκο ζήτημα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η νοτιοκορεατική Kia

Χοντραίνει η κόντρα Τραμπ - Πάουελ - Την απόλυσή του εξετάζει ο Λευκός Οίκος
Τι είπε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε ερώτηση δημοσιογράφου

Οι ΜμΕ στις αμερικανικές Τσαινατάουν «πληρωνουν» το μάρμαρο των δασμών Τραμπ
Οι κάτοικοι της Τσαϊνατάουν στο Κάτω Μανχάταν ξοδεύουν κάθε χρόνο 1,15 δισ. δολάρια σε προϊόντα και υπηρεσίες λιανικής πώλησης

Αμερικανικό σκάκι στην Ουκρανία: Ποιες επαρχίες «περνούν» στη Ρωσία - Χαλάρωση των κυρώσεων
Τι ειπώθηκε στο Παρίσι και πώς αντιδρούν Κίεβο και Μόσχα

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Ο χρυσός παίρνει τον δρόμο της... επιστροφής - Γιατί «εγκαταλείπει» τη Νέα Υόρκη
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Μείωση 1,1% στα δημοσιονομικά έσοδα της Κίνας το α΄ τρίμηνο 2025
Τα δημοσιονομικά έσοδα για την Κίνα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ανήλθαν συνολικά σε 821,54 δισ. δολάρια

Moody’s: Αυξάνει τις προβλέψεις για αθετήσεις πληρωμών
Κατά το πρώτο τρίμηνο, σημειώθηκαν 27 αθετήσεις πληρωμών, έναντι 38 την ίδια περίοδο πέρυσι