Παρά τις συμφωνίες που επιτυγχάνονται στους κόλπους του ΟΠΕΚ+, η στάση της Ρωσίας, του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο είναι συχνά ο «άγνωστος Χ» στις διεθνείς αγορές.
Κι όπως υπενθυμίζουν οι αναλυτές του OilPrice.com, ήταν η διαμάχη της Μόσχας με τη Σαουδική Αραβία για τις ποσοστώσεις παραγωγής στις αρχές του 2020 που, σε συνδυασμό με την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19, βύθισαν τις τιμές του αργού πετρελαίου για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος. Ο δείκτης αναφοράς της Βόρειας Αμερικής West Texas Intermediate έπεσε στα μείον 37,63 δολάρια το βαρέλι πριν ανακάμψει, ενώ το Brent έφτασε σε χαμηλό κάτω από 15 δολάρια το βαρέλι.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Μόσχα, το Ριάντ και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ μπόρεσαν τελικά να συμφωνήσουν για τις ποσοστώσεις παραγωγής.
«Ωστόσο, οι οικονομικές φιλοδοξίες της Μόσχας εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα της συμφωνίας, ιδίως με την Ουάσιγκτον να απειλεί με περαιτέρω κυρώσεις» σχολιάζουν.
Με τον ΟΠΕΚ να επεκτείνει σταδιακά τις ποσοστώσεις παραγωγής που ορίζονται στη συμφωνία που επιβεβαιώθηκε στη 19η υπουργική συνάντηση, υπάρχουν σημαντικές εικασίες για το πόσο θα αυξηθεί η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και πώς αυτό θα επηρεάσει τις τιμές του αργού πετρελαίου.
Για τον Δεκέμβριο του 2021, η Ρωσία, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, αντλούσε κατά μέσο όρο 10,903 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου καθημερινά.
Ο αριθμός αυτός ήταν οριακά χαμηλότερος από τα 10,906 εκατομμύρια βαρέλια που παρήχθησαν ημερησίως για τον Νοέμβριο του 2021, αλλά ήταν εντυπωσιακά 8,4% υψηλότερος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η συνολική ετήσια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά το 2021 ήταν κατά μέσο όρο 10,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ποσοστό που είναι πάνω από 2% υψηλότερο από ό,τι πέρυσι. Αναμένεται ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου της Ρωσίας θα επεκταθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2022. Το υπουργείο Ενέργειας προβλέπει ότι η μέση ετήσια ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου θα ανέλθει μεταξύ 10,84 και 11,05 εκατομμυρίων βαρελιών, που είναι αύξηση 3% έως 5% σε σχέση με το 2021.
Παρά τις ανησυχίες ότι η βιομηχανία πετρελαίου της Ρωσίας φτάνει παραγωγική ικανότητα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak, τον Οκτώβριο του 2021, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει άφθονο περιθώριο για την επέκταση της παραγωγής αργού πετρελαίου. Ο Νόβακ, ο οποίος είναι ο βασικός διαπραγματευτής του Κρεμλίνου με τον ΟΠΕΚ, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σε πάνω από 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Για να υποστηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε προηγούμενα ρεκόρ παραγωγής όπου η Ρωσία αντλούσε έως και 11,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, τον Φεβρουάριο του 2020, πριν χτυπήσει η πανδημία.
Ενώ ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό, η Rystad Energy, προέβλεψε ότι η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας τον Ιούλιο του 2022 θα σημειώσει νέο ρεκόρ. Η Rystad αναφέρει ότι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο θα αντλεί 11,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, κάτι που, εάν επιτευχθεί, αντιπροσωπεύει αξιοσημείωτη αύξηση 11% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2021. Η εταιρεία συμβούλων συνέχισε να προβλέπει ότι η ρωσική παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται, φτάνοντας στα 12,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως τα μέσα του 2023.
Latest News
Στα «σκαριά» δεύτερο καλώδιο με την Κεντρική Ευρώπη μέσω... Ουγγαρίας
Εκτός από τη διασύνδεση Ελλάδας – Γερμανίας, μέσω Αδριατικής, ο Διαχειριστής πατάει το …κουμπί για δεύτερη εναλλακτική διαδρομή μέσω Ουγγαρίας
Διελκυστίνδα ΗΠΑ- Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης - Πώς αλλάζει ο χάρτης το 2025
Μόσχα και Ουάσιγκτον ερίζουν για την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης - Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές
Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Ποιοι εκμεταλλεύονται τις τιμές spot
Το μπλοκ έλαβε 16,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρά τις προσπάθειες για μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία
Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Τα 3 σενάρια και ο χορός των κερδοσκόπων
Η αγορά και η Κομισιόν προετοιμάζονται για διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου
Σε νέα πίστα η HELLENiQ ENERGY – Το «Vision 2025» και τα deals για Elpedison και ΔΕΠΑ
Η HELLENiQ ENERGY σε χρόνο ρεκόρ υλοποίησε το πρόγραμμα μετασχηματισμού «Vision 2025»
Το «διαζύγιο» Κιέβου- Μόσχας στο φυσικό αέριο πλήττει την Ευρώπη - Ράλι στο TTF
Αν και η απόφαση για το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη η αγορά αντέδρασε με νευρικότητα
Αλλαγές στο πλαφόν του ρωσικού αερίου μελετά η G7 - Τα σενάρια στο τραπέζι
Η G7 μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Πούτιν: Τέλος στη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
Ζελένσκι και ΕΕ εναλλακτικές λύσεις στις Βρυξέλλες - Ποιες χώρες ανησυχούν
«Έπεσαν» οι υπογραφές: Πώληση του 35% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ στο ΤΑΙΠΕΔ
Η συμφωνία αποβλέπει στην απόκτηση πλήρους ελέγχου και ευελιξίας κινήσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Deal ΑΔΜΗΕ με Meridiam για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Επιβεβαίωση ΟΤ
Σύμφωνα με το Bloomberg, το γαλλικό fund Meridiam αποκτά το 49,9% της κοινοπραξίας Great Sea Interconnector που ανήκει στον ΑΔΜΗΕ