Παρά τις συμφωνίες που επιτυγχάνονται στους κόλπους του ΟΠΕΚ+, η στάση της Ρωσίας, του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο είναι συχνά ο «άγνωστος Χ» στις διεθνείς αγορές.
Κι όπως υπενθυμίζουν οι αναλυτές του OilPrice.com, ήταν η διαμάχη της Μόσχας με τη Σαουδική Αραβία για τις ποσοστώσεις παραγωγής στις αρχές του 2020 που, σε συνδυασμό με την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19, βύθισαν τις τιμές του αργού πετρελαίου για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος. Ο δείκτης αναφοράς της Βόρειας Αμερικής West Texas Intermediate έπεσε στα μείον 37,63 δολάρια το βαρέλι πριν ανακάμψει, ενώ το Brent έφτασε σε χαμηλό κάτω από 15 δολάρια το βαρέλι.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Μόσχα, το Ριάντ και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ μπόρεσαν τελικά να συμφωνήσουν για τις ποσοστώσεις παραγωγής.
«Ωστόσο, οι οικονομικές φιλοδοξίες της Μόσχας εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα της συμφωνίας, ιδίως με την Ουάσιγκτον να απειλεί με περαιτέρω κυρώσεις» σχολιάζουν.
Με τον ΟΠΕΚ να επεκτείνει σταδιακά τις ποσοστώσεις παραγωγής που ορίζονται στη συμφωνία που επιβεβαιώθηκε στη 19η υπουργική συνάντηση, υπάρχουν σημαντικές εικασίες για το πόσο θα αυξηθεί η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και πώς αυτό θα επηρεάσει τις τιμές του αργού πετρελαίου.
Για τον Δεκέμβριο του 2021, η Ρωσία, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, αντλούσε κατά μέσο όρο 10,903 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου καθημερινά.
Ο αριθμός αυτός ήταν οριακά χαμηλότερος από τα 10,906 εκατομμύρια βαρέλια που παρήχθησαν ημερησίως για τον Νοέμβριο του 2021, αλλά ήταν εντυπωσιακά 8,4% υψηλότερος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η συνολική ετήσια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά το 2021 ήταν κατά μέσο όρο 10,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ποσοστό που είναι πάνω από 2% υψηλότερο από ό,τι πέρυσι. Αναμένεται ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου της Ρωσίας θα επεκταθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2022. Το υπουργείο Ενέργειας προβλέπει ότι η μέση ετήσια ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου θα ανέλθει μεταξύ 10,84 και 11,05 εκατομμυρίων βαρελιών, που είναι αύξηση 3% έως 5% σε σχέση με το 2021.
Παρά τις ανησυχίες ότι η βιομηχανία πετρελαίου της Ρωσίας φτάνει παραγωγική ικανότητα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak, τον Οκτώβριο του 2021, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει άφθονο περιθώριο για την επέκταση της παραγωγής αργού πετρελαίου. Ο Νόβακ, ο οποίος είναι ο βασικός διαπραγματευτής του Κρεμλίνου με τον ΟΠΕΚ, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σε πάνω από 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Για να υποστηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε προηγούμενα ρεκόρ παραγωγής όπου η Ρωσία αντλούσε έως και 11,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, τον Φεβρουάριο του 2020, πριν χτυπήσει η πανδημία.
Ενώ ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό, η Rystad Energy, προέβλεψε ότι η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας τον Ιούλιο του 2022 θα σημειώσει νέο ρεκόρ. Η Rystad αναφέρει ότι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο θα αντλεί 11,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, κάτι που, εάν επιτευχθεί, αντιπροσωπεύει αξιοσημείωτη αύξηση 11% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2021. Η εταιρεία συμβούλων συνέχισε να προβλέπει ότι η ρωσική παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται, φτάνοντας στα 12,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως τα μέσα του 2023.
Latest News
Συνεχίζεται η πτώση για τη Saudi Aramco - Στο -15% τα κέρδη του τρίτου τριμήνου
Ο πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco διατηρεί το μέρισμα μαμούθ - Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη
Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις και πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης
Ποιοι και πότε θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης – Ποια νοικοκυριά κερδίζουν μεγαλύτερη ενίσχυση - Τι αλλάζει σε ποσά και κριτήρια – Θέμα ημερών η ΚΥΑ με όλες τις λεπτομέρειες
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Ομολογιακό 800 εκατ. ευρώ για τον ΔΕΣΦΑ
Ισχυρή χρηματοδοτική στήριξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του ΔΕΣΦΑ
Αναβαθμίζονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας
Το έργο του ΑΔΜΗΕ αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου υποβρύχιου και υπόγειου καλωδιακού συστήματος
ΔΕΗ: Ακύρωση buy back ιδίων μετοχών από τη ΓΣ – Συστήνεται η PPC INSPECTRA
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την ακύρωση 12,7 εκατ. μετοχών και τη σύσταση θυγατρικής
Φόβοι για νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη - Πάνω από τα 43 ευρώ το TTF
Παρά τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης, οι ευρωπαϊκές τιμές στο φυσικό αέριο παραμένουν ευμετάβλητες λόγω των διαταραχών του εφοδιασμού
Αυξάνεται η δυναμικότητα της Mitsubishi σε LNG - Θα φτάσει τα 17 εκατ. τόνους το 2030
Η Mitsubishi συμμετέχει σε 12 έργα LNG στο Μπρουνέι, τη Μαλαισία, την Αυστραλία, το Ομάν, τη Ρωσία, την Ινδονησία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά
Πού κλείδωσαν τις τιμές ρεύματος για τον Νοέμβριο, ΔΕΗ και πάροχοι
Τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές κυμαίνονται τον Νοέμβριο από τα 0,116 μέχρι τα 0,1519 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Σε υψηλό 4 ετών οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας - Καλύτεροι πελάτες ΗΠΑ και Ινδία
Στη Βενεζουέλα, η κρατική εταιρεία PDVSA και οι κοινοπραξίες της εξήγαγαν κατά μέσο όρο 947.387 βαρέλια ημερησίως αργού και καυσίμου