Σε πλήρη επιφυλακή και ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας έχουν τεθεί όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδεχομένως θα προκύψουν από τις πυκνές χιονοπτώσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και αποτελούν πρόβλημα στις μετακινήσεις.

Ο/η οδηγός οφείλει να είναι προσεκτικός όταν αποφασίσει να οδηγήσει κάτω από τέτοιες συνθήκες και να τηρεί κάποιους βασικούς κανόνες που θα του/της επιτρέψουν να είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να ελέγξει τα ελαστικά του αυτοκινήτου και αν υπάρχει η δυνατότητα να βάλει χειμερινά ελαστικά τα οποία θα βγάλει στις αρχές της άνοιξης. Τα ελαστικά αυτά έχουν ειδική σύνθεση γόμας και ειδική χάραξη που εξασφαλίζουν καλύτερη πορεία στο χιόνι, αλλά και καλύτερο φρενάρισμα, ακόμη και σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Αν είναι φθαρμένα, τότε αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και καλό είναι να μην ξεκινήσει κανείς να οδηγά με αυτά.

Ο/η οδηγός θα πρέπει να ελέγξει και να προσθέσει την κατάλληλη ποσότητα αντιψυκτικού στο ψυγείο της μηχανής, το οποίο θα προστατέψει το ψυγείο από διάβρωση και δεν θα επιτρέψει να γίνει πάγος το νερό που κυκλοφορεί στις κυψέλες του.

Πρέπει να γίνει έλεγχος της μπαταρίας και να βεβαιωθεί ότι υπάρχει ισχύ για τις εκκινήσεις στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και την υπερκατανάλωση ενέργειας. Άλλωστε το μεγαλύτερο πρόβλημα οι μπαταρίες το αντιμετωπίζουν τις πολύ κρύες ημέρες, ενώ καλό είναι ένας οδηγός να φροντίζει να μπαίνει στον χειμώνα με καλά φορτισμένη μπαταρία. Αυτό σημαίνει φόρτιση σε έναν ηλεκτρολόγο αυτοκινήτου ή με ειδικό φορτιστή στο σπίτι.

Τα φρένα είναι ένας άλλος παράγοντας που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Εάν τα φρένα δεν έχουν την σωστή κατανομή, τότε κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος θα παρουσιαστούν «τραβήγματα» δεξιά ή αριστερά με αποτέλεσμα ο/η οδηγός να μην μπορεί να ελέγξει το όχημά του/της.

Φυσικά μαζί του μέσα στο αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει πάντα αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες, φακό, ένα μπουφάν ή μια μάλλινη μπλούζα, ένα φαρμακείο, ένα μικρό φτυάρι, μια ξύστρα χιονιού και γάντια.

Η καλή κατάσταση του καλοριφέρ ή του κλιματιστικού θα εξασφαλίσει άνεση και ζεστασιά κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ενώ θα δώσει λύση σε πιθανότητα εγκλωβισμού. Παράλληλα θα βοηθήσει να κρατάει το παρμπρίζ του αυτοκινήτου καθαρό από πάγο και υδρατμούς.

Η καλή λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων αποτελεί επιτακτική ανάγκη και κύριο μέλημα του οδηγού, καθώς αυτοί θα βοηθήσουν να έχει καλή ορατότητα του δρόμου. Μάλιστα μέσα στο δοχείο νερού των υαλοκαθαριστήρων καλό είναι να βάλουμε ειδικό αντιψυκτικό διάλυμα που δεν θα επιτρέψει να παγώσει το νερό.

Τέλος, στο μέτρο του δυνατού, ο/η οδηγός θα πρέπει να έχει αρκετό καύσιμο στο αυτοκίνητο, όλα τα έγγραφα του αυτοκινήτου σε ισχύ και κυρίως το ασφαλιστήριο, καθώς η πιθανότητα ατυχήματος είναι αυξημένη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τζάρεντ Άιζακμαν: Ο δισεκατομμυριούχος πιλότος που θέλει να διευθύνει τη NASA
Επικαιρότητα |

Αυτός είναι ο δισεκατομμυριούχος πιλότος που θέλει να διευθύνει τη NASA

Επιχειρηματίας και πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, ο Τζάρεντ Άιζακμαν ετοιμάζεται να διευθύνει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ παρά τις επαγγελματικές του σχέσεις με την SpaceX του Ίλον Μασκ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αναζητά τρόπους να κατασχέσει τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Διεθνή |

Η Ευρώπη ψάχνει τρόπους να «βάλει χέρι» στα 280 δισ. παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Η Ένωση διερευνά πιο επιθετικά τρόπους για την κατάσχεση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία
Επικαιρότητα |

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο είπε πως «εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το αποδεκτό για αυτήν ειρηνευτικό πλαίσιο»