![Ρωσία: ΗΠΑ-ΝΑΤΟ «επιτείνουν» τις εντάσεις με ανάπτυξη δυνάμεων στην Ανατ. Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/kievo-1-scaled.jpg)
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης μετά την ανακοίνωση των σχεδίων για ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και την απομάκρυνση των οικογενειών των διπλωματών από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
«Οι εντάσεις εντείνονται με ανακοινώσεις και συγκεκριμένες ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σχετικά με την ανάπτυξη νέων δυνάμεων της Συμμαχίας στη Δυτική Ευρώπη.
Κατήγγειλε «υστερία» από την πλευρά της Ευρώπης, αφού οι ανακοινώσεις για υποτιθέμενη επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πληροφορίες που βγαίνουν από τη Δύση είναι γεμάτες «υστερία» και «ψέματα», τόνισε.
Απειλή επίθεσης από το Κίεβο
Έκρινε «πολύ υψηλό» τον κίνδυνο επίθεσης του Κιέβου κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι δύο πλευρές βρίσκονται αντιμέτωπες από το 2014 σε έναν πόλεμο που έχει σκοτώσει περισσότερους από 13.000 ανθρώπους.
«Πράγματι, οι ουκρανικές αρχές συγκεντρώνουν ένα σημαντικό επίπεδο δυνάμεων και μέσων στα σύνορα με τις φιλορωσικές αυτονομιστικές δημοκρατίες», είπε ο Πεσκόφ, θεωρώντας ότι αυτή η κατάσταση «υποδηλώνει την προετοιμασία επιθετικών ενεργειών» από την πλευρά του Κιέβου.
«Όλα αυτά οδηγούν σε μια κατάσταση όπου οι εντάσεις κλιμακώνονται», συνέχισε, προτού προσθέσει ότι η σημερινή «επιθετική ατμόσφαιρα» στην Ευρώπη είναι «μια πραγματικότητα».
Η Ρωσία κατηγορείται από τη Δύση ότι έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας προετοιμάζοντας επίθεση.
Η Μόσχα αρνείται οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο ενώ απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένης της μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, του τερματισμού της διεύρυνσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της ανάπτυξης στρατιωτικών της δυνάμεων στην περιοχή. Απαιτήσεις που δεν αποδέχεται η Δύση.
Οι ΗΠΑ πρέπει, έπειτα από πολλούς γύρους συνομιλιών, να υποβάλουν «γραπτές» απαντήσεις για αυτό το θέμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Λίγο νωρίτερα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι χώρες μέλη της Συμμαχίας έθεσαν τις δυνάμεις τους σε επιφυλακή και έστειλαν πλοία και μαχητικά αεροσκάφη για να ενισχύσουν την άμυνά τους στην ανατολική Ευρώπη απέναντι στις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορά της με την Ουκρανία.
Η κίνηση προστέθηκε σε ένα σωρό ενδείξεων ότι η Δύση προετοιμάζεται απέναντι σε μια επιθετική ρωσική κίνηση κατά της Ουκρανίας, αν και η Μόσχα αρνείται οποιοδήποτε σχέδιο εισβολής.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.