
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης μετά την ανακοίνωση των σχεδίων για ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και την απομάκρυνση των οικογενειών των διπλωματών από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
«Οι εντάσεις εντείνονται με ανακοινώσεις και συγκεκριμένες ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σχετικά με την ανάπτυξη νέων δυνάμεων της Συμμαχίας στη Δυτική Ευρώπη.
Κατήγγειλε «υστερία» από την πλευρά της Ευρώπης, αφού οι ανακοινώσεις για υποτιθέμενη επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πληροφορίες που βγαίνουν από τη Δύση είναι γεμάτες «υστερία» και «ψέματα», τόνισε.
Απειλή επίθεσης από το Κίεβο
Έκρινε «πολύ υψηλό» τον κίνδυνο επίθεσης του Κιέβου κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι δύο πλευρές βρίσκονται αντιμέτωπες από το 2014 σε έναν πόλεμο που έχει σκοτώσει περισσότερους από 13.000 ανθρώπους.
«Πράγματι, οι ουκρανικές αρχές συγκεντρώνουν ένα σημαντικό επίπεδο δυνάμεων και μέσων στα σύνορα με τις φιλορωσικές αυτονομιστικές δημοκρατίες», είπε ο Πεσκόφ, θεωρώντας ότι αυτή η κατάσταση «υποδηλώνει την προετοιμασία επιθετικών ενεργειών» από την πλευρά του Κιέβου.
«Όλα αυτά οδηγούν σε μια κατάσταση όπου οι εντάσεις κλιμακώνονται», συνέχισε, προτού προσθέσει ότι η σημερινή «επιθετική ατμόσφαιρα» στην Ευρώπη είναι «μια πραγματικότητα».
Η Ρωσία κατηγορείται από τη Δύση ότι έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας προετοιμάζοντας επίθεση.
Η Μόσχα αρνείται οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο ενώ απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένης της μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, του τερματισμού της διεύρυνσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της ανάπτυξης στρατιωτικών της δυνάμεων στην περιοχή. Απαιτήσεις που δεν αποδέχεται η Δύση.
Οι ΗΠΑ πρέπει, έπειτα από πολλούς γύρους συνομιλιών, να υποβάλουν «γραπτές» απαντήσεις για αυτό το θέμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Λίγο νωρίτερα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι χώρες μέλη της Συμμαχίας έθεσαν τις δυνάμεις τους σε επιφυλακή και έστειλαν πλοία και μαχητικά αεροσκάφη για να ενισχύσουν την άμυνά τους στην ανατολική Ευρώπη απέναντι στις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορά της με την Ουκρανία.
Η κίνηση προστέθηκε σε ένα σωρό ενδείξεων ότι η Δύση προετοιμάζεται απέναντι σε μια επιθετική ρωσική κίνηση κατά της Ουκρανίας, αν και η Μόσχα αρνείται οποιοδήποτε σχέδιο εισβολής.


Latest News

Έσπασαν και φέτος οι μπότηδες στην Κέρκυρα – Το εντυπωσιακό έθιμο του Πάσχα
Από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των σπιτιών στην Κέρκυρα, οι μπότηδες, δηλαδή μεγάλα ή μικρά κεραμικά βαμμένα κόκκινα δοχεία γεμάτα με νερό, έπεσαν με θόρυβο στο δρόμο

O Μητσοτάκης στην Πρώτη Ανάσταση στην Τήνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για το Πάσχα στο νησί της Τήνου

Δημογραφικό: Πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα του 2050
Τα τελευταία χρόνια, οι δημογραφικές αλλαγές στην Ελλάδα απασχολούν όλο και περισσότερο τους επιστήμονες και τους φορείς

Έτοιμος ο Τραμπ να αναγνωρίσει την ρωσική κατοχή της Κριμαίας
Τι δηλώνει πηγή που γνωρίζει για την φερόμενη πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ στο CNN – Η Ρωσία έχει καταλάβει την Κριμαία από το 2014

Aργυρού: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομίας η αναβάθμιση της S&P
Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού σχολίασε τη σημασία αυτής της αναβάθμισης

Τέμπη: Πότε έρχεται το πόρισμα του ΕΜΠ
Θα ρίξει φως σε κρίσιμα ερωτήματα, κυρίως στο θέμα της πυρόσφαιρας – Τι αναφέρει μία νέα μαρτυρία

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα το Μεγάλο Σάββατο
Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο του Πάσχα για τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ και πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζική Μεταφοράς στην Αθήνα

Η διπλωματία πάνω σε χάρτες – Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, οι αντιδράσεις και τα επόμενα βήματα
Ελληνική και τουρκική διπλωματία μετρούν αντιδράσεις και επόμενα βήματα

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων