Πριν ακόμη το ψηφιακό κανάλι των εγχώριων αλυσίδων σούπερ μάρκετ καταφέρει να «βγει» έξω από τις μεγάλες πόλεις και κυρίως πριν ο νέος τρόπος πωλήσεων αρχίσει να τους φέρνει κέρδη, ο ανταγωνισμός έχει ανέβει επίπεδο φτάνοντας αστραπιαία από e στο q! Ο λόγος για το quick commerce, το επόμενο στάδιο του e-commerce, όπου όλα είναι θέμα χρόνου. Για την ακρίβεια πολύ λίγου χρόνου.
Μέσω dark stores ή/και σε συνεργασία με τοπικά καταστήματα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το σημείο που θέλει να εξυπηρετηθεί ο πελάτης, εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην παραγγελία και παράδοση ειδών καθημερινής ανάγκης (online grocery delivery), διεκδικούν μερίδια στο last mile και αρχίζουν να εξελίσσονται σε αγκάθι στο «μαλακό υπογάστριο» των μεγάλων παικτών της οργανωμένης λιανικής.
Στόχος τους το μικρό πλην πολλά υποσχόμενο ηλεκτρονικό καλάθι, που ελέω πανδημίας ήδη αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.
Οι διεκδικητές του on demand delivery της Ελλάδας
Από τον γερμανικό όμιλο Delivery Hero, ο οποίος μέσω εξαγορών (clickdelivery, deliveras, efood, InstaShop, Kiosky’s, delivery.gr, e-table) έχει αποκτήσει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά του online delivery και τη φιλανδική εταιρεία Wolt, που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την αμερικανική DoorDash, μέχρι την Pop Market, τη νεοσύστατη εταιρεία Ferto αλλά και το Pockee που έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, υπόσχονται παραδόσεις ειδών παντοπωλείου σε χρόνους-αστραπή: από 15 λεπτά έως μία ώρα.
Τη στιγμή που η πρώτη διαθέσιμη ημέρα παράδοσης στην Αττική για ηλεκτρονικές παραγγελίες από το eMarket της Σκλαβενίτη είναι μετά από 4-5 ημέρες, η διαφορά είναι χαώδης.
Βέβαια οι τιμές των εταιρειών του quick commerce είναι «τσιμπημένες» και το εύρος των προσφερόμενων κωδικών είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, ωστόσο οι γρήγοροι χρόνοι παράδοσης αποτελούν δέλεαρ για τους καταναλωτές, με την προϋπόθεση φυσικά ότι τηρούνται.
Αψιμαχίες και συνεργασίες
Ειδικά το ζήτημα του χρόνου και συγκεκριμένα η μεγάλη διαφημιστική καμπάνια της efood για παράδοση προϊόντων σούπερ μάρκετ μέσα σε 15 λεπτά, έφτασε μέχρι Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας. Η αλυσίδα My Market του ομίλου Metro, συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη, έκανε προσφυγή κατά της efood market στο αρμόδιο όργανο ζητώντας να ελέγξει τη διαφημιστική επικοινωνία της τελευταίας και πιο συγκεκριμένα τον ισχυρισμό «efood market, super market σε 15 λεπτά».
Σύμφωνα με την πρωτοβάθμια Επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας (http://www.see.gr/wp-content/uploads/apofaseis/A5681.pdf), η υπόσχεση που διατυπώνεται για παράδοση σε 15 λεπτά δεν τεκμηριώθηκε επαρκώς, είναι υπερβολική, μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένες εντυπώσεις, προσκρούει σε άρθρα του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης – Επικοινωνίας (ΕΚΔ-Ε) και θα πρέπει να τροποποιηθεί σε όλα τα μέσα και υλικά που εμφανίζεται, προκειμένου να είναι σύμφωνη με τα οριζόμενα σε αυτόν.
Με βάση τα στοιχεία, εντός 15 λεπτών έχει παραδοθεί μόλις το 42% των παραγγελιών, ενώ το 90% αυτών έχει παραδοθεί στο διπλάσιο χρόνο σε σχέση με αυτά που ισχυρίζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα παραγγελιοληψίας και διανομής, δηλαδή εντός 30 λεπτών.
Λόγω της ανεπάρκειας τεκμηρίωσης του συγκεκριμένου ισχυρισμού, τον έκρινε ως υπερβολικό και ότι μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένες εντυπώσεις. Έτσι, λοιπόν, η efood καλείται πλέον να προχωρήσει στην απαραίτητη τροποποίηση της καμπάνιας σε όλα τα μέσα που αυτή προβάλλεται.
Να σημειωθεί πάντως ότι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες παραγγελιοληψίας και διανομής συνεργάζονται με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Στη διάρκεια του πρώτου lockdown η efood ξεκίνησε συνεργασία με την Σκλαβενίτης, η οποία αφορά στην παραγγελιοληψία και όχι στη διανομή των προϊόντων, ακολούθησε η BOX του ομίλου COSMOTE που έχει συνεργασία με τις αλυσίδες Μασούτης και Κρητικός και η delivery.gr (πλέον έχει εξαγοραστεί από την Delivery Hero στην οποία ανήκει και η efood) η οποία συνεργάζεται με την ΑΒ Βασιλόπουλος.
Πρόσφατα η Wolt ξεκίνησε πιλοτική συνεργασία με το σούπερ μάρκετ My Market, ενώ ο όμιλος Metro συμφερόντων Παντελιάδη είναι ο βασικός προμηθευτής της Wolt Market, της υπηρεσίας λιανικής που έχει ξεκινήσει η πλατφόρμα στην Ελλάδα από τον περασμένο Απρίλιο.
Οι μονόκεροι και η κατάργηση του ψυγείου
Αν και στην Ελλάδα οι εξελίξεις έρχονται με καθυστέρηση και χρειάζονται ακόμη πολλές και «βαριές» επενδύσεις (δίκτυο αποθηκών σε κομβικά σημεία, οργάνωση προμήθειας και διανομής 1.500 – 3.000 προϊόντων, ανταγωνιστικές τιμές κ.λπ.) για να λειτουργήσει με αξιώσεις η υπηρεσία του quick commerce, όπως στο Βερολίνο, στο Λονδίνο ή στη Νέα Υόρκη, το σίγουρο είναι πώς κάποτε έρχονται.
Με δεδομένο μάλιστα η ότι επέκταση των πλατφορμών στη κατηγορία grocery συντελέστηκε ταχύτατα στην εγχώρια αγορά και οι νεοεισερχόμενοι παίκτες μεγαλώνουν συνεχώς, ο «πονοκέφαλος» που προκαλούν στο εξωτερικό οι εταιρείες του quick commerce στους ισχυρούς παραδοσιακούς λιανοπωλητές, όπως για παράδειγμα στην Tesco, τη Sainsbury’s και τη Marks & Spencer, ενδεχομένως να «πιάσει» και τις αλυσίδες εντός των τειχών.
Το όνομα της νεοϋρκέζικης Fridge No More (όχι άλλο ψυγείο) δείχνει στην υπερβολή του το πώς λειτουργεί η νέα αυτή αγορά, η οποία διαθέτει τουλάχιστον 5 μονόκερους: η Getir (Τουρκία), η Flink (Γερμανια), η Gorillas (Γερμανία), η Gopuff (ΗΠΑ) και προσφάτως η Jokr (ΗΠΑ), με μέτοχο και COO την καταγόμενη από τα Ιωάννινα Άσπα Λεκκα, με την αξία κάθε μίας να ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.
Είτε το όνομά της παραπέμπει στο Faith No More (το μουσικό συγκρότημα) είτε στο ουρλιαχτό του Μάκβεθ μετά τη δολοφονία του βασιλιά Ντάνκαν (Sleep no more! Macbeth does killer sleep.), η Fridge No More πάντως έχει αρχίσει να απομακρύνεται από το πρότυπο των 15 λεπτών, αναφέροντας υψηλά λειτουργικά κόστη στις αστικές περιοχές των ΗΠΑ, προβλήματα εύρεσης επαρκούς χώρου για «σκοτεινά καταστήματα» (dark stores) και μεγάλο ανταγωνισμό.
Επίσης, η Jokr, η οποία συγκέντρωσε 260 εκατ. δολάρια πρόσφατα στις αρχές Δεκεμβρίου και η αξία της ξεπερνά τα 1,2 δισ. δολάρια, εισάγει μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης προκειμένου να εκπληρώσει περισσότερες παραγγελίες και θα πειραματιστεί με μια συνδρομητική υπηρεσία.
Μάλιστα, προσπαθώντας να μειώσει τις απώλειες και να ξεχωρίσει, η Fridge No More θέλει να αποκτήσει άδεια ποτών και να επενδύσει σε περισσότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Latest News
Ελληνικά φάρμακα στη Μέση Ανατολή - Η Elpen ιδρύει θυγατρική στo Ντουμπάι
Η ELPEN, διευρύνει τη δραστηριότητά της στο εξωτερικό σε μια από τις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές υγειονομικής περίθαλψης
Cenergy: Νέα γραμμή παραγωγής στη Σωληνουργεία Κορίνθου
Η επένδυση της Σωληνουργεία Κορίνθου αυξάνει την ευελιξία στον σχεδιασμό και μειώνει τους χρόνους παράδοσης για σωλήνες χάλυβα υψηλής ποιότητας
ΔΕΗ: Έκρηξη στα 1,35 δισ. τα EBITDA και εκτόξευση επενδύσεων στα 1,6 δισ. το εννεάμηνο 2024
«Επιβεβαιώσουμε τον στόχο για EBITDA €1,8 δισ και καθαρά κέρδη €0,35 δισ για το 2024», δήλωσε ο CEO της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης
Η Revoil συμμετείχε στο ΑTHEX Small Cap Conference 2024
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα στελέχη της Revoil είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν πολλές συναντήσεις
Lamda: Αύξηση 155% στα EBITDA – 1 δισ. οι εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικό
Νέο ιστορικό ρεκόρ κερδών EBITDA για τη Lamda στα τέσσερα Εμπορικά Κέντρα σε λειτουργία, αυξημένα 7% έναντι του 2023
Attica Bank: Στο 18,34% το μερίδιο της Thrivest μετά την ΑΜΚ
Το αντίστοιχο ποσοστό που κατείχε η Thrivest πριν την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ανερχόταν σε 8,71%
S&P για τράπεζες: Γιατί είναι θετική η ταχεία απόσβεση των DTCs
Οι αναβαλλόμενοι φόροι (DTC) είχαν αρχικά προγραμματιστεί να αποσβεστούν πλήρως έως το 2041
Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΕ, Δημήτρης Συμεωνίδης
Ο Δημήτρης Συμεωνίδης είχε διατελέσει και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ
ΑΒΑΞ: Βραβείο απο τη ΔΥΠΑ για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία
Η βράβευση, αποτυπώνει «τη διαρκή επένδυσή του Ομίλου ΑΒΑΞ στο ανθρώπινο δυναμικό», λέει η εταιρεία
Τράπεζα Κύπρου: Μέχρι το 2028 CEO ο Πανίκος Νικολάου
Ο κ. Πανίκος Νικολάου θα υπογράψει τροποποιητική συμφωνία στο υφιστάμενο συμβόλαιο εργοδότησης του, η οποία επεκτείνει την περίοδο διορισμού του μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2028