Τους καρπούς των δράσεων μετασχηματισμού και εξυγίανσης των ισολογισμών τους που ολοκληρώθηκαν την περυσινή χρονιά καλούνται να δρέψουν τα επόμενα τρίμηνα οι τράπεζες, στοχεύοντας σε κέρδη τουλάχιστον 1,50 δισ. ευρώ σε επίπεδο κλάδου στη χρήση του 2022. Μπορεί τα καθαρά τους έσοδα να πιεστούν σε αξιοσημείωτο βαθμό μετά τη μαζική αποαναγνώριση κόκκινων δανείων το 2021, ωστόσο υπάρχει ρεαλιστική προσδοκία για κάλυψη αυτών των απωλειών με άλλους τρόπους.
Σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς των τεσσάρων συστημικών ομίλων, οι διοικήσεις τους αναμένουν υψηλούς δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, που κατά μέσο όρο θα κινηθούν πάνω από τα επίπεδα του 7% εφέτος (Eurobank 10%, Εθνική Τράπεζα 9%, Alpha Bank 7%, Τράπεζα Πειραιώς πάνω από 5%).
Τρεις παράμετροι
Για να επαληθευθούν αυτές οι προβλέψεις, προτεραιότητα από εδώ και στο εξής θα δοθεί στην ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας. Η χρονιά, όπως προαναφέρθηκε, ξεκινά με δεδομένη τη σημαντική απώλεια τόκων από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που τέθηκαν εκτός τραπεζικών ισολογισμών. Τα σχετικά καθαρά έσοδα αναμένεται να υποχωρήσουν εφέτος κατά 600 εκατ. ευρώ, μετά την ετήσια πτώση τους κατά 200 εκατ. ευρώ το 2021.
Ωστόσο, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η αναπλήρωσή τους για την επίτευξη ικανοποιητικού καθαρού αποτελέσματος στο σύνολό της χρήσης του 2022 δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Κι αυτό για τρεις λόγους:
Πρώτον, τα έσοδα από προμήθειες εκτιμάται ότι μετά το αναμενόμενο +15% του 2021, θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 6% εφέτος (+100 εκατ. ευρώ) και θα διαμορφωθούν σε ένα συντηρητικό σενάριο στα επίπεδα των 1,50 δισ. ευρώ. Η ενίσχυση αυτή θα προέλθει τόσο από τη διαφαινόμενη συνέχιση της ανόδου χρήσης καρτών και ηλεκτρονικών καναλιών (e-banking, mobile banking) από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο και από την αύξηση των χορηγήσεων δανείων προς την πραγματική οικονομία, αλλά και των πωλήσεων επενδυτικών και άλλων μη τραπεζικών προϊόντων.
Δεύτερον, θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των δαπανών λειτουργίας και την εφετινή χρήση καθώς θα πιάνουν τόπο οι κινήσεις εξοικονόμησης πόρων που έγιναν πέρυσι, όπως για παράδειγμα η αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων και η μείωση του μισθολογικού κόστους με τις οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων. Εκτιμάται ότι σε σχέση με το 2021 τα συνολικά έξοδα θα υποχωρήσουν κατά 5% ή 200 εκατ. ευρώ.
Τρίτον, σημαντική μείωση θα καταγραφεί κατά τα φαινόμενα και στις δαπάνες για τον πιστωτικό κίνδυνο. Πλέον, ο μεγαλύτερος όγκος των συναλλαγών στα κόκκινα δάνεια που καθιστούσε αναγκαίο τον σχηματισμό έκτακτων προβλέψεων απομείωσης έχει ήδη εκτελεστεί. Αρα εφάπαξ ζημιές μεγάλης κλίμακας δεν θα υπάρξουν. Ενδεικτικό της επιβάρυνσης των αποτελεσμάτων του 2021 είναι το γεγονός ότι οι προβλέψεις αναμένεται να κλείσουν στα επίπεδα των 9 δισ. ευρώ, ενώ για το 2022 αναλυτικές εκτιμούν ότι δεν θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.
Προϋποθέσεις
Μετά τις πολύ καλές επιδόσεις, χωρίς μάλιστα καμία καθυστέρηση, στο μέτωπο των επισφαλειών, αλλά και τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης με την έκδοση μετοχών και ομολόγων που ολοκληρώθηκαν το 2021, οι τράπεζες έχουν έλθει πιο κοντά στον στόχο για διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά την υπερδεκαετή για τον κλάδο κρίση. Αν λοιπόν τα κέρδη του 2022 κινηθούν σε υψηλά και διατηρήσιμα κατά την άποψη του επόπτη επίπεδα, έχει επιτευχθεί η προβλεπόμενη μείωση των δεικτών καθυστερήσεων στο 5%-6% ή και χαμηλότερα και δεν υπάρχει ανάγκη για εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου μέσω των κερδών, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανάψει το πράσινο φως για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους.
Η διατήρηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια αποτελεί ίσως τον πιο κρίσιμο παράγοντα. Κι αυτό διότι ο επόπτης σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει τη διανομή μερίσματος υπό τον κίνδυνο μία τράπεζα να βρεθεί εκ νέου σε ανάγκη φρέσκων κεφαλαίων σε κάποια από τις επόμενες χρήσεις. Κάτι που εξαρτάται από τις εκτιμήσεις τόσο για την πρόσβασή της στις αγορές όσο και για τη δυνατότητα διατήρησης ή αύξησης της κερδοφορίας της. Ηδη η Eurobank έχει κάνει γνωστό ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της περυσινής χρήσης στο α΄ τρίμηνο το 2022, θα ξεκινήσει συζητήσεις με τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ (SSM) για το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους της, ενώ και στην Εθνική Τράπεζα εκτιμούν πως πλησιάζει η ώρα που θα ξεκινήσουν αντίστοιχες επαφές.
Latest News
Τα αδέλφια Αναστασίου (Cavino) θέλουν να φτιάξουν τον εθνικό πρωταθλητή στο κρασί – Έρχονται δύο νέες εξαγορές
Οι στόχοι των Γιάννη και Θεόδωρου Αναστασίου – Οι νέες εξαγορές και οι συνεργασίες – Πώς η Cavino έγινε ο... Σκλαβενίτης των κρασιών
Οι βαλκανικές περιπέτειες του Νίκου Βερόπουλου - Τι λέει ο επιχειρηματίας στον ΟΤ
Ο Νίκος Βερόπουλος μιλάει στον ΟΤ για την απόφαση να επενδύσει στην βαλκανική αγορά
Πράσινο φως για δανεισμό σε (πρώην) «κόκκινους» οφειλέτες
Αγώνας δρόμου από τις τράπεζες για υψηλή κερδοφορία και το 2025 - Ανοίγουν τις κάνουλες και σε 250.000 ιδιώτες και επιχειρήσεις που αποπληρώνουν τις δόσεις τους
Σκέψεις αναβάθμισης 4 αεροδρομίων από την Fraport – Έχουν φθάσει στα όριά τους
Τι ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της Fraport στο περιθώριο του συνεδρίου του ΣΕΤΕ – Το νέο ρεκόρ κίνησης και τα ενθαρρυντικά σημάδια
Αποστολή και λήψη SMS μέσω δορυφόρου, απευθείας από smartphone
Οι πρώτες επιτυχημένες δοκιμές της τεχνολογίας Direct to Handset (D2H) στην Ευρώπη για την αποστολή SMS μέσω δορυφόρου (NB-NTN Direct-to-Handset messaging)
Πώς το athleisure φέρνει τα πάνω κάτω στην αγορά των καταστημάτων
Η υψηλή ζήτηση για athleisure look ανατρέπει τα δεδομένα στην αγορά των καταστημάτων – Ποιες περιοχές μπαίνουν στο top5
Από τον χαλκό στην οπτική ίνα - Η νέα εποχή στο διαδίκτυο
Αν τα δεδομένα είναι η ζωογόνος δύναμη της AI απαιτείται και ένα «καρδιαγγειακό σύστημα» που θα τα μεταφέρει. Δηλαδή οι οπτικές ίνες
Στα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων «παίζουν τα ρέστα τους» Zara, Pink Woman και BSB
Τα Χριστούγεννα αναμένονται οι καθιερωμένες αγορές ενδυμάτων από το δυναμικό γυναικείο κοινό - Τι περιμένουν οι αλυσίδες
Γιατί «πίκρισε» το Μέλι Αττική – Η αναδιάρθρωση των δανείων
Οι προκλήσεις και οι νέοι στόχοι για το Μέλι Αττική λίγο πριν κλείσει τα 100 – Στα 13,74 εκατ. ο τζίρος του 2023
Cenergy Holdings: Νέα σύμβαση της Hellenic Cables με την RTE για το έργο Bretagne Sud
Η Hellenic Cables, θυγατρική της Cenergy Holdings, θα προμηθεύσει 390 χλμ. export καλωδίων τάσης 225kV, εκ των οποίων 150 χλμ. θα είναι υποβρύχια