Οι σοβαρές πιέσεις που δέχτηκε η πλειονότητα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν άφησε πολλά περιθώρια στο ελληνικό χρηματιστήριο να κρατήσει το θετικό του πρόσημο έως το τέλος, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες αρκετών δεικτοβαρών τίτλων.
Διαβάστε ακόμη: Οι τοπ επιλογές ελληνικών μετοχών τριών οίκων
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 913,37 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τα 75 εκατ. ευρώ, με τη σημαντική συμβολή της Alpha Bank. Αξιοσημείωτο επίσης ήταν το +1% που σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος παρείχε σημαντικές στηρίξεις στην αγορά.
Δεμένο στο άρμα των ξένων αγορών
Αν και το ΧΑ προσπάθησε να ακολουθήσει το θετικό ευρωπαϊκό κλίμα τελικά μόλις γινόταν κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η Wall Street θα άνοιγε με σημαντικές απώλειες η ανοδική δυναμική χανόταν. Έτσι το ΧΑ επιβεβαίωσε για ακόμη μία ημέρα ότι από την περασμένη Παρασκευή ακολουθεί το διεθνές κλίμα, το οποίο μόνο υποστηρικτικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, εφόσον έχει προκαλέσει και σοβαρές αναταράξεις σε μεγάλους δείκτες παγκοσμίως.
Η πρώτη λοιπόν προσπάθεια της αγοράς να κινηθεί με δύναμη προς τη στήριξη των 930 μονάδων απέτυχε, καθώς το ΧΑ εμφανίστηκε ευάλωτο σε ένα ναρκοθετημένο με πολλές πηγές αβεβαιότητας διεθνές περιβάλλον. Ακόμη και αν το τοπίο της ορατότητας βελτιωθεί αύριο, όταν και θα γίνουν γνωστές οι αποφάσεις της Federal Reserve, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να δεχτεί τα κύμα της μετατόπισης των κεφαλαίων προς ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία. Και σίγουρα η ελληνική αγορά, που λειτουργεί σε μια οικονομία που στερείται της επενδυτικής βαθμίδας, δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλής για μεγάλα κεφάλαια που θα αναζητήσουν τα περιουσιακά στοιχεία εκείνα που αποδίδουν σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων.
Το διακύβευμα λοιπόν είναι το ΧΑΑ σχετικά σύντομα, και τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πρέπει να ανακτήσει τα επίπεδα που βρισκόταν την προηγούμενη εβδομάδα, ήτοι πάνω από τις 930 μονάδες. Αυτή η κίνηση είναι αρκετή ώστε να περάσει τον κάβο της διεθνούς αβεβαιότητας όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα πρέπει να χάσει το επίπεδο των 900-905 μονάδων, καθώς επί της ουσίας θα χαλάσει και τη μεσοπρόθεσμη τεχνική του εικόνα, επιστρέφοντας στις ημέρες της μεγάλης συσσώρευσης του 2021.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι απώλειες ήταν ισχυρές κυρίως στην Jumbo, η οποία έκλεισε στο -3% και την Τέρνα Ενεργειακή η οποία υποχώρησε κατά 2,35%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο και ΔΕΗ, ενώ στον αντίποδα, η Εθνική βοήθησε με το +2,20% που κατέγραψε, όπως και η Alpha Bank με το +1,24%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, ΕΛΧΑ, Λάμδα, Μυτιληναίος και Σαράντης.
Latest News
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου
Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Έρχεται φόρος στα crypto
Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα - Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες
Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών στο ΧΑ - Οδηγός η Alpha Bank
Το ΧΑ έχει βάλει τις βάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο της εβδομάδας
Ασκήσεις ισορροπίας σε μοιρασμένο ταμπλό για το ΧΑ
Η αγορά χρειάζεται να ισχυροποιήσει τις άμυνές της, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάκτηση των 1.500 μονάδων
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Goldman Sachs: Πού θα «καθίσει η μπίλια» του ΧΑ- Τι βλέπει για μερίσματα
Τι λέει η Goldman Sachs για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Ποιες προκλήσεις θεωρεί πιο σημαντικές
Βράχος η Εθνική στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Επιβεβαιώνονται οι 1.500 μονάδες
Το δικό της «January Effect» απολαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης, εκνευριστικής συσσώρευσης
Υποχώρησε ο δείκτης φόβου τον Δεκέμβριο - Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ [διαγράμματα]
Άγγιξε το 24,88% τον Δεκέμβριο του 2024 από 26,62% τον Νοέμβριο του 2024
Άμυνα στις 1.500 μονάδες παίζει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών
Να βρει και πάλι τις στηρίξεις του και να επιβεβαιώσει το μήνυμα που έδωσε χθες προσπαθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών