Οι οικονομικές συνεισφορές των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μειώθηκαν κατά 25% κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που αποκαλύπτει το Reuters.
Η μεγάλη πτώση της χρηματοδότησης σε σχέση με την προηγούμενη διετία προέκυψε από τις περικοπές που αποφάσισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες αποκαλύπτουν για πρώτη φορά το μέγεθος της αποχώρησης της κυβέρνησης Τραμπ από το σώμα του ΟΗΕ.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πάντως, ότι τα κονδύλια των ΗΠΑ πρόκειται να αυξηθούν ξανά στον επόμενο διετή προϋπολογισμό του ΠΟΥ μετά από νέες δεσμεύσεις τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένων 280 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης εγείρει αμφιβολίες για τη μελλοντική υποστήριξη της Ουάσιγκτον στον παγκόσμιο οργανισμό.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ έλαβε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020 και το 2021, σύμφωνα με προσωρινά δεδομένα του ΠΟΥ που περιέχονται σε έγγραφο προϋπολογισμού που επικαλείται το Reuters και το οποίο δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη.
Η Ουάσιγκτον πλήρωσε 672 εκατομμύρια δολάρια στον ΠΟΥ, από 893 εκατομμύρια δολάρια τη διετία 2018-19.
Ως αποτέλεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον ο κορυφαίος δωρητής του ΠΟΥ, με τη Γερμανία να έχει πάρει τα ηνία, με προσφορές άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια.
Το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates είναι ο τρίτος μεγαλύτερος δωρητής στον ΠΟΥ, με 584 εκατομμύρια δολάρια το 2020-2021, που δαπανήθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.
Τα τελευταία δύο χρόνια, τα αμερικανικά κεφάλαια μειώθηκαν κυρίως το 2020 -την τελευταία πλήρη χρονιά του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Η χρηματοδότηση διπλασιάστηκε το 2021 όταν ανέλαβε ο Μπάιντεν, αλλά η αύξηση δεν ήταν αρκετή για να αποκαταστήσει πλήρως το επίπεδο χρηματοδότησης των ΗΠΑ σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους.
Ο Τραμπ έκοψε τη χρηματοδότηση και προχώρησε στην απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον ΠΟΥ, κατηγορώντας τον ότι είναι πολύ κοντά στην Κίνα και ότι κακοδιαχειρίστηκε την πρώτη φάση της πανδημίας -κατηγορίες που ο ΠΟΥ έχει αρνηθεί.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επανέφερε την Ουάσιγκτον στον ΠΟΥ και υποσχέθηκε να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση, αλλά εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για την ικανότητα του ΠΟΥ να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Latest News
«Βουτιά» στη βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τοπν Σεπτέμβριο - Πόσο μειώθηκε στην Ελλάδα
Συγκρίνοντας τον Σεπτέμβριο με τον Αύγουστο 2024, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,0% στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ
Σε τεντωμένο σκοινί η Ευρώπη - Το στοίχημα της ανάπτυξης στη σκιά του Τραμπ
Η ευρωζώνη δεν μπορεί να έχει «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», προειδοποιούν οι αναλυτές - Πώς θα «φτάσει» τις ΗΠΑ
Αντίο με αποζημίωση!
Για πρώτη φορά στην ιστορία η ισπανική νομοθεσία προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να αποχωρούν άμεσα και με αποζημίωση σε περίπτωση μη καταβολής μισθών
Κατά μέτωπον επίθεση Amazon σε Temu και Shein - Η πρόκληση του Amazon Haul
Το Amazon Haul ήρθε για να «χτυπήσει» τις χαμηλές τιμές που δίνουν οι κινεζικές πλατφόρμες - Το πείραμα της Amazon και το πρόβλημα με τις αποστολές
Η Γερμανία απαγορεύει την εισαγωγή ρωσικού LNG μέσω λιμανιών της
Το υπουργείο Οικονομίας δίνει εντολή στον τερματικό σταθμό εισαγωγής στη Γερμανία να αρνηθεί την προγραμματισμένη αποστολή LNG
Χωρίς... «ταραμασαλάτα» τα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία - Τι έχει συμβεί
Η απεργία που έχει ξεκινήσει σε εργοστάσιο παραγωγής σαλτσών και ντιπ στην Αγγλία, έχει αφαιρέσει την νοστιμιά από το αγγλικό τραπέζι!
Η απεργία έληξε, τα δύσκολα παραμένουν για την Boeing
Η Boeing έλυσε τα εύκολα - Τώρα έρχονται τα πιο σκληρά, υπαρξιακά προβλήματα
Στα 50 δισ. η αξία των Rolex Submariner που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα
Δεκάδες μοντέλα της Rolex διαπραγματεύονται πάνω από τις τιμές λιανικής τους στη δευτερογενή αγορά
Θέλει ο Τραμπ εμπορικό πόλεμο; Πώς θα πρέπει να θωρακιστεί η ΕΕ;
Μετά την επανεκλογή Τραμπ πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες ανησυχούν - Ορισμένες φοβούνται ακόμη και έναν εμπορικό πόλεμο - Θα πρέπει η ΕΕ να θωρακιστεί καλύτερα;
Ηχηρή προειδοποίηση ΔΝΤ για την παραγωγικότητα στην Ευρώπη [γράφημα]
Η μεγάλη διαφορά στο κατά κεφαλήν εισόδημα της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες αντανακλά πρωτίστως το αυξανόμενο έλλειμμα παραγωγικότητα υποστηρίζει το ΔΝΤ