Οι οικονομικές συνεισφορές των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μειώθηκαν κατά 25% κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που αποκαλύπτει το Reuters.
Η μεγάλη πτώση της χρηματοδότησης σε σχέση με την προηγούμενη διετία προέκυψε από τις περικοπές που αποφάσισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες αποκαλύπτουν για πρώτη φορά το μέγεθος της αποχώρησης της κυβέρνησης Τραμπ από το σώμα του ΟΗΕ.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πάντως, ότι τα κονδύλια των ΗΠΑ πρόκειται να αυξηθούν ξανά στον επόμενο διετή προϋπολογισμό του ΠΟΥ μετά από νέες δεσμεύσεις τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένων 280 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης εγείρει αμφιβολίες για τη μελλοντική υποστήριξη της Ουάσιγκτον στον παγκόσμιο οργανισμό.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ έλαβε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020 και το 2021, σύμφωνα με προσωρινά δεδομένα του ΠΟΥ που περιέχονται σε έγγραφο προϋπολογισμού που επικαλείται το Reuters και το οποίο δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη.
Η Ουάσιγκτον πλήρωσε 672 εκατομμύρια δολάρια στον ΠΟΥ, από 893 εκατομμύρια δολάρια τη διετία 2018-19.
Ως αποτέλεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον ο κορυφαίος δωρητής του ΠΟΥ, με τη Γερμανία να έχει πάρει τα ηνία, με προσφορές άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια.
Το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates είναι ο τρίτος μεγαλύτερος δωρητής στον ΠΟΥ, με 584 εκατομμύρια δολάρια το 2020-2021, που δαπανήθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.
Τα τελευταία δύο χρόνια, τα αμερικανικά κεφάλαια μειώθηκαν κυρίως το 2020 -την τελευταία πλήρη χρονιά του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Η χρηματοδότηση διπλασιάστηκε το 2021 όταν ανέλαβε ο Μπάιντεν, αλλά η αύξηση δεν ήταν αρκετή για να αποκαταστήσει πλήρως το επίπεδο χρηματοδότησης των ΗΠΑ σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους.
Ο Τραμπ έκοψε τη χρηματοδότηση και προχώρησε στην απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον ΠΟΥ, κατηγορώντας τον ότι είναι πολύ κοντά στην Κίνα και ότι κακοδιαχειρίστηκε την πρώτη φάση της πανδημίας -κατηγορίες που ο ΠΟΥ έχει αρνηθεί.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επανέφερε την Ουάσιγκτον στον ΠΟΥ και υποσχέθηκε να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση, αλλά εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για την ικανότητα του ΠΟΥ να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Latest News
ΕΚΤ: Έρχονται πρόστιμα για τις «απείθαρχες» τράπεζες- Τι σχεδιάζει η κεντρική τράπεζα
Η ΕΚΤ από το 2014 έχει ανακοινώσει κατά μέσο όρο περισσότερα από 5.000 εποπτικά μέτρα ετησίως
DW: «Ηγεμών» ή «ασθενής» η Γερμανία στην Ευρώπη;
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Γερμανία, άλλοτε «ατμομηχανή της οικονομίας» στην ΕΕ. Ωστόσο δεν χάνει τον ηγετικό της ρόλο στην Ευρώπη, σημειώνει η DW
Honda - Nissan «έδωσαν τα χέρια» - Στήνουν την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία
Η νέα οντότητα θα λειτουργεί υπό την ομπρέλα μιας εταιρείας συμμετοχών που θα δημιουργηθεί για τη συγχώνευση Honda - Nissan
Σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη – Μόλις στο 1% ανάπτυξη το 2025
Οι αναλυτές μείωσαν τις προσδοκίες τους για την Ευρωζώνη το 2026 στο 1,2% από 1,4%
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ πλησιάζει στον στόχο για τον πληθωρισμό – Οι αστερίσκοι
Η Κριστίν Λαγκάρντ προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρακολουθούν την πορεία των μισθών και των εταιρικών κερδών στην ευρωζώνη
Ολοκληρώνεται ο «γάμος» Honda - Nissan - Σήμερα οι ανακοινώσεις
Η ενοποίηση θα δημιουργήσει τον τρίτο μεγαλύτερο όμιλο αυτοκινήτων στον κόσμο σε πωλήσεις
«Μαύρο» το 2025 για τους επιχειρηματίες στη Γερμανία
Σε χαμηλά πενταετίας υποχωρεί τον Δεκέμβριο ο Δείκτης Επιχειρηματικής Εμπιστοσύνης του Ινστιτούτου IfO. Για «χρόνια ασθένεια της γερμανικής οικονομίας» μιλούν οι ειδικοί
Η συρρίκνωση του αμερικανικού ονείρου - Οι Αμερικανοί δίνουν περισσότερα και παίρνουν λιγότερα [γραφήματα]
Το αμερικανικό όνειρο φαίνεται να φθίνει με το πέρασμα των ετών και οι Αμερικανοί είναι ολοένα και πιο απαισιόδοξοι
Η «κρυφή« κρίση που κοστίζει έως και 1 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία
Περίπου 12 δισ. εργάσιμες ημέρες χάνονται από την κακή ψυχική υγεία κάθε χρόνο, κοστίζοντας στην παγκόσμια οικονομία 1 τρισ. δολάρια
Lactalis: O «γίγαντας» των γαλακτοκομικών παραμένει στην κορυφή
Ο τζίρος των 30 δισ. ευρώ και οι «περιπέτειες» της Lactalis, της μεγαλύτερης εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων του κόσμου