Μείζον πολιτικό πρόβλημα και νέα διάσταση στην ενεργειακή κρίση στη Γαλλία προκαλεί η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της μεγαλύτερης (και κατά 83,88% υπό κρατικό έλεγχο) εταιρείας παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος EDF, έπειτα από εντολή της κυβέρνησης να ξεκινήσει η εταιρεία να πωλεί στις ανταγωνίστριές της φθηνό ρεύμα που η ίδια παράγει από πυρηνικούς αντιδραστήρες. Στόχος του Παρισιού είναι η οικονομική ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Και τα τέσσερα εργατικά συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στον όμιλο EDF (CGT, CFDT, CFE-CGC και FO) κήρυξαν 24ωρη απεργία σήμερα, Τετάρτη. Και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι η απόφαση που έλαβε στις 13 Ιανουαρίου προκειμένου να συγκρατήσει την εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στους λογαριασμούς των αντατωνιστών της EDF, «δήθεν προς όφελος των καταναλωτών», ισοδυναμεί με εντολή προς την κρατική εταιρεία να κάνει «χαρακίρι».
Τι ζητεί η κυβέρνηση
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Ζαν Καστέξ ζητεί από την EDF να αγοράζει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 ηλεκτρικό ρεύμα από τις αγορές χονδρικής και να το πωλεί σε χαμηλότερη τιμή στους ανταγωνιστές της. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα αντισταθμίσει σχεδόν πλήρως τη φορολόγηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα από την 1η Φεβρουαρίου ο καταναλωτής-πελάτης των εναλλακτικών παρόχων να δει στα τιμολόγιά του μια μείωση της τιμής του ρεύματος της τάξεως του 30% ή και περισσότερο και να επιβαρύνεται με ένα φόρο μόνο 4%.
Η κίνηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να έχει η EDF διαφυγόντα κέρδη ύψους 3 δισ. ευρώ το τρέχον έτος (5 δισ. ευρώ κατά τους υπολογισμούς των συνδικάτων) και το συνολικό κόστος για την εταιρεία να κυμανθεί από 6 έως 8 δισ. ευρώ. «Η κυβερνητική απόφαση ισοδυναμεί με λεηλασία της EDF, καθώς προκαλεί μια απαράδεκτη αποδυνάμωση της εταιρείας σε βάθος χρόνου, ενώ καταργεί και κάθε έννοια ανταγωνισμού», σημειώνουν τα τέσσερα συνδικάτα σε κοινή ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ που δημοσιοποίησαν την Τρίτη το βράδυ.
«Ανταρσία σε όλα τα κλιμάκια»
Σημειωτέον ότι στην κινητοποίηση της Τετάρτης συμμετέχουν και τα υψηλόβαθμα και διευθυντικά στελέχη της EDF, ενώ τα μετοχικά ταμεία των εργαζομένων στην επιχείρηση, που ελέγχουν το 1% του μετοχικού της κεφαλαίου, ψήφισαν την προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της κυβερνητικής απόφασης της 13ης Ιανουαρίου «για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των μετόχων τους».
Την αντίθεσή της στην όλη μεθόδευση δεν κρύβει και η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης. Τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της EDF Ζαν-Μπερνάρ Λεβί σε εσωτερική επιστολή που απηύθυνε στους διευθυντές εξέφρασε το «σοκ» που υπέστη όταν πληροφορήθηκε τις προθέσεις της κυβέρνησης.
«Σε μια επιχείρηση που ελέγχεται κατά 83,88% από το κράτος η διοίκηση ανεμίζει την κόκκινη σημαία καλώντας σε συσπείρωση τους εργαζομένους κατά της ίδιας της κυβέρνησης. Πρόκειται για μια οιονεί ανταρσία σε όλα τα κλιμάκια της ιεραρχίας της εταιρείας», δήλωσε στη «Le Figaro» ένα ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, με την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση συμφιλίωσε και «ένωσε» τους εργαζομένους με τη διοίκηση της εταιρείας, έπειτα από τη μετωπική σύγκρουση που είχαν πέρυσι εξαιτίας της απόφασης του Ζαν-Μπερνάρ Λεβί και των επιτελών του να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση της EDF.
«Προετοιμάζουν το μέλλον»
«Λίγοι είναι εκείνοι, πάντως, στην EDF που ελπίζουν πραγματικά ότι η κυβέρνηση θα ανακαλέσει ένα μέτρο που εξήγγειλε δημοσίως και το οποίο θα επιτρέψει να μειωθεί αισθητά ο λογαριασμός του ηλεκτρικού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», σημειώνει ο Γκιγιόμ Γκισάρ του «Figaro». Ο ρεπόρτερ παραθέτει την ανάλυση ενός εργαζομένου της εταιρείας, που καταγγέλλει συμπαιγνία της διοίκησης και των συνδικάτων «για να προετοιμάσουν το μέλλον».
«Συνδικάτα και διοίκηση εξετάζουν από κοινού τρόπους για να απορροφηθεί το οικονομικό σοκ από την απόφαση της κυβέρνησης. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Η διοίκηση θα πρέπει να αναθεωρήσει όλες τις οικονομικές προβλέψεις της για το 2022 και για την επόμενη τριετία», δήλωσε στην εφημερίδα ο εργαζόμενος που επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Σε εσωτερικό έγγραφο που απέστειλε στις 17 Ιανουαρίου, ο οικονομικός διευθυντής της EDF Ξαβιέ Ζιρ σημειώνει ότι είναι επείγον να αναληφθεί δράση για το μέλλον της επιχείρησης. «Θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση; Θα μειωθεί το μερίδιο που κατέχει το δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας; Η κυβέρνηση πολλαπλασιάζει τις δηλώσεις στήριξης στην EDF αναγνωρίζοντας ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω των διεθνών ανατιμήσεων ενέργειας, αλλά για την ώρα δεν έχει αποκαλύψει το πώς προτίθεται να κινηθεί», σημειώνει η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της.
Το ζήτημα της ασφάλειας
«Βούληση του προέδρου Μακρόν και της κυβέρνησης Καστέξ είναι να μειωθούν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας», σημειώνει ο «Figaro». Η γενικότερη συγκυρία, ωστόσο, χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα, κυρίως για το μέλλον της παραγωγής ρεύματος από πυρηνικούς αντιδραστήρες, μια διαδικασία που αμφισβητείται από ορισμένες χώρες της Ευρώπης και κυρίως από τη Γερμανία, που αμέσως μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία (το 2011) είχε ανακοινώσει να καταργήσει όλους τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες – κάτι που ήδη έπραξε.
Άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ολλανδία για παράδειγμα, εξαιτίας της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσαν ότι αντί να περιορίσουν θα προωθήσουν την παραγωγή φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς. Όμως η ανησυχία για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων υπάρχει ακόμα και στην «πυρηνική» Γαλλία.
«Μια τεράστια αβεβαιότητα πλανιέται έπειτα από την ανακάλυψη στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου μιας κατασκευαστικής ατέλειας στους πιο ισχυρούς αντιδραστήρες της EDF, η επιδιόρθωση της οποίας ίσως ανεβάσει το κόστος κατά 5 έως 10 δισ. ευρώ για την εταιρεία», σημειώνει ο ρεπόρτερ του «Figaro».
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ