Καθώς διανύουμε τις πρώτες εβδομάδες του 2022 (που έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας), η σημερινή έρευνα του ειδικού Ευρωβαρόμετρου για το μέλλον της Ευρώπης αναδεικνύει τις απόψεις των νέων Ευρωπαίων σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, παράλληλα με τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι νέοι στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.
Το σημερινό Ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι το 91% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας του, ενώ συμφωνούν και τα άτομα 55 ετών και άνω σε ποσοστό 84%.
Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι (49%) θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως την κύρια παγκόσμια πρόκληση για το μέλλον της ΕΕ
Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν σχεδόν καθολικά τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας: 88% πιστεύει ότι είναι σημαντικό να αυξήσουμε την ενεργειακή απόδοση και το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην οικονομία μας, ενώ 80% συμφωνεί ότι είναι σημαντικό να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050 και να προωθηθεί η ανάπτυξη της αγοράς οχημάτων μηδενικών και χαμηλών εκπομπών.
Άλλες μελλοντικές παγκόσμιες προκλήσεις που επισημάνθηκαν από τους ερωτηθέντες είναι η υγεία (34%) και η αναγκαστική μετανάστευση και ο αναγκαστικός εκτοπισμός, που αναφέρθηκαν από περίπου 30% των ερωτηθέντων.
Η ύπαρξη συγκρίσιμου βιοτικού επιπέδου (31%) και κοινής πολιτικής για την υγεία (22%) είναι οι δύο πιο χρήσιμες πτυχές για το μέλλον της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι δίνουν επίσης προτεραιότητα στην ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών (21%) και στην ενεργειακή ανεξαρτησία (20%).
Πλεονεκτήματα, προκλήσεις και αξίες της ΕΕ
Οι τέσσερις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ΕΕ που αναφέρθηκαν περισσότερο είναι οι κοινωνικές ανισότητες (36%) και η ανεργία (32%), ακολουθούμενες από το μεταναστευτικό (31%). Όπως και με τις παγκόσμιες προκλήσεις, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η κλιματική αλλαγή κατέχουν επίσης υψηλή θέση στον κατάλογο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ και αναφέρθηκαν από το 32% των ερωτηθέντων.
Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι ο σεβασμός της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην ΕΕ (27%) αποτελεί το κύριο πλεονέκτημα της ΕΕ και ακολουθεί η οικονομική, βιομηχανική και εμπορική της δύναμη (25%).
Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, η ειρήνη (49%), η ελευθερία της γνώμης (47%), η κοινωνική ισότητα και αλληλεγγύη (45%) και η ανεκτικότητα και το ανοιχτό πνεύμα προς τους άλλους (44%) είναι οι αξίες που ενσωματώνει καλύτερα η ΕΕ σε σύγκριση με τρίτες χώρες.
Η ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων συμφωνούν ότι είναι ικανοποιημένοι που ζουν στην ΕΕ (81%) και στη χώρα τους (89%), ενώ είναι επίσης ικανοποιημένοι με την οικογενειακή τους ζωή (89%).
Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης
Περίπου το 43% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι το κύριο όφελος από τη συμμετοχή της νέας γενιάς στη Διάσκεψη είναι η εστίαση σε θέματα που τους ενδιαφέρουν. Περαιτέρω οφέλη από τον καίριο ρόλο τους στη Διάσκεψη είναι η ενέργεια και τα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που επιφέρουν (αναφέρθηκαν από το 35% των ερωτηθέντων), καθώς και η προσπάθειά τους ώστε στο μέλλον η Ευρώπη να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις προκλήσεις της σημερινής κοινωνίας (33%).
Οι Ευρωπαίοι πολίτες εξακολουθούν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τη συνεισφορά και τη συμμετοχή τους στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Αν και η απάντηση σε μια έρευνα είναι το μέσο που προτιμούν, όπως κατέδειξαν περισσότερες από τις μισές απαντήσεις (59%), σχεδόν ένας στους δύο Ευρωπαίους (46%) θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του να συμμετέχει σε συνεδριάσεις στην περιοχή του/της. Η συμμετοχή σε διαδικτυακές διαβουλεύσεις (40%), η υποβολή ιδεών και προτάσεων σε πολιτικούς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο (39%) και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που συνδέονται με τη Διάσκεψη (39%) ακολουθούν κατά σειρά ως οι πιο ελκυστικές μορφές συμμετοχής των πολιτών.
Συνολικά, οι Ευρωπαίοι θεωρούν την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον (44%), την υγεία (40%), καθώς και μια ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και περισσότερες θέσεις εργασίας (40%) ως βασικά ζητήματα για τη Διάσκεψη.
Υπάρχει σαφής προσδοκία ότι η Διάσκεψη θα οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα. Πράγματι, οι ερωτηθέντες θα ενθαρρύνονταν περισσότερο να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες της Διάσκεψης εάν ήταν πεπεισμένοι ότι η συμμετοχή τους θα είχε πραγματικό αντίκτυπο (53%).
Η φωνή των πολιτών στην ΕΕ
Το 90% των Ευρωπαίων συμφωνούν ότι οι φωνές των πολιτών της ΕΕ θα πρέπει να λαμβάνονται περισσότερο υπόψη στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης.
Το 55% αναφέρουν την ψήφο στις ευρωπαϊκές εκλογές ως έναν από τους πλέον αποτελεσματικότερους τρόπους για να εξασφαλιστεί ότι οι φορείς λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ αφουγκράζονται τις απόψεις τους.
Τι πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες
Στην Ελλάδα, η υγεία και η κλιματική αλλαγή συνδέονται στενά ως παγκόσμιες προκλήσεις για το μέλλον της ΕΕ με την πρώτη να αναφέρεται από το 53% των ερωτηθέντων και τη δεύτερη από το 46%.
Σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων (94%) θεωρεί πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας τους. Μια ακόμη σημαντική πρόκληση που επισημαίνουν οι ερωτηθέντες αποτελεί η αναγκαστική μετανάστευση και ο εκτοπισμός (44%).
Όσον αφορά την Πράσινη Συμφωνία, το 90% των Ελλήνων στηρίζει την ενίσχυση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην οικονομία και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.
Οι Έλληνες συμβαδίζουν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην επιδίωξή τους να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματική ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050, καθώς και να αναπτυχθεί η αγορά οχημάτων μηδενικών και χαμηλών εκπομπών.
Ως προς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ίδια η Ένωση, οι Έλληνες συμμετέχοντες ονοματίζουν την ανεργία (52%), τα ζητήματα μετανάστευσης (49%), την ανεπαρκή οικονομική ανάπτυξη (38%) και τις κοινωνικές ανισότητες (33%) ως τις πλέον σημαντικές. Προτεραιότητα δίνεται σε μια κοινή πολιτική υγείας (26%) και μια κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας (20%), ενώ η οικονομική, βιομηχανική και εμπορική δύναμη της ΕΕ (30%) και οι καλές σχέσεις και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της (26%) κατατάσσονται μεταξύ των μεγαλύτερων πλεονεκτημάτων της.
Περισσότεροι από 1 στους 2 Έλληνες είναι ευχαριστημένοι με την ζωή στην ΕΕ, ενώ το 92% είναι ευχαριστημένο με τη ζωή στη χώρα και την οικογενειακή του ζωή.
Σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, οι Έλληνες στηρίζουν τη θετική επίδραση των νέων στη διαδικασία, θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντικούς παράγοντες την ενέργεια και το κίνητρο για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές (42%) και την εστίασή τους στο να κάνουν το μέλλον της Ευρώπης πιο σχετικό με τις προκλήσεις της σημερινής κοινωνίας (35%).
Πέραν της συμμετοχής σε έρευνα (64%), σε συναντήσεις στην περιοχή τους (49%) ή σε ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις (40%), οι Έλληνες επέλεξαν και την ενεργό δράση στα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα (40%) ως μια ελκυστική μορφή εμπλοκής στη Διάσκεψη. Ωστόσο, περισσότεροι από 2 στους 3 ανέφεραν ότι θα ενθαρρύνονταν περισσότερο να συμμετάσχουν σε αυτήν, εάν ήταν πεπεισμένοι ότι η συμμετοχή τους θα είχε πραγματικό αντίκτυπο.
Το ζήτημα της αντιπροσώπευσης έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες, οι οποίοι ανέφεραν σχεδόν ομόφωνα (97%) ότι οι απόψεις των πολιτών πρέπει να λαμβάνονται περισσότερο υπόψη στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ.
Latest News
Το «Trump Trade» του Μασκ αναδικνύει την Tesla νικητή με ράλι 570 δισ. δολαρίων
Oι επενδυτές θεωρούν ως ένα πολιτικό αριστούργημα του ηγέτη της Tesla, Ίλον Μασκ, την επιθετική στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ
Σε επίπεδα ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα [γράφημα]
Στη χρονιά που φεύγει, σε όλο τον κόσμο κάηκαν 8,77 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας... αντιγράφει τον ΟΠΕΚ - Πώς θα διαχειριστεί την πλεονάζουσα παραγωγή
Περισσότερες από 30 από τις κορυφαίες εταιρείες της Κίνα που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά υπέγραψαν ένα πρόγραμμα αυτοπειθαρχίας
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τη σλοβακική InoBat - Πώς η εταιρεία μπαταριών «κέρδισε» 100 εκατ. ευρώ
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η InoBat στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή κυψελών μπαταριών ευρωπαϊκού σχεδιασμού
Νέες επιδοτήσεις 906 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»
Αύριο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 906 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το ποσό των 3.330.514,20 ευρώ.
Πώς απαντά η Toyota στις απειλές Τραμπ για τέλος σε επιχορηγήσεις EV
Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τις πιστώσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα - Η Toyota είναι η πρώτη που ανταποκρίνεται
Τα EV ξαναμοιράζουν την τράπουλα στην αυτοκινητοβιομηχανία
Οι συζητήσεις για mega deal μεταξύ Honda-Nissan-Mitsubishi σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις σε Ασία και Ευρώπη με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Ο Καναδάς αλλάζει στόχο - Το νέο σχέδιο «δείχνει» ηλεκτρικό δίκτυο net zero το 2050
Ο Καναδάς στοχεύει σε ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050
ΕΥΔΑΠ: Στη μάχη για τη λειψυδρία τρία τάνκερ και μία μονάδα αφαλάτωσης στην Ιτέα
Ο CEO της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης παρουσίασε εναλλακτικά σχέδια για τη θωράκιση της Αττικής από τη λειψυδρία
Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Οι Σκυλακάκης και Τσιάρας παρουσίασαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας