Το απόσπασμα αυτό προέρχεται από την αποκλειστική συνέντευξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» του Mega και τη Νίκη Λυμπεράκη. Για περισσότερα εδώ .
Οι εποπτικές αρχές και οι πολίτες
«Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. συμφώνησε να καταβάλει από 1.000 ευρώ στους επιβάτες των αμαξοστοιχιών 885 Καλαμπάκα-Αθήνα, I/C 54 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), I/C 55 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα), I/C 56 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) και I/C 57 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα)» και «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τη διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρείας της Αττικής Οδού και ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο και η εταιρεία το αποδέχθηκε».
Όπως μπορεί κανείς να διαβάσει στα ρεπορτάζ για το φιάσκο της Αττικής Οδού αλλά και τα «τρακαρίσματα» στις ράγες οι δύο εταιρείες αποδέχθηκαν να καταβάλλουν αποζημιώσεις. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι αποζημιώσεις πρέπει να καταβάλλονται μόνο σε …πολύ ιδιαίτερες στιγμές και όχι όταν η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών κατρακυλά στα βάραθρα… Και εδώ βρίσκεται ο πυρήνας του όλου ζητήματος δηλαδή της σχέσης των κάθε είδους εποπτικών αρχών με τις εταιρείες που έχουν με την μία ή την άλλη μορφή τη διαχείριση δημόσιων υποδομών.
Εκεί βρίσκεται το στοίχημα. Στο να μπορεί ο πολίτης να είναι σίγουρος για το επίπεδο των υπηρεσιών που λαμβάνει συμπεριλαμβανομένης και της ασφάλειας σε πρώτο επίπεδο.
Το καμπανάκι της συνεδρίασης
Καμπανάκι και διαπραγμάτευση για τα ομόλογα της Premia Properties σήμερα μετά την επιτυχημένη έκδοση που απέδωσε 100 εκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών, το μεγαλύτερο μέρος δηλαδή ποσό 53,9 εκατ. θα διατεθεί εντός 24 μηνών για επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία.
Οι επενδύσεις αυτές αφορούν είτε προσθήκες/βελτιώσεις/ανακαινίσεις σε υφιστάμενα ακίνητα, είτε επενδύσεις σε υπό ανάπτυξη και νέα ακίνητα, και τυχόν προσθήκες/βελτιώσεις επ’ αυτών, δικαιώματα, μετοχές ή μερίδια σε ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με την επενδυτική στρατηγική της εταιρείας, περιλαμβανομένης της πληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που τυχόν υφίστανται και συνδέονται με τις εν λόγω επενδύσεις κατά τον χρόνο ολοκλήρωσής τους.
Ο απόφοιτος του ΕΜΠ
Τα τελευταία 15 χρόνια ο Τάκης Γεωργακόπουλος, απόφοιτος του ΕΜΠ στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, εργάζεται στην J.P.Morgan. Σήμερα, ο απόφοιτος του ΕΜΠ έχει status διευθύνοντος συμβούλου στον αμερικανικό τραπεζικό όμιλο, κατέχοντας την υψηλών καθηκόντων θέση του Global Head Wholesale Payments για το Corporate & Investment Bank (CIB) της J.P. Morgan αλλά και μέλος του Operating Committee. Μάλιστα, ο Γεωργακόπουλος θα είναι και το πρόσωπο που θα χειριστεί από την αρχή έως το τέλος την στρατηγική επένδυση στην Viva.
Ο ίδιος ο Γεωργακόπουλος σε μια ανάρτηση του στο Linkedin γράφει μεταξύ άλλων τα εξής: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που κάνουμε μια στρατηγική επένδυση στο Viva Wallet για να υποστηρίξουμε το όραμά τους να συνεχίσουν να καινοτομούν στις πληρωμές στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Αυτή η επένδυση θέτει τις βάσεις για τη συνεχή επέκταση της παρουσίας μας στην Ευρώπη και συμπληρώνει τις δικές μας επενδύσεις στη σύγχρονη, cloud-native τεχνολογία πληρωμών».
Ο Τάκης Γεωργακόπουλος πρωτοβρέθηκε στην Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου των σπουδών του (Columbia University in the City of New York- MA, Mathematics of Finance, 1998 – 2000). Αμέσως μετά την απόκτηση του master θα εργαστεί ως partner στη McKinsey & Company για 7 χρόνια, από το 2000 έως και το 2007.
Ο Γιάννης Λάριος, VP Strategy & Business Development της Vivawallet, σε ανάρτηση του στο facebook γράφει μεταξύ άλλων τα εξής: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και μαζί περήφανοι, που η J.P. Morgan, η μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως, αποτελεί από σήμερα στρατηγικό συνεργάτη της Viva Wallet, συμμετέχοντας με σχεδόν 49% στο μετοχικό της κεφάλαιο!
Μαζί με τη JP Morgan, και αξιοποιώντας τις τεχνολογίες αιχμής που ήδη αναπτύσσουμε καθώς και την εξαιρετική γνώση των πληρωμών στην Ευρώπη, η Viva Wallet θα συνεχίσει ακόμη πιο δυναμικά την αποστολή της να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πληρώνουν και πληρώνονται οι επιχειρήσεις σε όλη Ευρώπη. Η συμμετοχή της JP Μorgan είναι αποτέλεσμα μιας πολύμηνης διαπραγμάτευσης και αποτελεί προπομπό σημαντικών πρόσθετων επενδύσεων στη Viva Wallet με σκοπό να κάνουμε ακόμη καλύτερα αυτό που κάνουμε πολλά χρόνια τώρα: να ενώσουμε τις “πολυδιασπασμένες” πληρωμές 23 Ευρωπαϊκών χωρών κάτω από μια ενιαία υποδομή.
Με τοπική παρουσία μέσω υποκαταστημάτων σε 23+ χώρες της Ευρώπης, μοναδικές τεχνολογικές καινοτομίες (όπως το tap-to-device που καταργεί τα τερματικά POS), τοπικούς λογαριασμους ΙΒΑΝ σε όλη την Ευρώπη, έκδοση χρεωστικών καρτών κλπ. η Viva Wallet αποδεικνύει για άλλη μια φορά τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτουμε τόσο σε έμψυχους πόρους, όσο και σε στρατηγικές επιλογές.
Να σημειωθεί εδώ συμπληρωματικά, πως η Viva Wallet διαθέτει το πιο αποδοτικό πρόγραμμα share options που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη. 200 τουλάχιστον στελέχη της Viva Wallet αποτελούν ήδη και θα συνεχίσουν να αποτελούν συμμετόχους σε αυτό το ταξίδι. Αυτό εξηγεί γιατί όλοι μαζί, μια μεγάλη ομάδα, δεν είμαστε και ούτε μας θεωρεί η εταιρεία “υπαλλήλους”. Είμαστε όλοι μαζί αυτό που εμείς αποκαλούμε “intra-preneurs”!
Προχωράμε για το επόμενο μεγάλο μας βήμα!».
Ο Γιάννης Λάριος γνωρίζει – από πρώτο χέρι- την ιστορία και τη διαδρομή της Viva και η άποψη του μετράει.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το σίγουρο είναι ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων δεν βρίσκεται πλέον στη μεριά της ιδρυτικής ομάδας της Viva. Η στρατηγική συμμετοχή που εγκαινιάζει o όμιλος της J.P.Morgan έχει όχι μόνο ένα ιδιαίτερο βάρος το οποίο δεν μπορεί παρά να καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις. Ο αμερικανικός τραπεζικός όμιλος δεν «αγόρασε» τις αποτιμήσεις της Viva, ούτε πολύ περισσότερο τις προσδοκίες των επομένων ετών, αλλά την παρουσία, τις άδειες και την πελατειακή της βάση. Η Viva και οι άνθρωποι της λειτούργησαν ως αποτελεσματικοί σκαπανείς ενός νέου μέλλοντος για τις παραδοσιακές τράπεζες – και μέχρι εκεί.
Πάντως, το που θα φτάσει η συμμετοχή της J.P.Morgan Chase στη Viva αυτή τη στιγμή ουδείς πλην των πρωταγωνιστών του deal γνωρίζει. Απλώς, ως οδηγός ας λειτουργήσει η στρατηγική συνεργασία με τη Volkswagen Financial Services AG. Εκεί, το σχέδιο «τρέχει» για την απόκτηση κοντά στο 75% στην πλατφόρμα πληρωμών του κατασκευαστή αυτοκινήτων, με την επιφύλαξη των ρυθμιστικών εγκρίσεων.
[Επί του πιεστηρίου: Ακόμη και οι άμεσοι εμπλεκόμενοι στο deal δεν είναι σε θέση να επιβαιώσουν την αποτίμηση πάνω στην οποία βασίστηκε το πρώτο μέρος της στρατηγικής επένδυσης. Όπως ήδη έχουμε γράψει το deal που δεν βασίζεται σε αποτιμήσεις είναι μια σύνθετη διαδικασία που εμπεριέχει σε δεύτερο χρόνο και τη δυνατότητα μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η J.P. Morgan Chase να πάρει τον έλεγχο της Viva].
Latest News
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια
Ο Δεληβοριάς και η ΕΡΤ, το στοίχημα του Χατζηδάκη, προσοχή με τα κρυπτονομίσματα, οι Άγγλοι για την Metlen, το σπριντ της Hellenic Hydrogen, τα καρφιά για ΔΕΣΦΑ
Οι εκδηλώσεις